Vergés veu "lògic" que el toc de queda s'allargui quinze dies més
El Govern vaticina un Nadal "complicat", amb dinars en grups reduïts i Cavalcades de Reis "alternatives"
BarcelonaLa consellera de Salut, Alba Vergés, és partidària d'allargar quinze dies més el toc de queda: aquest dijous ha afirmat que renovar-lo és una decisió "lògica" per seguir contenint i desaccelerant la corba del coronavirus. Tot i que la pròrroga s'ha de debatre abans a la reunió del Procicat, Vergés ha dit que aquesta mesura conviu i lliga amb la resta de restriccions i ha anticipat que és "molt probable" que s'aprovi. Els primers senyals de fre de la segona onada, en què la velocitat de propagació del virus ha baixat per sota d'1, són una bona notícia, però Salut adverteix que encara no obren la porta aixecar les restriccions. Per exemple, el tancament de bars i restaurants o el toc de queda. "Tenim una forta pressió assistencial, no podem córrer: un cop es consolidi el doblegament de la corba valorarem quines mesures mantenim i quines no", ha resumit.
Vergés ha admès que Catalunya està "en el bon camí" i que la disminució del ritme de contagis és "fruit de les primeres restriccions", i per això ha agraït l'esforç de la població per reduir la mobilitat i la interacció social. "Això ha millorat els indicadors epidemiològics de tot el país", ha indicat. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha sumat a la felicitació, assegurant que la majoria de la població compleix les normes, però ha informat que les últimes tres setmanes els cossos de seguretat han tramitat 15.200 denúncies administratives per incompliment d'alguna de les restriccions. D'aquestes, 330 corresponen a establiments, 13 dels quals s'han hagut de tancar.
En canvi, el balanç del toc de queda és força positiu, segons Interior. La mobilitat a les nits ha disminuït un 34% respecte a qualsevol nit d'aquest any i un 44% si es compara amb una nit equivalent de l'any passat. "El que queda seria per aquella mobilitat en el transport i per tant no afectada per les restriccions", ha afirmat Sàmper. El conseller ha recordat que demà a les sis del matí comença un nou confinament municipal fins a les sis de dilluns que ve, i que es preveu un dispositiu amb 5.000 efectius del cos de Mossos d'Esquadra i més de 200 punts control.
El cap de setmana passat, quan per primera vegada es va prohibir sortir dels municipis, les circulació per sortir de l'àrea de Barcelona va augmentar un 12% el dijous i les entrades només van pujar un 8% el dilluns. "Entenem que pot haver-hi cert desconcert i esgotament en certs moments –ha assenyalat el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Degaldo–, però el compliment dels dos confinaments, el municipal i el nocturn, ens ajudarà a arribar a una situació més favorable ara que la situació està millorant".
Desprogramació d'activitat als hospitals
Tot i que l'epidèmia encara un procés de desacceleració, Vergés ha insistit que caldria rebaixar el ritme de contagis al 0,8 –actualment està a 0,95– per recuperar xifres de contagis diaris al voltant del miler i reduir la pressió en el sistema assistencial. Davant les crítiques d'alguns experts que titllaven de massa perillós per a la sanitat posar-se com a objectiu un miler de contagis, la consellera ha explicat que "no és el mateix" gestionar un miler de casos diaris, com els que s'han mantingut gairebé tot l'estiu, en situació de descens, que la mateixa quantitat "pujant de manera molt ràpida", com a l'octubre. "L'objectiu és virus 0, però mentrestant hem de trobar un equilibri entre la vitalitat de país i el control de l'epidèmia", ha argumentat.
De moment tant experts com autoritats sanitàries afirmen que qualsevol millora encara trigarà uns dies a materialitzar-se. "[La baixada dels indicadors] S'haurà de mantenir durant un temps per reduir el nombre de casos", ha deixat clar Vergés. I en el cas de les hospitalitzacions, caldrà esperar unes setmanes. "És molt difícil abaixar les xifres de contagis i d'hospitalitzacions i UCI", ha apuntat. Les unitats de crítics ja estan al 85% de la seva capacitat, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha alertat que el degoteig de malalts no s'atura: en tan sols un mes els hospitals catalans han passat de tenir 150 pacients crítics a quasi 500. Cada dia, ha dit, n'arriben uns deu o dotze. I aquesta congestió creixerà les properes setmanes.
Alguns hospitals mitjans i petits de Catalunya ja han hagut de desprogramar entre el 10% i el 12% de la cirurgia amb ingrés prevista per a aquests dies davant del nombre creixent de pacients amb covid-19. En canvi, els hospitals grans estan fent el "cent per cent " de l'activitat quirúrgica programada, així com les consultes externes, exploracions i proves diagnòstiques, llevat d'alguns centres de les Terres de l'Ebre, on ja la setmana passada van haver de reestructurar diferents serveis a causa de múltiples brots importants.
La consellera ha negat que temi un col·lapse del sistema sanitari, perquè s'han "pres mesures per evitar-lo". "El sistema de salut està preparat, sap què ha de fer, i hem pres mesures per no posar-lo contra les cordes", ha remarcat. Amb tot, les autoritats sanitàries han admès que el sistema sanitari en conjunt té un volum de feina excessiu. "Tenim la primària i els laboratoris al límit: ho hem d'abaixar i ho estem començant a fer", ha dit Vergés.
Un Nadal "complicat" i diferent
Vergés també ha avançat que les festes de Nadal seran "molt complicades". La consellera ha apuntat que caldrà fer una tasca molt gran de pedagogia perquè la població adopti les mesures per poder celebrar les festes de manera segura. Això passarà per evitar de totes totes els àpats amb molta gent i intentar, en la mesura del possible, fer celebracions a l'aire lliure. Un altre exemple és l'ús de la mascareta, que Vergés insisteix que mentre no s'està menjant o bevent s'ha de portar sempre posada.
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, també s'ha referit a la celebració del Nadal, i ha assegurat que s'estan ultimant les orientacions i recomanacions per mantenir les Cavalcades de la nit de Reis, perquè el document ha de ser validat pel Procicat –també inclou tota l'activitat cultural, tradicional i comercial per a aquest Nadal–. Amb tot, ja ha avançat que "no se celebraran actes que acumulin molta gent". També el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha afirmat que el "format clàssic de la Cavalcada és inviable" pel risc de contagi que impliquen les aglomeracions. Alguns municipis de mida petita podran plantejar un seguici itinerant que es pugui veure "des de la finestra o la porta de casa", ha apuntat Ponsa. Una altra possibilitat és que la celebració de l'esdeveniment es faci al migdia i no al vespre.
"Estem treballant en formats alternatius que permetin que les criatures i les famílies vegin els Reis sense creuar línies vermelles", ha explicat Delgado. Ara bé, des del Govern se subratlla la necessitat que tothom "entengui i assimili" que serà un Nadal diferent, no només pel que fa a la Cavalcada –perquè celebrar-la ja suposarà un "sobreesforç" per les mesures de prevenció del covid–, sinó perquè si es mantenen les mesures actuals no es podran fer dinars o sopars "amb la família àmplia o els amics".