Salut no aplicarà cap mesura extra per aturar els contagis a la Garrotxa malgrat haver-hi trobat la variant britànica
El delegat a Girona assegura que la nova mutació no és més contagiosa, a pesar dels estudis que diuen el contrari
OlotEl creixement de contagis a la Garrotxa sembla no tenir aturador. En un mes s'han multiplicat per quatre el nombre de nous casos setmanals: de 86 a 420, si es comparen les setmanes del 25 al 31 de desembre i del 25 al 31 de gener. Així mateix, des del 7 de gener hi ha les mateixes restriccions que a la resta de Catalunya, però, a diferència de la tendència global que va a la baixa, a la comarca gironina no s'han traduït en menys positius, al contrari: no han deixat d'augmentar.
El departament de Salut va confirmar ahir que han trobat la variant britànica en un 30% de les aigües residuals d'Olot. Així mateix, l'Hospital de la capital garrotxina i la residència Montsacopa han trobat la nova mutació en els respectius brots que van patir al gener, cosa que els ha obligat a reforçar les mesures anticovid. Segons va indicar ahir el director mèdic de l'Hospital, Jaume Heredia, amb els protocols que aplicaven fins al gener no van poder evitar que s'escampessin els contagis pel centre i, a causa de la major transmissió de la variant, han apujat un grau les mesures de seguretat.
Ara bé, malgrat que la incidència del virus no deixa de créixer a la Garrotxa, la conselleria de Salut ha descartat avui aplicar més restriccions per intentar aturar l'avanç de la malaltia en aquest territori. "Les mateixes mesures que serveixen per al covid, serveixen per a la nova variant", ha afirmat el director de Salut, Miquel Carreras. De fet, segons Carreras, "no està demostrat que la nova mutació sigui més contagiosa", a pesar que hi ha set estudis científics que evidencien que és entre un 50% i un 70% més transmissora i que provoca un 30% més de mortaldat.
Pel que fa al brot que va patir l'hospital i que la direcció del centre atribueix a l'efecte més contagiós de la mutació, Carreras s'ha preguntat: "¿Sabem segur que l'entrada del brot és per què no utilitzaven mesures extraordinàries o per què havien relaxat i aquesta relaxació fa que no fessin les mesures habituals amb certa contundència? Amb el temps ens relaxem", ha argumentat. El director de Salut a Girona tampoc no ha sabut explicar per què aquesta comarca no només no ha seguit la tendència a la baixa de la resta del territori, sinó que fa setmanes que augmenta exponencialment. "S'ha d'analitzar, però pot ser que hi hagi hagut relaxament entre els ciutadans", ha insistit.
Carreras tampoc ha sabut concretar quin percentatge de nous casos detectats a la Garrotxa s'han seqüenciat fins ara per buscar-hi la variant britànica o alguna altra mutació. "Es fan els mateixos que a tot Catalunya: s'analitzen un 10% de totes les mostres", ha indicat durant la roda de premsa que, contradint les recomanacions de teletreballar la Generalitat, només s'ha fet en format presencial.
Cribatge a totes les escoles
Un dels àmbits on més s'està notant la incidència del virus és als centres educatius. A la Garrotxa 17 dels 55 grups (30%) tenen almenys un grup confinat, segons dades d'educació. Els que més són els de l'IES Garrotxa, amb 13 grups en aïllament. Precisament en aquest centre Salut ha començat avui un cribatge a tots els alumnes i professors, i els pròxims dies recollirà mostres de la resta d'escoles i instituts de la comarca.
El cribatge escolar és una de les tècniques que utilitza Salut per intentar tallar les cadenes de contagi en poblacions amb una alta incidència: per exemple, al setembre també es va fer a Salt. Ara per ara, aquesta és l'única actuació que farà Salut a la Garrotxa per aturar l'avanç del virus i evitar que la variant britànica s'escampi per tot Catalunya.