Salut mental

Més psicòlegs a domicili per tractar els trastorns mentals greus dels joves

Salut desplegarà 10 equips d'atenció domiciliària aquest any i 52 més el que ve

L'estiu ha de ser un moment per fomentar noves relacions i fer vida a l'aire lliure

MartorellLa conselleria de Salut posarà en marxa abans d'acabar aquest any 10 equips d'atenció domiciliària per a nens i adolescents que tenen un trastorn mental molt greu per evitar-los ingressos o el trasllat als centres mèdics. A Catalunya aquesta estratègia domiciliària es va començar a desplegar el 2016 i actualment ja hi ha diversos equips hospitalaris que traslladen els seus professionals a les cases dels pacients, amb uns resultats favorables perquè, d'aquesta manera, la persona malalta continua en el seu nucli més proper i la família no es veu afectada pels ingressos a l'hospital o per les reticències que hi ha per desplaçar-se fins a un centre de salut.

Els nou equips estaran formats sobretot per psicòlegs clínics i també terapeutes que tractaran trastorns com l'ansietat, la depressió i els trastorns alimentaris, ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa en què ha assegurat que la salut mental continua sent "la prioritat" del departament.

L'any vinent, de manera progressiva, s'aniran activant 52 equips més per atendre, en aquest cas, pacients també infanto-adolescents greus, a qui es farà intervenció intensiva –de dues a tres visites setmanals durant tres mesos–. Uns i altres professionals s'integraran dins dels serveis especialitzats de salut mental.

Una estratègia per millorar la qualitat de vida

Els professionals d'atenció domiciliària en salut mental sostenen que aquesta estratègia fa que augmenti la qualitat de vida dels pacients i el seu entorn més proper i és una via especialment positiva per als malalts que tenen una bona vinculació social però no acaben de millorar en l'assistència tradicional.

Argimon ha afirmat que adolescents i gent gran són els grups de població que han vist com la pandèmia ha agreujat l'estat mental i emocional per diversos factors, com les restriccions imposades, la reducció de la socialització o la por desmesurada a contagis o caure malalt.

Les dades assenyalen que l'atenció d'adolescents per trastorn mental ha augmentat en un 30%, sobretot pel que fa a trastorns de conducta alimentaris i conductes autolítiques, és a dir, fer-se mal deliberadament per fugir del malestar emocional. No obstant això, Salut assegura que, si bé han pujat les autolesions, sobretot entre les noies a partir de la tornada a l'escola presencial, la mortalitat per suïcidi ha caigut a Catalunya.

stats