Coronavirus

Salut activa l'ampliació per a crítics de Can Ruti i preveu allargar les restriccions

El nou annex permet que l'hospital multipliqui per tres els llits d'UCI que tenia abans del covid

Salut confia que en els pròxims dies s'arribarà al pic de la pressió als hospitals després d'haver superat, ja fa uns dies, el pic de contagis, però avisa que la situació actual no permet un relaxament de les restriccions perquè la pressió als hospitals és molt alta. "Ni de bon tros estem en situació de recomanar un relaxament notable de les mesures", ha radiografia el secretari general del departament, Marc Ramentol, durant la visita a les instal·lacions annexes de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), que s'estrenaran aquest dilluns i que es preveu que serveixin per arribar a triplicar la capacitat a l'UCI que tenia el centre abans de la pandèmia. Segons les últimes dades, a Catalunya ja hi ha 730 pacients de covid en llits de crítics, i això, com ha recordat Ramentol, són molts més dels que hi va haver en el pic de la segona onada. I hi ha, a més, un element afegit: l'"amenaça important" que representa la variant britànica.

De moment, Salut no ha detectat "canvis significatius" en el patró de contagi entre els nens –i no es planteja noves mesures a les escoles– ni grans canvis tampoc en la corba general de contagis que es puguin associar a la variant, però Ramentol avisa que no és descartable que pugui passar. Tenint en compte això i la situació actual als hospitals, ha defensat allargar les restriccions més enllà del 7 de febrer, que és quan deixen de ser vigents mesures com el confinament municipal i el tancament de botigues els caps de setmana, "per donar temps al sistema sanitari de sortir de la crisi".

Cargando
No hay anuncios

Ramentol ha substituït la consellera de Salut, Alba Vergés, que es troba confinada, en la visita a l'espai satèl·lit de Can Ruti . L'annex s'estructura en tres espais: dues plantes amb 40 llits d'UCI cadascuna per atendre pacients de covid, que quan passi la pandèmia seran espais d'ús polivalent, i una altra, amb 20 llits, que són els que es preveu que es quedin de manera estructural per atendre altres necessitats. La crisi del covid ha posat de manifest la manca de llits de crítics al conjunt del sistema sanitari però de manera especial en aquest hospital, que és el centre de referència per a 1,8 milions de persones i en tenia 50 abans del covid.

Amb la primera onada, com van fer tots, va haver de reconvertir espais a contrarellotge per poder atendre tota la demanda i en va sumar 50 més. Ara les noves instal·lacions, que sumen més de 4.200 metres quadrats, permetran recuperar l'ús habitual de tots els espais. La previsió és estrenar demà una de les plantes per a covid, a mitjans de febrer l'altra i activar l'últim espai ja a l'abril.

Cargando
No hay anuncios

L'annex està connectat per set punts amb l'hospital per garantir-ne la integració i ha suposat una inversió de prop de 18,75 milions d'euros entre les obres i l'equipament mèdic. Aquest és el segon dels cinc hospitals annexos previst que es posa en marxa, després que ja entrés en funcionament el de Bellvitge.

Cargando
No hay anuncios

"A cada embat de la pandèmia hem de reforçar el sistema púbic de salut", ha defensat Ramentol, que ha assegurat que, tot i que la corba de contagis ha anat a la baixa els últims dies, això encara no s'ha traslladat en una disminució de la pressió als hospitals. "Esperem no haver d'omplir mai els nous 80 llits per a UCI covid", ha afegit el gerent de la Gerència Territorial Metropolità Nord de l’Institut Català de la Salut, Jordi Ara, que ha calculat que quan tota l'ampliació estigui en marxa necessitarà 500 nous professionals entre infermeres, auxiliars, metges, zeladors, administratius i fisioterapeutes.

Esperant vacunes

Ramentol també ha explicat que confien poder recuperar, a partir de demà, el ritme de vacunació. Ha detallat que haurien d'arribar 56 safates de dosis de la vacuna de Pfizer –65.520 dosis– i les 8.000 dosis de la de Moderna que es preveia que arribessin ja la setmana passada.