Salut alerta que una quarta onada ara ompliria les UCI amb 800 malalts

Catalunya només ha posat 54.000 vacunes aquesta setmana per la suspensió temporal d'AstraZeneca

Personal sanitari atenent un pacient a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge ahir.
4 min

Santa Coloma de GramenetEl descens de la corba de contagis no només s’ha estancat “claríssimament”, sinó que directament s'ha aturat: els indicadors epidemiològics ja no van de baixada, i si ho fan la disminució és pràcticament imperceptible. Fins i tot alguns indicadors importants per monitorar la transmissió del covid han repuntat lleugerament, com la taxa de contagis o Rt, que estima la velocitat de propagació del virus i que ja és del 0,99. Quan se supera el llindar de l’1, la pandèmia entra en fase d’expansió. Però, a més, la pressió assistencial baixa massa lentament i encara hi ha 423 malalts de covid a les unitats de cures intensives (UCI). En cas que es produeixi una quarta onada, avisen les autoritats sanitàries, s’excedirien els 800 ingressats a les UCI només per covid, seguint el patró de les anteriors onades.

Aquesta és la preocupant radiografia que han fet aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Davant d'aquest revés epidemiològic, el Govern ha exigit a la població que actuï amb la "màxima prudència", especialment aquest cap de setmana, quan es preveu un augment significatiu de la mobilitat, ja que es permeten els desplaçaments fora de la comarca de residència als grups bombolla o de convivents. "No podem abaixar la guàrdia. La mobilitat no és el problema si quan et mous és amb la teva bombolla de convivència i se segueixen totes les mesures de seguretat i prevenció", ha insistit Vergés.

Els hospitals, ha assenyalat el director del CatSalut, han entrat “en una fase d'altiplà” que preocupa les autoritats sanitàries de cara als pròxims dies. “En aquest moment tenim 1.409 malalts de covid hospitalitzats i 423 a les UCI. Estarem bastants dies amb aquesta xifra o baixant molt poc i ens quedarem entorn dels 400 malalts”, ha recordat Comella. Si la setmana passada la xifra de malalts amb infeccions respiratòries agudes, els potencials candidats a entrar a una UCI, queia un 8% respecte a la setmana anterior, aquesta setmana només ha baixat un 2%. Fa un mes, en canvi, el descens era del 20%.

Les UCI, doncs, no es buiden amb prou ritme i, havent comprovat que sempre que es produeix una expansió de la pandèmia ingressen uns 400 pacients nous als llits de crítics fins que les restriccions fan efecte, una quarta onada suposaria una ocupació de 800 ingressats a les UCI només per covid. La situació a les UCI seria pitjor que a l'inici de la tercera onada, al desembre, quan hi havia 320 pacients, i també superaria el pic registrat l'1 de febrer, que va ser de 731 malalts. Vergés ha alertat que aquest seria un escenari "potencialment perillós que comprometria el sistema de salut". Ara per ara, però, Salut afirma que la resta d'activitat convencional no està compromesa ni s'està ajornant.

Atès que altres països europeus han experimentat una situació semblant i ara es troben en una fase de transmissió i hospitalitzacions elevada, Comella admet que hi ha inquietud al si de Salut sobre si el fre dels indicadors actual està anunciant una nova pujada de la corba. Tot i que la voluntat del Govern és mantenir la flexibilització de les mesures fins al 28 de març, tal com està fixat a la resolució vigent, Vergés ha admès que si hi ha indicis d’una quarta onada o un augment de la pressió assistencial es prendran les decisions que calgui. Se seguiran exclusivament, ha afirmat, les dades epidemiològiques i sanitàries. “Ens tocarà revisar les mesures de cara al 28 de març tant si és per prorrogar-les com si no”, ha conclòs.

Pendents del dictamen de l'EMA

A l’espera que aquest dijous l’Agència Europea de Medicaments (EMA) faci pública la seva decisió sobre la vacuna d’AstraZeneca –ha de resoldre si en recomana l'administració o si opta per censurar-la uns dies més o definitivament–, Vergés ha subratllat que la campanya de vacunació a Catalunya no s’ha aturat amb la resta de vacunes. Com que només s'han pogut posar dosis de Pfizer, aquests dies només s’han administrat 54.000 vacunes. La majoria destinades a segones dosis.

En canvi, la setmana passada (del 8 al 14 de març), es van posar 111.008 dosis, segons la informació publicada a Dadescovid.cat, i l'anterior (1-7 de març), 123.653. “Hem de seguir caminant cap a la immunització de la població i sabem que d'aquí unes setmanes ens arribaran més dosis, com de Pfizer, que les duplicarem, i això vol dir que el ritme de vacunació augmentarà”, ha informat.

El ministeri de Sanitat ja va anunciar ahir que si l’EMA recomana mantenir la vacunació convocaria immediatament un consell interterritorial de salut per decidir amb les comunitats autònomes si es reprèn la campanya. Si s'aixeca el veto, Salut intentarà que "comenci al més aviat possible la roda" de programacions per administrar de nou les vacunes d'AstraZeneca i agilitzar les vacunacions. “No sabem fins a quin punt la decisió de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) serà prou clara avui per poder prendre decisions o si s'agafaran uns dies més”, ha admès la consellera de Salut, que ha insistit que la vacunació és una eina clau per superar la pandèmia.

stats