Coronavirus

Catalunya ajorna la vacunació de la gent gran per falta de dosis

Catalunya rebrà 112.000 dosis de la vacuna però Moderna n'enviarà un 20% menys durant tot el febrer

BarcelonaLa disponibilitat de les vacunes contra el covid-19 i les característiques de cadascuna d'elles tornen a canviar els plans del departament de Salut per a la campanya de vacunació, que no podrà continuar per ara entre les persones d'edat avançada. A partir de dimecres que ve, el departament de Salut confia començar a vacunar alguns dels col·lectius considerats essencials, com policies, bombers i altres col·lectius d'emergències, però no serà fins que s'acabi el mes de febrer i hi hagi prou dosis de les vacunes de Moderna i Pfizer que serà el torn dels 24.850 grans dependents i els 1,8 milions de persones d’edat avançada i amb malalties cròniques que viuen al país. A més, aquest divendres al vespre el ministeri de Sanitat ha decidit que la vacuna d'AstraZeneca només es podrà administrar a la població d'entre 18 i 55 anys, cosa que complica els plans del Govern.

Els motius per prioritzar els col·lectius essencials a la gent més gran i dependent són eminentment logístics: Catalunya rebrà la setmana que ve un total de 112.000 dosis; les primeres 31.000 d'Oxford/AstraZeneca, les 60.000 setmanals compromeses per Pfizer i unes 21.000 de Moderna, que n’enviarà un 20% menys de les esperades. L'entrada de les vacunes d'AstraZeneca i el retard de Moderna ha obligat el Govern a replantejar l'estratègia de vacunació, que fins ara preveia que en la primera etapa els següents a vacunar-se, després dels usuaris de residències i treballadors sanitaris, fossin els grans dependents i les persones de més de 80 anys. 

Totes aquestes persones vulnerables haurien de rebre la vacuna de Moderna, però la falta de dosis farà posposar-ne la immunització. La companyia nord-americana retallarà els enviaments en un 20% durant tot el mes de febrer i no els recuperarà fins al març, cosa que per a la campanya catalana suposa un nou entrebanc. Com que escassejaran, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que Catalunya farà reserva estratègica de les dosis distribuïdes per Moderna fins a tenir-ne prou, aproximadament al mes de març. La resta de vacunes, si no hi ha contratemps, es gastaran a mesura que vagin arribant, perquè el flux de remeses es preveu més fluid.

Cargando
No hay anuncios

La consellera de Salut ha remarcat que d’AstraZeneca, per exemple, s’espera una cadència força estable. Aquesta setmana han d'arribar unes 31.000 vacunes, la setmana següent podrien arribar-ne unes 36.000 i després "fins i tot es triplicaria" la xifra de dosis entregades. Ara bé, el fet que la vacuna d'AstraZeneca no ha demostrat ser prou protectora entre persones majors de 65 anys –la majoria dels participants en els assajos tenien menys de 55 anys i l'Agència Europea del Medicament (EMA) recomana destinar-la a persones més joves i sanes– farà que de moment Catalunya avanci la immunització dels treballadors de serveis essencials i dels professionals sanitaris que no estan tant en contacte amb pacients de covid.

Què significa això a la pràctica? Que la segona fase de vacunació (treballadors essencials) s'engegarà la setmana que ve sense que s'hagi acabat la segona etapa (persones dependents i malalts crònics) de la primera fase. D’aquesta manera, la primera etapa –residents, professionals sanitaris i unes 24.000 persones amb gran dependència– podria estar enllestida a finals de març, mentre que la segona etapa ja prioritzaria –aproximadament a finals de febrer– el personal essencial i les persones amb elevat risc.

A qui es posarà cada vacuna?
  • PfizerUsuaris i treballadors de residències Grans dependents Personal sanitari
  • ModernaGrans dependents Personal sanitari Població d’alt risc (+80 anys)
  • AstraZenecaCol·lectius essencials Població menor de 55 anys
Cargando
No hay anuncios

Salut ha aclarit que en el grup de col·lectius essencials no entren, per ara, els mestres i els docents, i que les vacunes de Pfizer es destinaran a segones dosis en hospitals, centres d’atenció primària i geriàtrics.

"Anirem solapant etapes de vacunació"

La setmana que ve les neveres catalanes tindran dosis de les tres vacunes aprovades, però com que tenen característiques diferents, aniran a segments de població diferents. Les autoritats sanitàries han explicat que en funció de la disponibilitat de les dosis i de la seva cadència s'intensificarà la vacunació d'un grup o d'un altre. “Volem abaixar la mortalitat de la població vulnerable, disminuir la càrrega assistencial del sistema i arribar a la immunitat de grup. No podem deixar de vacunar”, ha indicat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

“Anirem solapant etapes de vacunació, com ja ha passat amb els residents i els professionals de la salut. I ho farem en funció de la disponibilitat de dosis i de les característiques de cada vacuna”, ha subratllat Argimon. Això significa que l'ordre establert no serà lineal i que diferents grups de diferent prioritat s'estaran vacunant alhora depenent de com de plenes estiguin les neveres i, sobretot, de les vacunes que hi hagi.

Per exemple, AstraZeneca es destinarà per ara exclusivament als treballadors essencials i Moderna es reservarà per a les persones vulnerables. Amb tot, en aquesta campanya de vacunació no hi ha res definitiu. De fet, les autoritats catalanes tampoc no es plantegen encara el pas a la tercera etapa de vacunació, perquè per vacunar els col·lectius prioritaris calen uns 5 milions de dosis i per ara només en tenen compromeses 1,4 milions en xifres rodones. “Només per completar les dues primeres etapes ens faltarien gairebé 4 milions de dosis”, ha reconegut Argimon. 

Cargando
No hay anuncios

AstraZeneca només entre els 18 i els 55 anys

El ministeri de Sanitat ha decidit autoritzar la vacunació amb AstraZeneca només en persones que tinguin entre 18 i 55 anys. A tres dies perquè aterrin les vacunes, Espanya ha resolt que es desmarcarà de l'estratègia d’Alemanya i de la majoria de països europeus, que la posaran als menors de 65 anys, i seguirà les directrius d’Itàlia, que només la posarà als menors de 55 anys.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta discussió Catalunya havia donat suport a l’opció alemanya –la d’administrar-la fins als 65 anys–, ja que aquest és el rang fixat per les agències reguladores i la via més pràctica des d’un punt de vista demogràfic, ja que l’edat laboral s’estén fins als 65 anys. Vergés, que havia qualificat d'"inaudit" que l’executiu espanyol encara no hagués pres una decisió a pocs dies de tenir les dosis als magatzems, ja havia advertit que l'organització de la vacunació seria "molt més complicada" si es limitava als 55 anys.

Vacunacions en CAPs, museus i empreses

Malgrat les adversitats que s'encadenen des del primer dia de la campanya de vacunació, la consellera de Salut ha assegurat que Catalunya té capacitat per vacunar 150.000 persones al dia "si es reben les vacunes suficients”. “Ho hem fet amb la vacunació de la grip, hem posat 1,5 milions de dosis en dos mesos amb pics de 60.000 dosis diàries, i estem preparats per fer una campanya de vacunació massiva contra el covid”, ha defensat.

Cargando
No hay anuncios

Vergés ha afirmat que tot el sistema públic prioritzarà la vacunació del covid i l’atenció primària serà l’eix central, tot i que no només s’administraran les dosis als CAP sinó que també es faran servir els 635 espais polivalents que ja s’han utilitzat per vacunar de la grip i que els ajuntaments de tot el país han posat a disposició de Salut. “També vacunarem en altres grans espais i equipaments del país com museus i empreses, a través dels serveis de salut laboral i protecció de riscos laborals”, ha confirmat. En cap cas, però, s'utilitzaran aparcaments de centres comercials com als Estats Units.

Cabezas ha assenyalat que Salut també trobarà la manera de vacunar a domicili les persones amb discapacitat severa malgrat les dificultats que suposa la distribució de les vacunes en vials multidosi. En alguns casos, ha anticipat, es vacunarà aquestes persones amb dependència als centres de dia si són usuaris i s'hi poden desplaçar. “Hem de tenir aquesta població molt ben localitzada i establir les rutes per als equips d’infermeria”, ha afegit. “El que queda clar és que cap ni una [de les vacunes] quedarà a la nevera”, ha assegurat Vergés.

Cargando
No hay anuncios

Un 45% menys de brots en residències en deu dies

Cabezas ha remarcat que la vacunació a les residències està reduint l’aparició de nous brots i que la incidència s’ha contingut molt més que entre la població general: actualment hi ha 459 casos actius, un 45% menys que fa deu dies, i 104 residències amb algun brot en actiu, mentre que fa dos dies n'eren 146. “Cada vegada veiem menys brots, s'ha alentit l'aparició de casos nous”, ha assenyalat. 

Cargando
No hay anuncios

Cabezas ha concretat que els equips de vacunació ja han administrat la primera dosi a un 90% dels residents i la segona al 70%: “Està previst que la setmana que ve es completi la vacunació en totes les residències del país”. I ha afegit: “Aquesta focalització [a les residències] que ha costat molt esforç i recursos específics ja s’acompanya d’uns bons resultats en salut, però hem d’avançar i estem preparats per ampliar l’abast de la vacunació a la resta de la població”. Cabezas ha subratllat que ara Salut vol acostar-se "al màxim" a la població mitjançant l'atenció primària, però fent servir també els àmbits de salut laboral de les empreses.