Tornen els hospitals i els CAP covid, com el març del 2020
Salut desprograma l'activitat assistencial no urgent durant tres mesos als centres públics i privats per preservar les vacances dels sanitaris i mantenir el sistema
BarcelonaEl sistema sanitari torna a centrar-se en exclusiva a tractar els malalts de covid-19. Com el març del 2020, quan la gran incidència del coronavirus va col·lapsar la capacitat del sistema, la conselleria de Salut ha donat l’ordre de desprogramar tota l’activitat ajornable a primària i hospitals per poder dedicar-se a la pandèmia i als casos inajornables i urgents. L’ordre té una vigència de tres mesos –és a dir, fins a finals d’octubre, ja en plena tardor–, tot i que es pot corregir a la baixa o a l’alça depenent de l’evolució dels contagis. En aquesta resolució també s’hi inclouen els centres del sistema privat, tal com ja es va fer en la primera onada de la primavera de l’any passat.
Malgrat que les dades epidemiològiques apunten a una lleugera frenada de casos positius nous com a senyal que s’està arribant al pic d’aquesta cinquena onada, la descongestió és lluny d’arribar, ara per ara, als centres sanitaris. La raó no és una altra que la incidència, que és la més elevada de tota la infecció, de manera que la desescalada serà gradual i lenta en els esglaons assistencials. Ja s’han superat els 2.000 pacients ingressats a planta, xifra que no es registrava des del febrer, i per a aquest cap de setmana s’espera passar dels 500 llits a l’UCI, com a finals d’abril, en plena cresta post Setmana Santa. La mateixa pressió es troben els professionals que atenen les trucades al telèfon 061.
Ajornar tot allò no urgent
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’havia referit aquesta setmana a una situació “crítica, molt crítica” pel que fa a la pressió als hospitals i admetia que en alguns centres ja estaven anul·lant cites no urgents. El cert és que quan ho deia ja hi havia una circular signada pel CatSalut, l’organisme encarregat de les prestacions del sistema públic, que acordava “condicionar l’activitat” dels centres “de manera que s’atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable”, segons ha avançat l’ACN. Centres de primària que encara no han rebut el document oficialment ja fa dies que han tirat pel dret, forçats per la falta de personal per atendre tant els pacients covid com els ordinaris.
A la gravetat de la situació a atenció primària i hospitals, que les autoritats sanitàries han destacat els últims dies apujant el volum de preocupació, se suma que coincideix amb l’estiu, i el departament s’ha marcat com a “línia vermella” no haver d’anul·lar les vacances a unes plantilles exhaustes després d’un any i mig d’activitat desmesurada.
Salvar les vacances
Fonts de Salut insisteixen que l’objectiu és preservar “per sobre de tot el descans del col·lectiu sanitari i alhora, garantir, que es pugui fer front a una demanda molt important”. Sí que s’han rebutjat les peticions de permisos d’un dia, però el departament no vol anar més enllà, després que l’estiu del 2020 hi hagués un rebrot en plenes vacances i molts dels professionals van haver d’ajornar els seus plans de descans. Per a Salut, no hi ha alternativa si es vol garantir l’atenció als malalts covid i als d’urgències o inajornables, la reorganització dels equips de professionals i optimitzar tots els recursos necessaris”.
La situació de tensió s’il·lustra bé amb el cas d’un centre de primària que habitualment compta amb sis metges de família. Des de fa una setmana s'ha quedat només amb un. La resta, o ja feia el descans estival perceptiu o s’han anat encomanant del covid. Ni tan sols el fet que alguns dels professionals decidissin suspendre les seves vacances permetia garantir les agendes, i per tant la direcció va decidir desconvocar ja fa uns dies els pacients que havien de fer visites rutinàries o de patologies lleus i de control. Des de la primària s’ha assenyalat sempre que els grans damnificats d’aquestes reduccions de l’assistència ordinària són els pacients crònics, que necessiten controls per portar a ratlla la malaltia.
A les portes del segon cap de setmana amb toc de queda nocturn, la incidència acumulada a set dies –el valor que guia la restricció – se situa per sota dels 600 casos per cada 100.000 habitants, però el nivell de seguretat del ministeri de Sanitat és de 200. Salut augura que queden 10 dies més per notar la desescalada a les UCI d’una cinquena onada que, tot i la vacuna, s’assembla a la primera.