A la mateixa zona sanitària, la Metropolitana Sud, hi ha dos municipis que encara no han arribat a les xifres de contagiats de l’Hospitalet, però que també han incrementat força el nombre d’infectats i es troben en alerta: Cornellà i Esplugues de Llobregat. A la primera ciutat les autoritats sanitàries han detectat un important increment, passant en una sola setmana de 9 contagis a 38. Per fer el seguiment dels nous contagis i pactar les mesures a prendre per evitar rebrots, el consistori i Salut han creat una comissió que es reunirà diàriament. L’Ajuntament ha informat en un comunicat que mantindrà la desinfecció constant de carrers, parcs infantils i mobiliari urbà. A més, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana reforçaran la seva presència als carrers per controlar que es compleixin les mesures de seguretat. També s’incrementaran la vigilància i els controls de seguretat a Esplugues, on s'han aplicat mesures com el tancament de les pistes esportives a l’aire lliure per evitar el contacte físic o el control d’aforament als mercats ambulants.
Salut demana als veïns de tres barris de l'Hospitalet que no surtin de casa si no és imprescindible
Es prohibeixen les trobades de més de deu persones a la Florida, la Torrassa i Collblanc
BarcelonaAmb 300 casos actius de coronavirus a l'Hospitalet de Llobregat, majoritàriament d'entre 20 i 50 anys, i l'existència de transmissió comunitària a la ciutat, el Govern aposta per extremar les mesures de seguretat al municipi amb l'objectiu d'intentar "tallar les cadenes de contacte". Ho fa, però, de manera quirúrgica, amb una sèrie de recomanacions i instruccions que tan sols afecten els tres barris més afectats pels nous brots: la Florida, la Torrassa i Collblanc, tres barris molt densos de la ciutat del Baix Llobregat. La consellera, Alba Vergés, ha reconegut que li "preocupa" la densitat i ha demanat aquest dimarts als veïns d'aquests tres barris al nord del municipi que, durant almenys quinze dies, no surtin de casa si no és "imprescindible". També ha anunciat que es prohibeixen els contactes amb grups de més de deu persones, s'imposen restriccions als bars i restaurants i se suspenen la majoria d'activitats culturals, esportives i d'oci als tres punts més crítics de la ciutat.
En roda de premsa conjunta amb l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i el conseller de l'Interior, Miquel Buch, Vergés ha exposat els continguts d'una nova resolució que busca reduir al màxim el "nivell d'activitat social". Així, ha recomanat de manera "molt ferma" als ciutadans de les zones afectades que només surtin al carrer per anar a treballar, als centres de salut, per fer la compra, tenir cura de persones grans o dependents, passejar amb persones convivents o per causes de força major, entre d'altres. I pel que fa a les reunions de més de deu persones, ha deixat clar que no estan permeses ni en l'àmbit públic ni en el privat. La consellera ha afirmat que cada ciutadà s'ha d'"autoregular": "Si actuem ara i deixem de fer alguna activitat social [...], ens servirà per poder fer-la més endavant i el més aviat possible", ha dit, i ha advertit que si aquestes instruccions no donen els seus fruits es plantejarien mesures "més restrictives". "No podem descartar mai res", ha remarcat.
Després de constatar que a l'Hospitalet ja hi ha transmissió comunitària, el director de la unitat de seguiment del covid-19 del Govern, Jacobo Mendioroz, havia apuntat aquest matí que veu "poc factible" el confinament perimetral a la ciutat, la segona amb més població de Catalunya. "Tancar barris sencers d'una ciutat, almenys ara, requereix una mobilització i infraestructura que ho fa molt difícil. A Lleida són més controlables les entrades i sortides que no pas en una zona que està a dintre de la ciutat", ha argumentat a RAC1, i ha afegit que la situació dels brots tampoc és la mateixa.
També per intentar limitar la socialització, la resolució per a l'Hospitalet fixa una limitació del 50% de l'aforament a l'interior dels locals de restauració, on el consum s'haurà de fer "sempre a les taules i mai a les barres". A les terrasses, a més, s'obliga a garantir la distància de seguretat de dos metres entre les taules i es demana que, sempre que sigui possible, es facin comandes o s'utilitzin els serveis a domicili. En els tres barris més afectats pels brots, s'ha ordenat igualment el tancament d'equipaments i locals que impliquin la coincidència d'un "nombre important de persones", com són els teatres, cinemes, les discoteques o els gimnasos. Per contra, es mantenen els casals d'estiu que hi ha actius a la ciutat, amb més de 3.000 infants, i continuaran obertes les biblioteques, museus o equipaments socials per atendre persones vulnerables amb hora concertada.
L'Ajuntament de l'Hospitalet, amb qui Salut ja s'ha reunit dues vegades des que es va constituir la comissió de seguiment de la pandèmia, ja havia tancat en els últims dies les pistes esportives a l'aire lliure i de petanca i havia prohibit les activitats esportives col·lectives. Marín, que ha fet un repàs de totes les mesures empreses pel seu govern per mirar de controlar els brots, ha tornat a demanar a Vergés un "reforç" de l'atenció primària a la ciutat, amb l'obertura de tots els CAP i l'increment de les plantilles. També ha reclamat a Buch que els efectius de Mossos que estan reforçant el dispositiu a la ciutat des de diumenge passin a ser "permanents" i ha advertit que cal actuar pensant no només en la salut pública a l'Hospitalet, sinó a tota l'àrea metropolitana.