SALUT
Societat22/01/2018

La prova d'autodiagnòstic del VIH ja es pot comprar a les farmàcies

El test es pot adquirir sense recepta mèdica i en vint minuts s'obté el resultat

M.riart/l.bonilla
i M.riart/l.bonilla

BarcelonaDes d'aquesta setmana ja es pot comprar a les farmàcies sense necessitat de recepta la prova d'autodiagnòstic del VIH. El ministeri de Sanitat va aprovar aquesta mesura a finals de desembre. Un dels objectius és augmentar el diagnòstic, ja que segons el ministeri, una de cada cinc persones que són portadores del VIH no estan diagnosticades. A Catalunya 33.600 persones viuen amb el VIH i s'estima que és una de cada quatre persones portadores del VIH no ho sap.

La prova funciona d'una manera similar al test d'embaràs, però en aquest cas la mostra que es fa servir és de sang o de saliva. En uns 20 minuts, l'usuari obté el resultat positiu o negatiu. Ara bé, a l'hora de fer-se la prova s'ha de tenir en compte que el cos triga entre dues i vuit setmanes a desenvolupar els anticossos, després d'estar exposat al VIH. Gairebé totes les persones els han generat als tres mesos de la pràctica de risc. És per això que es recomana repetir la prova als tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que oficialment el test, que té un preu de 29 euros, ja es pot comprar des d'aquest dilluns, moltes farmàcies encara no en disposen i aniran arribant durant aquesta setmana. "Aquest test és una novetat al nostre país tot i que està disponible des de fa temps a països del nostre entorn com França i Anglaterra, on porta mesos comercialitzant-se", explica Guillermo Bagaria, vicetresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i responsable de projectes d'atenció farmacèutica.

A les farmàcies ja fa temps que es pot fer el test ràpid de detecció del VIH -a un preu de deu euros- i Bagaria destaca que aquesta iniciativa, que també és anònima i confidencial, es complementa amb l'assessorament del professional sanitari. "És important la tasca d'acompanyament del professional sanitari perquè no es només respondre a la pregunta de si tinc VIH, sinó que cal prendre mesures perquè aquesta exposició no es repeteixi. Saber què cal fer i on anar si el resultat és positiu, quina expectativa puc tenir davant de la infecció o derivar a l'hospital de referència en cas de que els resultat sigui positiu són qüestions que podem resoldre els professionals", assegura Bagaria.

Cargando
No hay anuncios

"La solitud del lavabo de casa esta molt bé per la intimitat però des de la vessant sanitària pensem que és més adient fer-ho acompanyat d'un professional que pot donar resposta a les preguntes que se't plantegen mentre esperes els resultats", afegeix Bagaria, qui reconeix, però, que "és una bona eina" perquè "apropa" el test a la ciutadania i, sobretot, a la gent que està infectada i no ho sap. "Tot i no ser perfecte, el balanç és més positiu que negatiu", conclou.

Cada dia es produeixen dues noves infeccions per VIH a Catalunya. Tot i que la xifra d’infeccions es manté estable des de fa una dècada en uns 800 casos anuals -en els últims dos anys, però, s'ha observat una lleugera tendència a la baixa-, gràcies, en part, al diagnòstic precoç.

Cargando
No hay anuncios

El que has de saber sobre el test de VIH

Com funciona el test?

La prova funciona d'una manera similar al test d'embaràs, però en aquest cas es fa servir una mostra de sang o de saliva. L'usuari compra el test de VIH a la farmàcia sense necessitat de recepta i el fa a casa.

Cargando
No hay anuncios

És ràpid?

El test mostra el resultat (positiu/negatiu) en menys de 20 minuts.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'una prova fiable?

Segons el ministeri de Sanitat, la prova té un 99,5% de fiabilitat. Ara bé, s'ha de tenir en compte que una persona triga entre dues i vuit setmanes a desenvolupar els anticossos després d'estar exposada al VIH. Això vol dir que la prova no és fiable fins que hagin passat almenys dos mesos de la relació sexual de risc.

Cargando
No hay anuncios

A partir de quin moment em puc fer la prova?

El ministeri recomana deixar passar un temps entre la relació sexual de risc i la realització del test, tenint en compte precisament que el cos pot trigar fins a vuit setmanes a desenvolupar els anticossos. També s'aconsella repetir el test passats tres mesos de la relació de risc i, mentrestant, fer servir preservatiu.

Cargando
No hay anuncios

Què haig de fer després d'un resultat positiu?

Cal anar a un centre de salut per confirmar els resultats amb una prova de laboratori i rebre assessorament mèdic, en cas que sigui necessari.

Cargando
No hay anuncios

L’any 2016 es van notificar 781 nous diagnòstics de VIH a Catalunya, la qual cosa representa dos diagnòstics al dia i una taxa de 10,9 casos per cada 100.000 habitants, una de les més elevades de la Unió Europea. Els homes han representat un 86% del total de casos, la mitjana d’edat ha sigut de 37 anys i un 40% tenien entre 30 i 39 anys. La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual, amb un 84% dels casos, seguida de la via endovenosa, amb un 7% dels casos. El nombre de casos de VIH per 100.000 habitants s’ha mantingut estable en l’última dècada, tot i que en els homes s’observa un augment d’un 10% en el nombre de nous diagnòstics, mentre que en les dones hi ha un descens d’un 40%. En els últims deu anys es manté l’increment de diagnòstics en homes que tenen sexe amb homes (44%), mentre que en els homes heterosexuals es manté el descens (-36%). La proporció més gran de diagnòstics tardans es va observar en homes i dones heterosexuals.