SANITAT
Societat03/10/2013

Salut reordena els serveis de cirurgia complexa

Els hospitals que fan operacions especialitzades de maluc, genoll i esquena passaran de 30 a 10

Lara Bonilla

Barcelona.La reordenació de serveis dels hospitals catalans per concentrar especialitats i intervencions quirúrgiques continua en marxa. El següent pas del projecte de reordenacions assistencials territorials (RAT) passa per concentrar la cirurgia complexa vascular i la cirurgia de maluc, genoll i esquena, també complexa, als hospitals que en fan més. "A Catalunya hi ha molts serveis de cirurgia vascular i busquem millorar els resultats i que les intervencions es concentrin en els hospitals que poden donar bons resultats", explica a l'ARA Àlex Guarga, gerent de planificació, compra i avaluació del Servei Català de la Salut. Ara hi ha 22 serveis de cirurgia vascular a Catalunya -"que fan una mica de tot"- i l'objectiu és que les intervencions més greus, sobretot cirurgia de caròtide i aneurisma abdominal, es facin en una desena de centres.

Pel que fa a les operacions més especialitzades de maluc, esquena i genoll -recanvis de pròtesis, sobretot- es concentraran en deu hospitals. Ara n'hi ha 30 que fan aquest tipus de cirurgia i que continuaran fent només les intervencions bàsiques. "La primera intervenció es pot fer en molts hospitals, però les operacions de recanvi o per una infecció són més complicades i s'han de fer en llocs amb molta experiència", indica Guarga. També es treballa en la reordenació dels serveis de cirurgia pediàtrica. "Tenim molts centres que en fan i alguns fan només 10 o 15 intervencions a l'any, i aquesta xifra no dóna experiència per tenir garantia de qualitat", afegeix Guarga. La clau és trobar l'equilibri entre el nombre d'operacions i la distància: "Lleida, per exemple, ha de tenir una estructura mínima perquè no s'hagi de venir a Barcelona".

Cargando
No hay anuncios

Pèrdua del model de proximitat

Els pacients són reticents a acceptar que el seu hospital de referència perdi determinats serveis, però Salut argumenta que la concentració de serveis millora la qualitat de la prestació. "¿Més bona qualitat de resultats o proximitat? Interessen més els resultats. A Dinamarca hi ha un únic centre que fa oncologia pediàtrica", explica Guarga. També obligarà els professionals a desplaçar-se. "Podran garantir així la seva formació i experiència professional", defensa. Al novembre estarà dibuixat el nou mapa de serveis i s'informarà de quins són els centres que mantindran aquesta activitat. Guarga reconeix que aquests canvis "necessiten consens amb els professionals i el seu temps per ser digerits pel sector".

Cargando
No hay anuncios

El traspàs d'activitat bàsica de l'Hospital Clínic a l'Hospital Sagrat Cor forma part de la reordenació de serveis. N'hi ha més. L'Hospital de la Vall d'Hebron i Sant Rafael ja comparteixen serveis, així com el Santa Maria i l'Arnau de Vilanova, a Lleida. També s'han unificat els serveis d'oncologia del consorci de Terrassa, el Parc Taulí i la Mútua de Terrassa així com de l'Hospital Santa Tecla, el Joan XXIII i el Sant Joan de Reus.