Societat07/11/2016

Salut torna a fer pública 22 anys després l'atenció continuada a domicili a Barcelona

El servei costa 2,4 milions d'euros i ara l'assumirà l'Institut Català de la Salut (ICS) en comptes de l'empresa SARDomus

Ara
i Ara

BarcelonaLa declarada intenció del conseller de Salut, Toni Comín, de reforçar el caràcter públic del sistema sanitari ha tingut una materialització concreta a l'àrea de Barcelona. Segons ha anunciat aquest dilluns el departament, l'atenció continuada a domicili de la capital catalana, Montcada i Reixac i el barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs torna a gestionar-la des del 2 de novembre l'Institut Català de la Salut (ICS) en comptes de l'empresa que la gestionava fins ara, SARDomus.

El cost d'aquesta externalització era de 2,4 milions d'euros l'any, que és la mateixa quantitat que ara rebrà l'ICS per fer la mateixa feina. Segons els càlculs de Salut, amb aquest canvi el nou servei disposarà de 148 professionals –40 en plantilla estable de nova contractació i 108 que faran guàrdies de forma voluntària–, a banda dels 12 vehicles i el corresponent equipament. El canvi suposa que l'ICS faci de proveïdor principal d'aquest servei a tot Catalunya, la qual cosa és una millora en l'equitat territorial, ha precisat el conseller. "Barcelona era una illa, una excepció dins de Catalunya, i ara integrem aquest servei a l'atenció primària", ha manifestat per la seva banda la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa.

Cargando
No hay anuncios

El nou model fa possible integrar l'atenció continuada a domicili en els circuits habituals de l'atenció primària, una reclamació que els professionals havien fet pública. Així doncs, segons Salut, es millora la continuïtat assistencial i la seguretat del pacient, perquè el metge que va al domicili tindrà accés a la història clínica del pacient, i això és "una clara millora respecte al model anterior". De cara al ciutadà "no implica cap canvi" a l'hora de demanar assistència, perquè ha de continuar trucant al 061 i serà a través del CatSalut Respon que es decidirà si cal desplaçar un metge a domicili o bé una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). "És una més de les desprivatitzacions de la gestió que s'està impulsant des del departament de Salut, i esdevé un canvi històric perquè apodera la primària", millora la qualitat assistencial i és més eficient, ha assegurat el conseller Comín.