Salut denuncia que s’han deixat d’invertir 25 milions d'euros pel 155

El departament es queixa que Madrid veta projectes de manera "arbitrària"

El conseller de Salut, Toni Comín, intervé per videoconferència a l'acte 'La salut no es toca'
Selena Soro
02/02/2018
2 min
9
Regala aquest article

BarcelonaLa cessió d’un terreny per construir un nou CAP a Breda, una partida per a un programa de drogodependència a Barcelona i una subvenció a la Fundació Arrels per a persones sense llar que pateixen addiccions. Aquests són alguns dels projectes del departament de Salut de la Generalitat que han quedat paralitzats arran de l’aplicació de l’article 155, segons ha denunciat aquest divendres a TV3 el subdirector del Servei Català de Salut, Josep Maria Argimon, que parla de “censura prèvia i posterior” de les iniciatives que la Generalitat intenta tirar endavant.

En declaracions a l’ARA, Argimon ha xifrat en 25 milions d’euros la quantitat que s’ha deixat d’invertir en Salut a Catalunya. “Són 25 milions d’euros perduts que l’any vinent s’hauran de treure d’alguna altra partida”, diu Argimon, que lamenta el perjudici que això suposa per als usuaris de la sanitat catalana. “Perdre 25 milions sembla poc, tenint en compte que el pressupost de Salut són 10.000 milions d’euros, però són molt importants: aquests 25 milions equivalen a 12.000 intervencions quirúrgiques o al pressupost d’un hospital com el de Vilafranca”, afegeix.

Com funcionen els vetos

Segons el subdirector del CatSalut, els projectes a què estaven destinats aquests diners es veten sovint sense un motiu argumentat. Tots els temes que es tracten als òrgans de govern del departament, il·lustra el gerent, s’han d’enviar a Madrid. “Ells decideixen quins temes entren i quins no, i sovint els veten de manera absolutament arbitrària, fins i tot els més rutinaris, sense cap criteri polític ni estratègic”, denuncia. Per a ell, la voluntat darrere d’aquest procediment és clara: “Volen fer-nos saber que estem intervinguts”. Un cop l’ordre del dia s’envia a Madrid i torna als òrgans de govern catalans, els acords que en surten també han de tornar al govern central. “Aquí també hi ha vetos, alguns de tan absurds com impedir el nom d’un CAP a Sant Pere de Ribes”, diu el subidrector del CatSalut. L’ARA s’ha posat en contacte amb el ministeri de Salut per recollir la seva versió, i està a l’espera de resposta.

La setmana passada diversos professionals de la salut van participar en un acte en defensa de les institucions sanitàries a Catalunya, que va acabar amb la intervenció des de Brussel·les del conseller de Salut destituït pel govern espanyol, Toni Comín. Els professionals van demanat la fi del 155 perquè suposa una situació de “bloqueig” que afecta “el dia a dia”, sobretot en els òrgans de govern de les institucions.

En l’acte, promogut per l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) del departament de Salut, hi van intervenir professionals i gestors, com el gerent territorial de l’àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Jordi Ara, que va assenyalar que, si bé “han intentat que els efectes del 155 es notessin poc”, “les decisions, sobretot dels òrgans de governança, han anat a ritme de cargol” i “s’ha hagut de demanar permís per a tot”. “Hem hagut de declarar que no era il·legal utilitzar l’omeprazole o posar pròtesis de malucs”, va afirmar, i va lamentar “la pèrdua de temps” que tot plegat suposa, temps que s’hauria de destinar a “millorar la sanitat”.

stats