Coronavirus
Societat26/01/2021

Salut aprofita el covid per ampliar l'Hospital de Bellvitge de forma permanent

L’espai annex comptarà amb 32 llits de crítics nous i 64 de convencionals

El nou espai annex de l’Hospital de Bellvitge, que s’ha construït per fer front a l’allau d’ingressos de casos de covid, serà definitiu i tindrà altres usos després de la pandèmia, segons ha assegurat el Govern aquesta tarda en una roda de premsa. “Ha vingut per quedar-se”, ha insistit la consellera de Salut, Alba Vergés. L’espai compta amb 32 llits de crítics nous –cosa que suposa que al conjunt de l'hospital n'hi haurà 90 en total a partir d'ara–, 64 més de convencionals (809 també en total) i 48 punts d’atenció urgent per a pacients amb covid, així com una nova àrea de rehabilitació. En total, l'espai assistencial de l'hospital s'ha ampliat en 4.500 metres quadrats amb un cost de més de 16 milions d'euros.

L'espai comptarà amb 208 professionals, després d’una reorganització interna del personal de Bellvitge i la contractació extra d’uns 50 treballadors més, ha informat Salut, que també ha recordat que ja s'havien contractat al llarg de la pandèmia uns 468 sanitaris suplementaris, cosa que suposa un increment de prop del 10% de la plantilla.

Cargando
No hay anuncios

Els 64 llits d’hospitalització del nou espai ja estan plens de pacients. Segons ha explicat la gerent territorial de l’àrea sanitària Metropolitana Sud, Montserrat Figuerola, aquest dimarts s’hi han traslladat pacients amb covid que eren a les unitats de l’edifici central de Bellvitge, que estan connectats a través d’una passarel·la. A més, en les últimes hores hi ha hagut a l’annex 19 ingressos nous. El director del CatSalut, Adrià Comella, també ha avançat que l’1 de febrer entrarà en funcionament l’annex de l’Hospital Germans Trias i Pujol i el 15 de febrer el de la Vall d’Hebron. A part dels ja programats, també estan previstos espais hospitalaris annexos a l'Arnau de Vilanova de Lleida i al Moisès Broggi de Sant Joan Despí, dels quals només se sap que s'obriran al llarg dels mesos de febrer i març, respectivament.

Comella també ha recordat que abans de l’inici de la pandèmia a Catalunya hi havia 575 llits de crítics i que, amb menys d’un any, n’hi ha gairebé el doble, uns 1.200. A més, la consellera de Salut ha destacat el fet que el nou espai s’hagi construït i equipat en només uns tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara Salut no havia fet públics els detalls de l’ampliació de Bellvitge, però aquest dimarts el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les eleccions del 14 de febrer a l’horitzó, ha donat dades més concretes i ha defensat, en oposició a les polítiques d’“austeritat” de governs anteriors, la consolidació de l’annex de l’hospital.

19 casos més de la variant britànica

D'altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat 19 casos més de la soca britànica a Catalunya, que s'afegeixen a la seixantena confirmats dilluns. "El degoteig inicial passa ara a la confirmació de casos. Cal estar amatents i posar-hi els ulls a sobre", ha explicat la consellera. Vergés detalla que el departament està treballant per "intensificar els estudis de seqüenciació per veure quin és el comportament de transmissió de la variant".

Cargando
No hay anuncios

Vergés també ha explicat que incorporarà al voltant de 200 rastrejadors de Ferrovial a l'Agència de Salut Pública de Catalunya per fer el rastreig de casos de covid-19. Segons la consellera, hi haurà un total de 700 professionals fent seguiment dels contactes, però també programant proves i fent un seguiment de la salut emocional i de les casuístiques socials en aquells casos que sigui necessari per "enriquir" el sistema.