Pandèmia

Salut finalitza el contracte amb Ferrovial i assumeix el rastreig del covid

El departament defensa que l'empresa no rebrà cap compensació econòmica per suspendre el servei

El Banc d’Espanya recomana un augment “dràstic” dels rastrejadors
Gemma Garrido Granger / Pau Esparch
28/12/2020
4 min

Santa Coloma de Gramenet / BarcelonaPunt final al polèmic contracte del departament de Salut amb Ferroser, l'empresa filial de Ferrovial que gestiona el telèfon d'emergències 061, per al seguiment dels contactes estrets de positius de covid-19. Després de set mesos en actiu i de l'allau de crítiques polítiques i sanitàries entorn de la seva adjudicació, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dilluns que el 31 de gener s'acabarà el contracte d'obra i servei amb aquesta empresa de forma anticipada. Inicialment, Ferroser s'havia d'encarregar de la gestió fins al 31 de maig, però a partir de l'1 de febrer serà l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) qui assumirà les funcions del seguiment de la pandèmia. "Volem un sistema integral i integrat de rastreig, de gestió directa", ha defensat el secretari de Salut, Marc Ramentol.

Fins ara els contactes estrets de positius rebien una trucada des d'un call center de la mateixa empresa que gestiona el 061 per donar informació sobre possibles llocs de contagi i traçar les cadenes de transmissió. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que el contracte amb Ferrovial ha acabat i no es renovarà, però que en cap cas s'ha rescindit, per la qual cosa "no hi ha indemnitzacions" o compensacions econòmiques per a l'empresa. En efecte, segons el facultatiu, la finalització estava prevista en una clàusula que permetia aturar el servei quan comencés la campanya de vacunació, una condició que va complir-se ahir diumenge amb l'administració de les primeres dosis en una desena de residències de gent gran. Així, Ferrovial no percebrà cap indemnització de cap tipus, segons ha reiterat Ramentol.

Així mateix ho ha confirmat l'empresa en un comunicat, en què ha subscrit les paraules de la conselleria. "El contracte arriba a la seva fi atès que s'ha assolit un motiu de finalització recollit en la clàusula tres: l'arribada de la vacuna. Per tant, el contracte no ha sigut rescindit, sinó finalitzat", han insistit des de Ferrovial, que han reconegut que ja han iniciat els tràmits per trencar aquesta relació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). "L'inici de la vacunació marca l'inici d'una nova etapa", ha assegurat Vergés, que també ha destacat que el Parlament va votar a favor de l'anul·lació del contracte al juny.

La fi del polèmic contracte ha trigat gairebé set mesos a materialitzar-se. El seu contingut, que es va adjudicar sense concurs i per la via d'urgència emparant-se en les mesures d'emergència de l'estat d'alarma, ha estat desconegut fins ara. I precisament aquest mètode va generar una allau de crítiques des del moment que va fer-se pública l'adjudicació.

Pocs dies després que entrés en vigor, el juny passat, el Govern va comprometre's a rescindir-la immediatament. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va anunciar que la conselleria de Salut faria marxa enrere en l'externalització del contracte que s'enfilava –com a màxim– als 17,7 milions d'euros. Aleshores Vergés no va voler pronunciar-s'hi i no ho va fer fins a l'agost, quan va admetre que s'estava treballant per reforçar el rastreig al marge de Ferroser.

19 milions d'euros

A partir del febrer, però, Salut engegarà un nou programa de gestió pública per assumir directament el rastreig de contactes. Per fer-ho, contractarà directament el personal que es farà càrrec del seguiment, que estima que anirà dels 450 als 750 treballadors "en funció de les necessitats epidemiològiques del país". La majoria d'ells tindran un perfil de gestor administratiu, però per cada vint d'ells es garantirà un epidemiòleg o un titulat superior en una especialitat de salut pública per enfortir la coordinació entre els diferents territoris amb l'ASPCAT.

La previsió és que aquests treballadors s'obtinguin mitjançant una borsa de treball creada pel mateix departament. Amb tot, les autoritats sanitàries tampoc descarten que es puguin contractar professionals que ja treballen amb Ferrovial "si la situació ho requereix". De fet, des de l'empresa s'assegura que es "facilitarà" que les persones contractades fins ara de forma temporal puguin posar-se a disposició del departament en aquesta nova estratègia.

La inversió per "ampliar les tasques de la gestió de contactes", en paraules de Vergés, ascendeix als 19 milions d'euros, segons han concretat els responsables de Salut. "Ens permetran ser més àgils i fer un servei més individualitzat per seguir encara millor les cadenes de transmissió", ha afirmat Vergés. A més, el nou equip també organitzarà i programarà les proves diagnòstiques a aquests contactes estrets per alliberar l'atenció primària d'aquest tràmit; faran un cribatge emocional per derivar els usuaris als psicòlegs del 061 en cas que sigui necessari, i identificaran les potencials necessitats socials dels contactats per assegurar-se que tots poden complir les quarantenes i aïllaments preventius.

Salut defensa el contracte

Segons Ferrovial, en els sis mesos que ha gestionat el rastreig dels contactes, s'han format i contractat prop de 800 persones al servei del SEM. "A principis de juny el servei va iniciar amb 230 professionals i en els moments de més contagis [la xifra] s'ha situat entorn dels 800 gestors de contactes", afirma en un comunicat, en què també subratlla el fet d'haver seguit un total de 812.668 contactes estrets de 187.228 positius de covid.

Vergés ha destacat que el sistema de rastreig a Catalunya ja té més de 3.000 persones dedicades al seguiment de contactes i que, en poc més de mig any, s'han fet 1,5 milions de trucades. En aquest sentit, Ramentol ha defensat que el contracte amb Ferrovial durant aquests mesos "ha sigut necessari fins ara" i que responia a la necessitat "urgent" de comptar amb una estructura de seguiment de contactes estrets. El contracte va entrar en vigor al juny i a priori tenia una durada màxima d'un any, fins al 31 de maig del 2021.

stats