Societat22/09/2020

Salut proposarà al Govern que es limitin les reunions socials a un màxim de sis persones

Es redueixen de 14 a 10 dies les quarantenes dels contactes de positius de covid-19

G.g.g.
i G.g.g.

Santa Coloma de GramenetEl secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts que el departament de Salut proposarà al Procicat, previsiblement abans de divendres, la limitació de totes les reunions socials a un màxim de sis persones arreu del territori. La restricció vigent permet trobades de fins a 10 persones. L'objectiu d'aquesta mesura, que caldrà que el Govern aprovi, és minimitzar la transmissió del virus que, ha dit, es dona principalment en entorns i ambients familiars i reunions entre amics, que és quan les persones tenen conductes de risc per un relaxament de les mesures de seguretat. L'epidemiòleg ha avisat que les dades de tot Catalunya són preocupants: "Els indicadors actuals els esperàvem a finals de mes, no aquesta setmana". Quan s'aprovi la nova restricció, caldrà una autorització judicial i, en cas que fos favorable, sortirà publicada al DOGC i serà d'aplicació immediata.

La proposta arriba en plena represa de la normalitat, una setmana després de l'inici de curs i quinze dies després de la tornada laboral generalitzada. En pocs dies, ha apuntat Argimon, s'ha viscut un repunt de la corba epidemiològica. "Els indicadors estan incrementant una mica més del que m'esperava. Si això continua augmentant, prendrem mesures d'àmbit més global però comprensives", ha avisat el secretari de Salut Pública. La primera d'aquestes seria, precisament, limitar el nombre de persones que poden compartir un mateix espai. "Els casos es multipliquen molt ràpidament i les accions que fem resten, no divideixen", ha avisat, en referència a les restriccions i les polítiques de reacció.

Cargando
No hay anuncios

L'empitjorament de les dades epidemiològiques més recents estaria al darrere d'aquesta decisió, ja que entre el 12 i el 18 de setembre, la setmana mòbil més fiable per analitzar la tendència epidemiològica, s'ha passat d'una taxa de contagi o R –velocitat de reproducció en els últims 7 dies–, d'1 a 1,13; és a dir, de mitjana, una persona infectada transmet el virus a més d'una persona. També ha crescut molt ràpidament la taxa de PCR positives, que actualment està entorn dels 90 casos per cada 100.000 habitants mentre que fa set dies era de 82.

De fet, Argimon ha alertat que la corba catalana viu un repunt "diferent" dels registrats durant els mesos d'estiu i ha assenyalat que ara té un pendent més pronunciat. "Ens esperàvem tot el contrari", ha admès. Amb tot, ha matisat que caldrà veure com evoluciona la tendència perquè, ara per ara, extreure conclusions és "molt incipient". En aquest sentit, però, la màxima autoritat en Salut Pública ha insistit en la necessitat de seguir les mesures individuals (mascaretes, higiene de mans i distància) "pensant en la col·lectivitat". "Hem sigut molt exigents amb l'escola i els docents i ells estan responent. Hem de reflexionar si nosaltres, individualment, som igual d'exigents amb les nostres accions", ha plantejat.

Cargando
No hay anuncios

Fomentar el compliment dels aïllaments

Argimon també ha donat a conèixer que les quarantenes per als contactes estrets de positius per covid-19 es reduiran de 14 a 10 dies a partir de la setmana que ve per millorar el compliment d'aquests aïllaments. La idea feia dies que planava i no ha sigut fins aquest dimarts que s'ha confirmat, poc abans que el ministeri de Sanitat ho anunciés i que la comissió de Salut publiqués l'aprovació de la mesura.

Cargando
No hay anuncios

"Tots sabem que les quarantenes de 14 dies són la millor opció, però s'ha de fer un balanç risc-benefici per poder escurçar-les. Pensem que hi ha un cert risc, però creiem que és controlable", ha afirmat l'epidemiòleg. La reducció del temps de quarantena permetrà, per exemple, que un infant que hagi de fer aquest aïllament per un positiu al seu grup bombolla al centre educatiu ho faci durant 10 dies i no 14 com fins ara. Des de l'última actualització del protocol d'actuació davant de casos de coronavirus, l'aïllament de les persones amb una PCR positiva ja és de deu dies. "D'aquesta manera unifiquem els criteris i els terminis", ha explicat.

Argimon ha anunciat que, després d'analitzar aquesta possibilitat amb un grup d'experts –els quals, ha dit, tenien opinions divergents–, ha signat la resolució que permetrà reduir el temps d'aïllament dels contactes estrets de positius de coronavirus, que fins ara és l'única opció viable per trencar les cadenes de contagi. La mesura entrarà en vigor quan es publiqui la nova actualització del protocol, segons han explicat a l'ARA fonts governamentals. "En el protocol es farà constar l'opinió de tots els experts que han participat en la seva elaboració", ha admès.

Cargando
No hay anuncios

L'evidència científica apunta que entre el desè i el catorzè dia d’infecció és "difícil" que es desenvolupin símptomes i, per tant, s’és menys contagiós. "Això no vol dir que la malaltia no es pugui transmetre més enllà dels deu dies. Si es tenen símptomes del desè al catorze dia s'ha d'estar molt atent", ha afegit tot seguit el nou subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública i coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

"No fem res que no hagin fet altres països com Suïssa o Holanda", ha apuntat el secretari, que ha descartat, però, reduir la quarantena a set dies com ha fet França. "Això és massa agosarat per a nosaltres", ha dit en relació amb la situació epidemiològica de Catalunya. La màxima autoritat catalana en Salut Pública ha assegurat que la decisió s'anirà avaluant depenent de si el compliment de les quarantenes "va millorant o no". "I si hem de fer un pas enrere, el farem. No em faria cap mena de vergonya admetre que ens hem equivocat", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Creix el risc de rebrot

El risc de rebrot, que calcula els potencials diagnòstics dels següents 14 dies per anticipar-se a nous brots a partir dels casos confirmats i la R, també ha tornat a repuntar després de setmanes de cara a l'estabilització, i ha passat de 169 a 186 en només dues setmanes. Així, el valor de rebrot s'acosta perillosament a 200, que és el llindar que es considera crític. El mapa de Catalunya que elabora el departament mitjançant les dades obertes està quasi en la seva totalitat pintat de vermell, cosa que significa que la transmissió pot descontrolar-se arreu del territori en qualsevol moment.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha dues regions sanitàries que tiben de la corba cap amunt pel seu pes demogràfic, l'àrea metropolitana nord i Barcelona ciutat", ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha detallat que, en aquests moments, a la capital catalana un centenar de persones tenen la capacitat d'infectar-ne 126 més i la metropolitana nord –la més poblada del país–, 107. Preocupa especialment la metropolitana sud, on en poc temps la corba s'ha disparat: ha passat de tenir una propagació de 0,93 (menys d'un cas nou de mitjana per contagiat) a 1,3 en només set dies. "Són aquestes pujades sobtades les que necessitem aturar clarament", ha advertit Argimon.

Cargando
No hay anuncios
Dos espais annexos amb 216 llits d'UCI per a Bellvitge i Can Ruti

El Govern ha aprovat aquest dimarts l'execució immediata dels projectes de construcció de dos nous edificis polivalents vinculats als hospitals de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, i Germans Trias i Pujol, també conegut com a Can Ruti, a Badalona. La construcció d'aquests espais annexos es farà amb procediments industrialitzats –elements prefabricats– que permetran disposar d'un total de 216 llits d'unitats de cures intensives (UCI) nous. En primera instància, i amb màxima urgència, els equipaments serviran per fer assistència sanitària derivada de la pandèmia.

També la corba del Camp de Tarragona creix i, si bé a les Terres de l'Ebre la tendència és "bona", encara està lluny de sortir de la zona de perill de rebrot, especialment per la capital, Tortosa, segons ha subratllat Argimon.

Cargando
No hay anuncios

Restriccions a la Cerdanya i Puigcerdà

Amb tot, també hi ha focus molt actius en altres zones, com l'Alt Pirineu i Aran, on han proliferat brots a la Cerdanya i Puigcerdà. Per aquest motiu, Salut proposarà a la pròxima reunió del Procicat aprovar una resolució que permeti desplegar restriccions socials en aquestes dues localitats semblants a les aplicades a Girona ara fa una setmana. De fet, la Cerdanya és el territori que té el risc de rebrot més alt del conjunt del país en proporció a la seva població, amb una taxa de contagi superior a 2. En canvi, Lleida és la regió sanitària on el virus es comporta millor. "La corba continua a la baixa perquè les mesures i els esforços de la població estan funcionant", ha elogiat l'epidemiòleg.

Pel que fa a Girona, es mantindran les restriccions a la capital i a Salt, però Argimon ha assegurat que bona part de l'escalada de positius que es van registrar es devien als cribatges massius, en què es van detectar 186 infeccions que corresponien al 6% dels participants. El gerent de la delegació gironina del Servei Català de la Salut (CatSalut), Miquel Carreras, ha afirmat que les restriccions desplegades dimecres passat a les ciutats de Girona i Salt "es comencen a notar". Amb tot, ha remarcat en declaracions a l'ACN que els ciutadans no poden "abaixar la guàrdia" i no ha descartat que s'hagin d'allargar "dues quinzenes més". A Salt el risc de rebrot va arribar a un màxim de 1.129,82 punts el 7 de setembre, mentre que ara se situa en 529,13, i a Girona el 16 de setembre l'indicador va arribar fins a 780,24 i ara és de 556,16.