Els escorxadors i una festa retenen Lleida a la fase 1
Salut atribueix una part dels contagis a l’incivisme i a un relaxament en les mesures de protecció
Santa Coloma de GramenetLa regió de Lleida no passarà de moment a la fase 2 de desconfinament com li tocaria –fa 14 dies que va entrar a la fase 1– i com sí que faran la Catalunya Central, Girona i les àrees bàsiques del Garraf i l'Alt Penedès. Un augment dels positius de covid-19 a Ponent, la majoria lleus i asimptomàtics, ha aturat l'avenç de la desescalada de la regió. Les autoritats sanitàries prefereixen esperar uns dies més abans de prendre cap decisió, però descarten categòricament parlar de rebrot. En les últimes dues setmanes la taxa de contagis s'ha disparat i s'ha més que triplicat: entre el dia 11 de maig, poc abans que Lleida passés a la fase 1, i el 22 de maig, la dada més actualitzada que proporciona Salut Pública –la taxa d'incidència acumulada a 7 dies– va créixer dels 12,1 casos per cada 100.000 habitants als 42,7 casos. Els últims cinc dies s'han detectat 221 casos nous, dels quals 45 es van identificar entre el 7 i el 13 d'abril i 142, entre el 14 i el 21 de maig.
Fonts de Salut Pública consultades per l'ARA atribueixen aquest increment de casos a l'augment de la capacitat diagnòstica, que ha permès detectar cadenes de transmissió que ja portaven setmanes actives en poblacions com Balaguer, Cervera, Mollerussa, Tàrrega i, sobretot, a la ciutat de Lleida. L'atenció primària ha fet més de 940 proves els últims set dies, 60 de les quals han donat un resultat positiu. A més, els plans de diagnòstic massiu entre professionals sanitaris i en residències han permès fer més de 2.000 proves tant entre gericultors com usuaris i han evidenciat una vintena de casos asimptomàtics més, segons ha pogut saber l'ARA.
Des del Govern admeten que l'origen d'una part dels contagis s'ha pogut donar entre treballadors –i alguns familiars seus– d'empreses agroalimentàries, concretament en escorxadors i plantes de processament de carn, o entre alguns temporers, però asseguren que aquests casos representen una part molt petita del conjunt: són una tercera part dels positius que s'han detectat els últims dies. En el sector càrnic, per exemple, hi treballa molta gent i a temperatures molt baixes –el fred evita que es faci malbé la carn–, dues condicions que afavoreixen la supervivència i la circulació del virus.
Però aquestes empreses –algunes de les quals tenen fins a 600 treballadors en plantilla– no són l'única problemàtica. Com passa a la resta de Catalunya, assenyala Salut Pública, encara hi ha transmissió comunitària i, a més, s'han detectat comportaments incívics. L'incompliment dels aïllaments de casos positius i contactes, així com un relaxament en les mesures de seguretat per part d'alguns ciutadans que no respectaven distàncies i no duien mascareta també han fet créixer la transmissió del virus. Salut assegura que "fins i tot una vintena de persones es van atrevir a celebrar una festa d'aniversari a Lleida", quatre de les quals eren positives i tota la resta va acabar contagiada. "Ja s'està identificant aquesta població mitjançant treballadors socials", especifiquen les mateixes fonts, que afegeixen que "s'estan estudiant totes les informacions i hipòtesis possibles sobre el terreny".
"Lleida és un territori on 20 casos fan créixer molt la taxa de contagis", defensa la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny. La responsable sanitària nega, però, que aquest repunt de casos hagi impactat en la capacitat hospitalària de la regió. "Hem passat de tenir 280 ingressos en la pitjor fase a tenir-ne des de fa setmanes un total de 24 en els tres hospitals de la regió. A cures intensives de l'Hospital Arnau de Vilanova estem més relaxats: únicament hi tenim set malalts", explica a l'ARA Farreny.
Vergés: "No estem especialment preocupats"
La mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que aquest increment de casos positius no ha d'impossibilitar que, dilluns, la conselleria traslladi a l'executiu espanyol la proposta perquè Lleida passi a la fase 2. Fonts de Salut expliquen a l'ARA que això passarà sempre que es confirmi que no hi ha cap rebot a la corba i que es pot seguir la traçabilitat –aïllar el cas i els seus contactes– tant dels positius com dels sospitosos.
De fet, Vergés ha assegurat que els responsables de Salut no estan "especialment preocupats", perquè el nombre de casos detectats "no és gaire alt", si bé ha subratllat que és una tendència que demana "prudència" i un examen de la qüestió "amb calma". La consellera ha explicat en declaracions a l'ACN que el departament que encapçala ha preferit "esperar un parell de dies" més per assegurar-se que l'evolució de la tendència actual no creix, abans de plantejar cap avenç més de la regió en la desescalada. "Volem comprovar si aquesta tendència es manté a l'alça o es pot controlar i està tot identificat", ha destacat la consellera. Però, seguidament, Vergés ha matisat: "Això no vol dir que d'aquí a dilluns no passi [no s'elabori la proposta], simplement vol dir que avui no l'hem fet".
El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic i membre del comitè científic del covid-19 que assessora el govern espanyol, Antoni Trilla, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que confia que aquest repunt estigui controlat i que aviat la regió de Lleida pugui canviar de fase. "Si veiem que no augmenta el nombre de contagis serà un petit retard que és raonable. Esperem que puguin passar a fase 2 com més aviat millor", ha remarcat.
La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assenyalat que la crisi sanitària no s'ha acabat, tot i les imatges de normalitat que es veuen a Catalunya els darrers dies. "Aquesta crisi no s'ha acabat i seguim demanant a la gent sigui curosa i no abaixi la guàrdia, tot i que les dades apunten que anem cap al bon camí", ha explicat. En aquest sentit, s'ha mostrat "favorable" a què la regió sanitària de Barcelona i les zones metropolitanes passin a la fase 2 el proper dilluns. "És una opció a la qual ens mostrem favorables mentre es mantinguin les xifres dels darrers dies, però caldrà veure l'evolució per decidir si és possible que l'1 de juny pugui portar-se a terme tenint present que cal no abaixar la guàrdia, i els desplaçaments han de ser estrictament necessaris per visitar familiars i no pas d'oci", ha detallat.