SANITAT
Societat18/09/2014

Salut busca l’origen del brot de legionel·losi més greu des del 2005

La recerca es concentra en 38 punts de Sabadell a l’espera de confirmar més casos

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaEls tècnics de Salut Pública i l’Ajuntament de Sabadell han identificat 38 torres de refrigeració que podrien haver originat el pitjor brot de legionel·losi ocorregut a Catalunya des del 2005. Aquell any van morir tres persones a Vic i, de moment, en el brot de Sabadell hi ha dues morts confirmades i 21 persones més afectades. Segons va explicar ahir en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, tots els malalts estan estables, sense necessitat de cures intensives, i tres ja han rebut l’alta mèdica. Malgrat tot, Mateu va avisar que s’espera un “degoteig” de casos durant les pròximes hores, perquè el període d’incubació és d’entre dos i deu dies. De fet, a última hora d’ahir s’analitzava la presència del bacteri en tres possibles nous casos, cosa que elevaria el nombre d’afectats per sobre dels 25.

Els tècnics, que com va poder comprovar l’ARA seguien recollint ahir mostres d’aigua en ubicacions secundàries, com els aspersors de la pista d’atletisme de Sant Oleguer -el dia anterior ho havien fet al camp de futbol del barri de Torre Romeu-, han assegurat que el brot està sota control i que, per l’estudi epidemiològic que s’ha fet a tots els infectats, l’origen només pot ser una torre de refrigeració elevada i d’una certa potència. Les 38 torres sospitoses s’han netejat a fons i funcionen amb normalitat, però Mateu va preferir no donar detalls sobre la seva ubicació per evitar l’alarmisme o l’estigmatització de certes zones.

Cargando
No hay anuncios

Deu dies d’espera

Les mostres recollides a les torres de refrigeració -les últimes dimarts mateix a la tarda- ja estan en cultiu als laboratoris de Salut Pública, però com que necessiten entre vuit i deu dies per créixer i poder contrastar la presència o no del bacteri, encara és d’hora per confirmar l’origen exacte del brot.

Cargando
No hay anuncios

La legionel·losi presenta uns símptomes similars als de la pneumònia, que fins i tot pot confondre’s amb la grip. Acostuma a afectar persones immunodeprimides amb patologies de base, com insuficiències cardíaques i respiratòries, i de fet els dos morts tenien factors de risc. Si es tracta a temps, a base d’antibiòtics, l’índex de mortalitat no supera el 6%, tot i que pot augmentar en cas que el tractament s’iniciï tard.

La legionel·la té un origen ambiental i està present en la natura, especialment en aigües estancades amb presència de matèria orgànica, però l’extensió dels sistemes d’aire condicionat i xarxes de distribució d’aigua dels edificis fan que cada any hi hagi desenes de casos de legionel·losi. De fet, des del 2004 Catalunya compta amb un protocol d’actuació que obliga a netejar cada any els focus potencialment més perillosos, amb un llistat d’empreses homologades.

Cargando
No hay anuncios

Contreure la legionel·losi només és possible per la inhalació d’aigua en pols, no per beure aigua de l’aixeta, dutxar-se o rentar els aliments. Així ho va recordar ahir Aigües de Sabadell i el mateix Ajuntament vallesà, que van fer un crida a la calma recordant que la malaltia no es transmet entre persones. L’únic mort previ registrat aquest any per legionel·losi s’havia produït també a Sabadell, tot i que en un altre brot sense relació amb l’actual.

La Legió Americana i l’origen de la malaltia

Cargando
No hay anuncios

La Legió Americana, organització de veterans de guerra dels EUA, va ser qui, de retruc, va permetre descobrir una nova malaltia el 1976. Durant una convenció celebrada a Filadèlfia, 200 persones van contreure una estranya pneumònia i 34 van morir. El bacteri causant es va aïllar l’any següent i, des de llavors, s’han identificat brots successius a tot el món. A Catalunya cada any n’hi ha una quinzena. La legionel·la té un origen ambiental, però, en concentracions elevades en torres de refrigeració, dutxes i sanitaris pot infectar els humans, només en cas d’inhalació.