Salut amplia el protocol per maltractaments a infants
Dedica un apartat als casos prenatals i també als nadons
BarcelonaCatalunya va aprovar el 2017 un nou protocol marc contra els maltractaments a infants i ara el departament de Salut ha revisat el protocol d'actuació. El nou document amplia el paper dels professionals d'atenció primària en la detecció dels casos, a més de dedicar un apartat als maltractaments prenatals i també als nadons. Tot i que des del departament han desvinculat la revisió dels últims casos que s'han sabut –un va acabar amb la mort d'un nadó a Pineda de Mar–, el protocol fa recomanacions específiques per detectar els maltractaments en els primers mesos de vida d'un nen o una nena, com havia reclamat el Síndic de Greuges.
El document redueix el marge d'interpretació subjectiva i vol evitar la repetició del diagnòstic. També suposa que es desenvolupi un apartat a l'historial clínic informatitzat d'atenció primària (ECAP) que permeti als professionals introduir les dades d'infants atesos amb indicadors de maltractaments. Les dades es connectaran amb el registre unificat de maltractaments infantils (RUMI), que recull la informació sobre els casos atesos als hospitals de Catalunya amb servei de pediatria, ginecologia i obstetrícia.
Pel que fa als maltractaments als nadons, el protocol demana buscar signes de fatiga dels progenitors i fer consells preventius sobre el sacseig des dels serveis de neonatologia dels hospitals i dels centres d'atenció primària. Un dels objectius del document és detectar els maltractaments més subtils, que poden ser crònics.