Salut descarta restriccions a tot el país malgrat l'escalada de contagis

La meitat dels positius que es detecten a Catalunya són asimptomàtics

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una de les seves compareixences setmanals per valorar l'evolució de la pandèmia a Catalunya.
Gemma Garrido Granger
08/10/2020
3 min

Santa Coloma de GramenetA Catalunya s'estan detectant 111 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants i les autoritats sanitàries esperen que aquesta xifra augmenti els pròxims dies. Concretament, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anticipat que l'escalada de contagis dels últims dies es mantindrà, com a mínim, una setmana més. "Ja vaig advertir la setmana passada que estaríem un parell de setmanes en augment", ha subratllat aquest dijous. Però, tot i que els indicadors epidemiològics creixin a totes les regions sanitàries, el departament de Salut no treballa, de moment, amb la idea de desplegar restriccions a tot el país. "No estem pensant en aplicar mesures generalitzades a tot el país. Si despleguem mesures seran com les que hem anat posant en territoris concrets, molt localitzats, que registren taxes elevades o brots complexos, com Osona o Tortosa", ha explicat l'epidemiòleg.

Argimon ha assegurat que l'última setmana fiable per interpretar la tendència epidemiològica (del 28 de setembre al 4 d'octubre) s'han registrat 1.500 casos més que les setmanes anteriors, passant del 7.000 contagis setmanals als 8.500. "Però estem creixent de manera controlada, de moment", ha relativitzat després. Ara bé, i a diferència del discurs que han mantingut des de l'agost, les autoritats sanitàries admeten que l'increment de casos detectat no es pot atribuir únicament al fet que cada vegada s'estiguin fent més proves. Per bé que s'hagin fet 20.000 PCR més en comparació a la setmana anterior (de 123.000 a 141.000), aproximadament mig miler dels casos nous s'escapen de les deteccions proactives. La bona notícia és que la meitat dels positius corresponen a persones asimptomàtiques, que s'estan detectant gràcies als cribatges i a les proves als contactes estrets.

Manlleu comença a millorar

"El virus avança molt ràpid i el que avui és blanc demà pot ser negre. Les Terres de l'Ebre són l'exemple més clar", ha assegurat Argimon. El coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus, Jacobo Mendioroz, ha analitzat la tendència epidemiològica dels punts calents del país, i mentre que Manlleu (Osona) comença a redreçar la corba i millora la seva evolució, l'expert admet preocupació per Tortosa i Salt (Gironès).

En el cas de la capital del Baix Ebre, malgrat les restriccions, la col·laboració estreta amb l'empresa origen del focus que ja afecta més de 300 persones i les accions de cribatge desplegades "ràpidament", Mendioroz reconeix que la propagació es va detectar quan "ja hi havia molta població asimptomàtica", cosa que complica la traçabilitat dels casos.

L'epidemiòleg també ha explicat que aproximadament un 10% de les persones asimptomàtiques que es van sotmetre a un cribatge a Tortosa i van obtenir un resultat negatiu comencen ara a positivitzar, passat el temps d'incubació del virus. "Això reforça el missatge que si obtens un resultat negatiu en una PCR però ets contacte d'un positiu, igualment has d'aïllar-te", ha remarcat Mendioroz.

Pel que fa a Salt (Gironès), Mendioroz ha insistit que es tracta d'una zona molt complicada: manté un degoteig de positius alt que es barreja amb unes condicions de vulnerabilitat social –infrahabitatges, feines precàries i nuclis de convivència grans– molt marcades, on calen accions d'àmbit comunitari.

Reconversió de les discoteques

El que segur que no canvia en les pròximes setmanes és la situació de l'oci nocturn. Salut va aturar a última hora de dimecres la reobertura de les discoteques per "prudència" davant de l'augment dels indicadors del covid-19, i Argimon ha assegurat que perquè les sales de festa puguin tornar a aixecar la persiana aviat caldria que es donessin una de les següents condicions: o que la taxa d'infecció baixi, o que la corba es mantingui estable durant un cert temps. Cap de les dues premisses es compleix actualment. "La previsió immediata és d'increment i d'oscil·lacions", ha sentenciat la màxima autoritat en Salut Pública de Catalunya.

La intenció del departament, ha dit, sempre ha sigut obrir les discoteques i els locals amb unes condicions sanitàries adequades, però els indicadors no ho aconsellen. "Caldrà que la decisió de la reobertura hiverni uns dies o setmanes", ha puntualitzat. Argimon ha admès, però, que el Govern oferirà la possibilitat de fer un "canvi d'activitat" a aquells locals que ho considerin viable, de discoteques a sales de concert, per exemple, quan la pandèmia doni un respir i sigui segur fer-ho.

"Associem l'oci nocturn a la discoteca o al ball, però ja vam deixar molt clar que això no seria –ha recordat–. Em sap greu, perquè al darrere [del sector] hi ha moltes famílies i llocs de treball, però hem de pensar no només en aquest sector, sinó en el conjunt de la societat".

stats