Societat08/04/2020

Salut no farà tests massius a les residències

Catalunya seguirà un criteri semblant al de Sanitat: si hi ha positius, es donarà per fet que hi ha un brot

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

BarcelonaEls 180.000 tests serològics que van arribar diumenge al vespre des de Madrid es comencen a distribuir aquest dimecres, segons ha explicat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Aquestes proves de diagnòstic ràpid, que són fiables per reconèixer els positius però no els negatius de covid-19, es repartiran mitjançant els centres d'atenció primària entre dos col·lectius: els professionals sanitaris i els avis de les residències de gent gran. Ja ho va avançar la consellera de Salut, Alba Vergés, en la compareixença de dilluns passat, on va assegurar que el destí prioritari d'aquesta remesa serien les residències per evitar brots descontrolats i separar els malalts dels residents sans.

En aquests centres es notifiquen ja 1.123 morts i s'han confirmat 1.906 positius. Però la xifra seria més elevada si es fes la prova de detecció a tots els interns del miler de residències que hi ha a Catalunya. Amb tot, la voluntat de l'administració no és testar-los a tots. Comella ha admès que se seguirà un criteri majoritari i això significa que si es confirma que una part dels avis han contret la infecció, es considerarà que el virus ha circulat al centre i es donarà per fet que tots els residents estan infectats. "Si almenys el 25% dels testats donen positiu, això ens dirà que tota la resta de persones residents estarà contagiada", ha afirmat el director del CatSalut. Per tant, es considerarà que hi ha un brot actiu al centre i no només no es faran més proves ràpides, sinó que les negatives tampoc es validaran amb PCR.

Cargando
No hay anuncios

El criteri és pràcticament idèntic al que va anunciar ahir el ministeri de Sanitat. "Si a la institució [residències de gent gran i centres sociosanitaris] s'ha detectat més d'un cas amb símptomes compatibles de covid-19, no serà necessari obtenir un resultat positiu en tots els casos sospitosos", assenyala la guia d'utilització de tests ràpids d'anticossos presentada dimarts pel govern espanyol. En cas d'obtenir almenys una prova positiva –segueix el document– es confirmarà la infecció per SARS-CoV-2, que existeix un brot i que cal separar els pacients simptomàtics de la resta dels residents.

Cargando
No hay anuncios

Així, no serà fàcil determinar l'abast de la pandèmia a les residències de gent gran fent servir les proves de detecció ràpida perquè no passarà tothom pel procés de detecció. Els tests serològics o també anomenats d'anticossos tenen l'objectiu de triar població sense fer servir les PCR, les ja famoses reaccions en cadena per la polimerasa, que necessiten uns reactius ja escassos al mercat. La demanda ja ha sobresaturat els laboratoris del país, ja que es requereix una confirmació dels resultats negatius per considerar-se vàlids. En canvi, sí que es donen per confirmats els positius, ja que el que reconeix el test és la resposta immunitària del cos davant del virus.

Canvis en la gestió dels geriàtrics

El Govern ha anunciat aquest dimecres que, a partir d'ara, les decisions sobre la gestió de les residències durant la crisi sanitària no les prendrà el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ni el conseller Chakir el Homrani com havia estat fins ara. Serà la directora assistencial d'Atenció Primària, Yolanda Lejardi qui s’ocupi de dirigir-ho i, per tant, ara és el departament de Salut qui portarà les regnes.