Salut empeny per arribar al 80% de vacunats aquest mes

Argimon confia remuntar les xifres dels més joves de 40 anys amb 500.000 dosis a la setmana

4 min
Cua per accedir al punt de vacunació de l'Hospital del Mar de Barcelona aquest mes d'agost.

Santa Coloma de GramenetEncara hi ha un milió de catalans d'entre 12 i 45 anys sense vacunar contra el covid i l'objectiu del departament de Salut és arribar-hi, convèncer-los i immunitzar-los en les pròximes quatre setmanes. "Aquest mes de setembre hem de recuperar el ritme d'inoculacions i administrar dos milions de dosis per arribar al 80% de població vacunada amb la pauta completa. Necessitem la màxima cobertura en aquestes franges joves per encarar el curs acadèmic i laboral de la millor manera possible", ha afirmat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

La meitat de les dosis que es volen administrar aquest mes aniran destinades a la població d’entre 12 i 19 anys, el ritme de vacunació de la qual encara ha de créixer molt més de cara a l'inici de curs. De moment, el 57% dels que tenen entre 16 i 19 anys i el 18,6% d'entre 12 i 15 anys ja tenen la pauta completa i, de fet, l'estratègia d'immunització té altres punts febles, com ara la gent d'entre 20 i 40 anys. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que bona part dels esforços de captació s'han de destinar a aquestes dècades, les que menys percepció del risc tenen tot i que el 16% dels malalts de covid que han ingressat a unitats de cures intensives (UCI) en la cinquena onada tenien entre 20 i 40 anys.

El 67% dels més joves de 40 anys han començat el procés de vacunació i un 55% l'han finalitzat. "I això demostra que tenim molt camí per créixer i que els dos milions de dosis d'aquest setembre seran claus per fer-ho", ha apuntat Cabezas. Per arribar a aquestes persones, Salut se servirà de tres eines: la captació amb trucades a la població no vacunada o amb la pauta incompleta, la incentivació de la vacunació sense cita en els punts de vacunació i les intervencions comunitàries en aquells grups i barris amb menys cobertura. Aquest mes els centres d'atenció primària (CAP) tenen l'ordre de fer un milió de trucades a ciutadans encara no vacunats i d'enviar milers de missatges SMS per convèncer el màxim de població possible.

Un milió menys d'injeccions a l'agost

El mes d'agost ha frenat l'avenç de la campanya d'immunització, especialment en la població de menys de 40 anys, malgrat que pràcticament tots els punts de vacunació estaven oberts i que les autoritats van posar facilitats per augmentar els percentatges d'immunització. Per exemple, la vacunació espontània o sense haver demanat cita i que en realitat ha tingut un èxit discret: entre el 10 i el 31 d'agost, que és el temps que ha estat vigent, només s'han vacunat 51.300 persones sense cita arreu del país.

Si bé des de Salut no creuen que s'hagi tocat sostre i que la cobertura vacunal (el 67% de la població catalana té la pauta completa a hores d'ara) encara ha de pujar, el cert és que les vacances d'estiu i que la població més convençuda ja s'hagi vacunat i ara quedin sobretot escèptics, recalcitrants i indecisos han truncat el bon ritme de punxades que s'encadenava des de la primavera. En concret, la caiguda de vacunacions s'ha concentrat a l'agost: mentre que al juny i al juliol es van posar més de 2,5 i 2,2 milions de dosis, respectivament, el mes passat només se'n van posar 1,2 milions.

"Esperem i confiem, i també és el nostre repte, que recuperem el ritme i puguem posar-ne unes 500.000 dosis a la setmana", ha dit Argimon. Segons Cabezas, el gran problema que s'estan trobant és que la població potencialment vacunable encara no ha agafat cita i que molts que havien de rebre la segona dosi no s'hi han presentat el dia programat. La metge també ha fet una crida a les dones embarassades, la cobertura de les quals ha crescut en l'últim mes, però que és encara molt baixa tenint en compte les greus complicacions que suposa en la salut de les mares i els fills patir covid. "És importantíssim vacunar les embarassades. Tenim 10 dones ingressades a l'hospital, tres d'elles a l'UCI", ha afegit Cabezas.

Convèncer per barris

L'adjunta a la direcció de la Direcció d'Atenció Primària Costa de Ponent de l'Institut Català de la Salut, Coral Fernández, ha acompanyat els responsables de Salut per detallar la seixantena d'intervencions comunitàries que s'han estat fent aquest mes d'agost a l'àrea metropolitana sud de Barcelona per avançar i augmentar els percentatges de vacunació. Entre elles, la vacunació de carrer per a persones sense llar, les maratons en centres comercials i les vacunacions oportunistes en centres sanitaris (a gent que hi va per un altre motiu però a qui ofereixen la vacuna).

"Tenim una cobertura acceptable a nivell de país, però tots tenim l'objectiu d'arribar al 100% de vacunats o almenys al màxim possible", ha afirmat. I el treball comunitari i de proximitat que fan els CAP és cabdal per arribar a aquelles persones que per diferències culturals, manca d'accés a la informació o desconfiança en les autoritats i les vacunes necessiten assessorament.

"Fem una anàlisi exhaustiva de les cobertures a nivell territorial, els centres sanitaris amb menys població vacunada, així com dels barris o grup de persones que tenen pendent la vacunació, per apropar-nos al màxim nombre de persones", diu Fernández. Gràcies a aquesta implicació, a la zona metropolitana sud, per exemple, s'ha aconseguit vacunar 17.040 persones que no s'haurien vacunat si no fos per les estratègies locals.

stats