Coronavirus

Salut vol concreció en la proposta del ministeri de tancar l'activitat no essencial a les vuit del vespre

Vergés acusa Sanitat de "despertar" amb mesures només quan venen vacances i rebutja avançar el toc de queda

Ara
i Ara

BarcelonaLa situació epidemiològica a Catalunya continua estancada i, davant d'aquest escenari, la consellera de Salut, Alba Vergés, nega que es puguin plantejar nous passos en la desescalada però tampoc és partidària d'afegir noves restriccions, com un possible avançament del toc de queda per Setmana Santa. Vergés ha admès en una entrevista a Catalunya Ràdio que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha sondejat les comunitats autònomes sobre un avançament de l'hora de tancament de les activitats no essencials a les vuit del vespre, com ha avançat avui el diari El Mundo, però ha defensat que esperaran a saber, aquesta tarda, en el marc del Consell Interterritorial, els detalls de la proposta. D'entrada, el Govern s'oposa a avançar el toc de queda i retreu al ministeri que només es "desperti" amb noves restriccions quan venen vacances. Per Nadal o per Setmana Santa.

"Veurem què ens proposen, jo crec que l'hem de mantenir", ha dit la consellera en referència al toc de queda, i ha recordat que va ser el mateix ministeri qui va donar marge a les comunitats autònomes per poder-lo endarrerir fins a les onze de la nit, com va fer Madrid. Vergés, que ha assegurat que voldran saber exactament quins tancaments es planteja avançar i amb quina intenció i durada, ha defensat que en lloc de canviar el toc de queda és més important donar missatges clars a la ciutadania perquè entengui que "el moment és delicat" i que ha d'evitar posar-se en risc.

Cargando
No hay anuncios

La consellera també s'ha referit a la polèmica que van generar les paraules del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, assegurant que per Setmana Santa es vacunaria poc perquè els sanitaris també necessiten "aire", i ha negat que estigui previst alentir el ritme de vacunació. El que es farà és una organització diferent per vacunar més durant els dies previs als festius, com es fa també durant la setmana per poder abaixar el ritme els caps de setmana. "Si queden dosis continuarem vacunant encara que sigui festiu", ha assegurat, i ha afegit que en cap cas ni ara ni quan s'entri en la fase de vacunació massiva no es deixaran dosis a les neveres.

Vacunar al Camp Nou

La fase de vacunació massiva s'espera entre els mesos de maig i juny, quan arribin prou dosis per administrar-ne mig milió cada setmana. Serà llavors quan s'activaran espais de vacunació com el Camp Nou. La consellera ha detallat, en aquest cas, que l'acord ja està tancat amb el nou president del Barça, Joan Laporta, i que s'utilitzaran espais coberts per protegir del sol les persones que estiguin fent cua. No serà, però, un dels llocs de vacunació de llarga durada –per a més de 25 setmanes–, sinó per a un període concret de temps.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al ritme de vacunació, ha defensat que l'objectiu és haver immunitzat amb les dues dosis tota la població de més de 80 anys a mitjans de maig i que abans ja s'haurà començat a vacunar també la població d'entre 70 i 79 anys. Un "desig" que, ha dit, estarà condicionat a l'arribada de dosis. Segons Vergés, Pfizer és qui està complint més els compromisos de distribució, però les dosis que estan arribant de la vacuna de Moderna i AstraZeneca són més variables. D'AstraZeneca ha remarcat que n'esperaven 60.000 i en van arribar 16.000 i el compromís que potser tres dies després n'arribarien 18.000 més.

Cargando
No hay anuncios

La consellera de Salut s'ha referit a les declaracions de Meritxell Budó pronosticant la reobertura nocturna de la restauració i després fent marxa enrere per demanar evitar crear "expectatives": "Hem d'intentar dir les coses quan estan tancades".