Coronavirus

Salut demana calma als menors de 60 vacunats amb AstraZeneca: "Amb una dosi ja tenen una protecció molt important"

Carmen Cabezas confia que la ponència de vacunació decidirà la setmana que ve si s'administra la segona dosi i diu que els efectes greus es donen amb la primera

M.O.
i M.O.

BarcelonaDesprés de l'aturada de la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys, el gran interrogant pendent de resoldre és què passa amb les persones més joves que ja n'han rebut una dosi i esperaven la segona a partir del 3 de maig. La responsable del pla de vacunació a Catalunya, la doctora Carmen Cabezas, ha volgut llançar avui un missatge de "tranquil·litat" a aquestes persones i ha insistit que amb una sola dosi de la vacuna "ja tenen una protecció molt important" i que, per l'experiència del que ha passat al Regne Unit, saben que els efectes adversos greus que es puguin donar passen "sempre" amb la primera punxada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la doctora ha confiat que la ponència de vacunes del ministeri de Sanitat prengui una decisió sobre la qüestió la setmana que ve.

Sobre la taula hi ha diverses possibilitats. Una és continuar amb el pla previst i administrar la segona dosi amb normalitat, una altra passa per estudiar aplicar una segona dosi d'una altra farmacèutica –França ha anunciat que administrarà les de Pfizer i Moderna i Alemanya es prepara per fer el mateix– i, finalment, l'opció d'endarrerir la segona punxada, que ara es fa a les 12 setmanes i que ha apuntat que alguns estudis indiquen una millor protecció si es fa encara més espaiada. Cabezas ha celebrat com a "bona notícia" la decisió d'elevar el topall d'edat per a AstraZeneca fins als 69 anys.

Cargando
No hay anuncios

Consultat per l'ARA, Julià Blanco, investigador de l'Institut Germans Trias i Pujol i d'IrsiCaixa, considera que des d'un punt de vista teòric "la combinació de dues vacunes pot ser interessant per aconseguir encara més eficiència" contra el virus, però alerta que encara no s'han fet prou estudis que en garanteixin la seguretat. "Ja fa temps que s'estava estudiant en animals el comportament de les vacunes combinades, i les dades que tenim amb persones per ara són bones però molt preliminars", explica. Però Blanco també recorda que els estudis avalen la seguretat de la vacuna d'AstraZeneca i destaca que "no hi ha cap evidència que faci pensar que la segona dosi sigui més perillosa que la primera", per la qual cosa alerta que s'està "demonitzant" la vacuna anglosueca.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al ritme de vacunació a Catalunya, ha apuntat que ara s'està acabant d'immunitzar la població de més de 80 anys i en alguns punts del territori ja s'han començat a punxar persones d'entre 70 i 79 anys. La previsió és poder generalitzar la vacunació d'aquesta franja d'edat a partir de la setmana que ve. Cabezas ha celebrat, de fet, que tot i el "soroll" i les polèmiques, el ritme va a l'alça i aquesta setmana es batrà el rècord de vacunacions que es va assolir la setmana passada: 264.000.

Aquest vespre s'espera que arribin 52.700 dosis de la vacuna Moderna, que es faran servir sobretot per a pacients oncològics, i dilluns al matí, 193.000 de la de Pfizer, que és qui n'està enviant de manera més "estable". Salut calcula que d'AstraZeneca, n'arribaran només 22.000, una xifra del tot insuficient per immunitzar la població d'entre 60 i 69 anys. Cabezas ha insistit que treballen per fer viable l'objectiu que el 30% de la població estigui vacunada al juny i el 70% a finals d'estiu.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la possibilitat d'adquirir dosis de la vacuna russa Sputnik, Cabezas ha dit que és una "opció possible" però que per ara es descarta perquè s'actua en el marc de l'estratègia europea "harmonitzada". De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat l'opció que Espanya compri dosis de la vacuna russa al marge de la UE.

S'han posat gairebé 75.000 dosis en les últimes hores

El 15,9% dels catalans ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. En les últimes 24 h s'han posat 74.777 vacunes: 70.875 persones amb la primera dosi i 3.902 amb la segona. Desglossat, s'han administrat en total 1.235.290 primeres dosis i 456.058 segones dosis. Aquest divendres, Salut ha notificat 2.072 casos nous de covid i 24 defuncions més. El risc de rebrot baixa 15 punts (205) i la Rt baixa 2 centèsimes (0,88). Tot i això, segueix creixent la pressió hospitalària: hi ha 14 pacients menys en planta (1.695), però els de l'UCI pugen (+12) i s'apropen als 500 (495).

Cargando
No hay anuncios
Creix la desconfiança dels madrilenys cap a la vacuna

El viceconseller madrileny de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, ha explicat avui que només 10.800 persones de les 29.000 que ahir tenien una cita programada per rebre la vacuna d'AstraZeneca es van acabar presentant i ho ha atribuït a "la confusió generada pel ministeri de Sanitat", que ha anat variant la franja d'edat de les persones que s'havien de vacunar amb AstraZeneca. Zapatero diu que el rebuig ha passat del 2% al 60%.

Els infants alletats per dones vacunades amb Pfizer podrien estar protegits contra el covid-19

Un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha demostrat l'existència d'anticossos contra el covid en llet i en sang de dones lactants que han estat vacunades amb Pfizer. El treball va començar al febrer de la mà d'Erika Esteve, una professional del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i mare lactant d'un nadó, que volia vacunar-se. En aquell moment es va constatar el buit d'informació sobre la vacunació en aquest grup de població i, aquest factor, va acabar impulsant la recerca. En l'estudi han participat un total de 32 professionals de les quals s'ha analitzat la llet materna en tres moments diferents del procés de vacunació i s'ha pogut confirmar l'increment dels anticossos en els nadons. De moment s'han publicat els resultats de 18 de les 32 participants, ja que la resta encara estan en procés de completar les diferents fases.