Salut es planteja vacunar del covid als museus

Comella adverteix es podria arribar al miler de pacients de covid a les UCI en només deu dies

Infermeres vacunen una usuària de la residència Ors de Barcelona.
4 min

BarcelonaEl departament de Salut es planteja habilitar punts de vacunació del covid als museus per intensificar la campanya de vacunació. Ho ha avançat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista a La Vanguardia i ho ha revalidat aquest diumenge el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. "Es posarà en anàlisi l'opció de vacunar en museus la setmana que ve", ha indicat el facultatiu. Fonts de Salut també assenyalen a l'ARA que és una possibilitat damunt la taula del departament.

Argimon ha subratllat que després d'immunitzar les residències de gent gran, els professionals sanitaris i els grans dependents, Salut articularà la vacunació contra el coronavirus entorn a la estratègia que ja es fa servir amb la de la grip. "Al segon tram s'inclou pràcticament la mateixa població, són 1,6 milions de persones vulnerables per edat o malalties cròniques", ha explicat. Amb tot, ha puntualitzat que l'administració de les vacunes es farà "amb més intensitat" i, per això, calen "espais més grans" com podrien ser els museus.

A hores d'ara, un total de 176.220 persones entre residents i treballadors sanitaris han rebut la primera dosi de la vacuna i a un 3,9% d'ells també se'ls ha administrat la segona. Aquesta setmana Salut haurà de recórrer a les dosis de reserva i a la remesa que hi arribi dilluns de Pfizer -de la que n'arribaran menys dosis- per posar les segones injeccions a les residències de gent gran. És probable, doncs, que els professionals sanitaris segurament hagin d'esperar-se uns dies, fins a tenir més dosis, per continuar immunitzant-se. Argimon ha qualificat la retallada de dosis de Pfizer de "molt poc seriosa" i ha admès que "ha trastocat" tota la logística del departament. De fet, ha assegurat que Catalunya estarà quatre setmanes amb un menor ritme de vacunació.

"Estem rebent menys de 5.000 dosis (de vacuna) al dia i tenim 7,5 milions d'habitants, amb això no anem enlloc", ha lamentat Comella. El director del CatSalut s'ha mostrat molt crític amb l'Estat, a qui n'ha atribuït el trencament del ritme de vacunació. També l'ha acusat de "no fer prou" per garantir-ne el subministrament. "L'Estat ha de tenir molta habilitat per negociar, per fer complir els pactes, de collar les empreses que fabriquen (les vacunes). I això no està passant", ha afirmat.

Cent ingressos a UCI en set dies

Els indicadors assistencials són molt preocupants i greus: els hospitals cada vegada estan més saturats de malalts de covid i Comella adverteix que en només deu dies es podria arribar al miler de pacients de coronavirus a les unitats de cures intensives (UCI).

A hores d'ara hi ha 2.958 ingressats a planta, uns 105 més que dissabte, i 675 malalts crítics hospitalitzats, 16 més. En només una setmana, han entrat cent persones a les UCIs del país.

La pressió hospitalària és creixent i el director del CatSalut ha explicat que en les pròximes setmanes es posaran en marxa quatre hospitals satèl·lits. Dilluns obrirà el de l'Hospital de Bellvitge; l'1 de febrer arribarà el torn de l'edifici modular del Germans Trias i Pujol; al llarg de febrer obriran els del Vall Hebron i l'Arnau de Vilanova de Lleida, i al març s'inaugurarà el del Moisès Broggi.

Tendència a la baixa poc sòlida

Tot i que la taxa de contagis o R ha baixat per sota de l'1 i ja se situa entorn als 0,92 punts -cada cent contagis s'estan generant 97 infeccions noves-, els indicadors epidemiològics encara constaten una elevada transmissió comunitària i la baixada de la corba és molt poc sòlida. "Estem modulant el creixement epidèmic, però no estem en una zona de seguretat, no hem de confondre la millora dels indicadors amb una seguretat epidèmica", afirmava dissabte el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Entre el 14 i el 20 de gener, les últimes dades actualitzades pel departament de Salut, s'han registrat 24.035 casos de covid (més de 3.000 diaris de mitjana), que suposen una reducció del 16% respecte a la setmana anterior, del 7 al 13 de gener, quan s'estaven notificant 28.700 contagis. L'efecte acumulatiu dels últims catorze dies està disparant la incidència fins als 683 positius cada 100.000 habitants.

En les últimes hores les funeràries han notificat tres defuncions noves amb certificat positiu de coronavirus, cosa que vol dir que són persones contagiades del virus. La xifra és provisional i creixerà els propers dies, com sol passar els festius. Entre el 14 i el 20 de gener s'han registrat 485 víctimes mortals i la previsió per als pròxims dies és que la xifra continuï a l'alça. Per edats, els majors de 70 anys concentren la majoria de defuncions: dels 485 morts l'última setmana, el 91% tenien més de 70 anys.

Com ha estat fent en les seves últimes compareixences, el secretari de Salut Pública ha defensat que el risc d'extensió a Catalunya de la variant britànica del covid, de la qual divendres ja es van detectar una seixantena de casos, i el context estatal i europeu en ple creixement dels contagis fa necessari allargar les restriccions actuals. L'escenari epidemiològic, ha dit, està "en ebullició" i si la variant britànica s'assenta a Catalunya hi haurà més contagis, més risc que la gent emmalalteixi i, per tant, més perill de col·lapse sanitari.

stats