Salut preveu un degoteig de més casos de legionel·losi en els propers deu dies
La Generalitat només confirma dues persones mortes pel brot de la malaltia a Sabadell
BarcelonaEl secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha assegurat aquest dimecres que és "normal" que durant els propers deu dies hi hagi un degoteig de nous casos de legionel·losi a la ciutat de Sabadell, en una roda de premsa en la que ha reiterat que la "única informació oficial autoritzada" que es pot oferir en aquests moments parla de 23 casos i dues morts. Mateu ha fet aquestes declaracions després que Catalunya Ràdio i Rac 1 asseguressin en les últimes hores que les persones mortes eren 3.
Les dues morts han sigut de persones que tenien patologies prèvies de base, però el secretari de Salut Pública ha descartat donar detalls sobre les mateixes per no generar alarmisme. Per aquesta raó tampoc ha identificat la zona del brot, tot i que sí ha confirmat que des d'ahir s'han identificat 21 instal·lacions amb un total de 38 torres de refrigeració sospitoses. Totes s'han tractat i ja funcionen amb normalitat. Caldrà esperar entre vuit i deu dies per confirmar la torre exacte, en base al cultiu de la legionel·la fet en laboratori. L'únic que sí ha dit Mateu és que la torre ha de tenir una "potència important", donat l'abast del brot, i que ahir es va acabar amb el tractament de totes les torres potencialment perilloses. Tant ell com l'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i la subdirectora de Vigilància Epidemiològica, Mireia Jané, han destacat que des del primer moment que es va tenir constància del brot, dilluns passat, s'han seguit tots els protocols pertinents i s'han investigat els moviments dels afectats.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Ajuntament de Sabadell van anunciar aquest dimarts l'inici d'una investigació per descobrir l'origen dels 23 casos de legionel·losi apareguts a la ciutat vallesana. L'últim dels casos confirmats ha sigut aquesta matinada, i corresponen a 20 ciutadans de Sabadell, dos de Barberà del Vallès i un més de Cerdanyola del Vallès. Tots els ingressats evolucionen favorablement, seguint un tractament antibiòtic i sense necessitat de cures intensives. Tres ja han rebut l'alta mèdica i dels 18 que segueixen ingressats s'espera que dos més també rebin l'alta en les properes 24 hores.
Des del 2004 Catalunya compta amb un protocol de neteja anual dels potencials focus d'emissió del bacteri, que realitzen empreses homologades. Mateu ha assegurat que, des de que es va aprovar el decret, el nombre de brots ha baixat a la meitat, però la legionel·la és un bacteri que "existeix a tot arreu i que no es pot eradicar". De fet, un torre tractada i netejada -bàsicament amb l'augment exponencial de clor- pot albergar el bacteri només uns mesos després, ha assegurat.
Anualment es produeixen entre 13 i 15 brots amb entre una i quatre morts a Catalunya. L'última vegada que un únic brot va provocar més d'una mort va ser el 2005 a Vic, quan van morir tres persones. Mateu ha detallat que aquest 2014 ja s'havien produït nou brots, amb una mort prèvia que també es va donar a Sabadell, tot i que ha insistit que el brot va ser abans de l'estiu i no té cap relació amb l'actual.
La legionel·la presenta uns símptomes similar a la pneumònia, amb tos seca i febre que, si es complica, requereix de la respiració assistida. Afecta especialment a persones amb patologies de base, com insuficiències respiratòries i cardíaques, immunodeprimides o amb processos cancerígens avançats. El tractament és a base d'antibiòtics.