Societat16/09/2020

La Sagrada Família no estarà acabada el 2026

Les obres es reactivaran lentament per la crisi del covid, tot i que la torre de la Mare de Déu manté el calendari del 2021

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl 2026, tampoc. La culminació de la Sagrada Família haurà d'esperar encara alguns anys més. La crisi que ha desencadenat la pandèmia del covid-19 ha impactat en el ritme de construcció del temple barceloní, nodrit durant les últimes dècades pels ingressos generosos del turisme estranger. Avui la incertesa econòmica esvaeix l'objectiu de tenir-la acabada en la data que s'havia previst: "És impossible garantir la fita", ha certificat el delegat de la junta constructora, Esteve Camps, en un missatge agredolç el dia que també ha anunciat que, malgrat tot, els treballs es reactivaran d'aquí dues setmanes, després de més de mig any aturats pel coronavirus.

La represa imminent de les obres garantirà, això sí, poder culminar la torre de la Mare de Déu –la segona més alta del temple– a finals de l'any que ve sempre que la pandèmia ho permeti. Els materials estan comprats i amb els diners d'anys anteriors ja previstos per a això asseguren que es podrà assumir el cost d'aquesta construcció que ja és visible i que té 138 metres d'alçada. El que queda per fer és el tram final de la torre coronada per una estrella d'acer i vidre de dotze puntes que s'il·luminaran des de dins, segons ha detallat l'arquitecte director, Jordi Faulí.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'això, el calendari de la resta de fases del temple queda en suspens i l'únic compromís és no interrompre més els treballs assumint que avançaran a un ritme molt més lent. "Si no l'acabem el 2026 serà el 2030, però les obres no s'aturaran", ha defensat Camps. Els temps difícils que s'albiren (i que recorden temps passats en què el temple avançava molt més a poc a poc) han dut el responsable de les obres a insistir que la Sagrada Família és un temple expiatori que s'ha pogut tirar endavant històricament pels donatius i herències cedides per particulars. Cap aquí és on caldrà reorientar els esforços, ha reconegut, avançant un canvi d'estratègia que buscarà impulsar la cerca de diners per la via dels donatius a l'espera d'una recuperació del volum de visitants que avui s'intueix llunyana. "En temps excepcionals, decisions excepcionals", resumia el mateix Camps.

Els números parlen per si sols. El mes de juliol de l'any passat el temple va rebre 15.600 visitants cada dia, mentre que aquest any en què només ha estat obert els caps de setmana hi han entrat 2.000 persones sumant dissabtes i diumenges. Si durant tot el 2019 es van invertir 100 milions d'euros en la construcció, el pressupost previst per al 2021 avui és de 17 milions si el turisme no remunta.

Cargando
No hay anuncios

El temple, que celebra la jornada de portes obertes a partir de divendres i durant tot el cap de setmana, no té previst obrir un tercer dia a la setmana fins que no garanteixi la venda de més de 3.000 entrades amb antelació. De moment, ni un sol cap de setmana s'ha passat dels 2.000, ha reconegut Camps. Amb l'actual context econòmic es fa molt difícil planificar res: fins ara, el romanent d'altres anys ha permès garantir el 100% de la nòmina als treballadors afectats per ERTO del temple, però a partir del mes que ve això ja no serà possible, ha afegit. Malgrat tot, ha defugit el catastrofisme, i ha confiat que en mig any les visites es reanimin i es pugui estar davant d'un escenari d'inversió directa en les obres.

Cargando
No hay anuncios

Una columna amb trencadís i il·luminada

Els primers compassos de les obres de la Sagrada Família no seran visibles a simple vista als voltants del temple. La fabricació del terminal de la torre de la Mare de Déu, la part més singular que ha de culminar amb l'estel il·luminat, es dissenya a Galera, l'indret al Bages on es construeixen bona part dels elements que després acaben acoblats en l'edificació del temple.

Cargando
No hay anuncios

Per construir la part final de la torre, ha explicat Faulí, s'han fet servir les tecnologies "més punteres". El terminal constarà de tres parts, la primera de les quals serà la corona a la base. Es tracta d'un element de pedra de sis metres d'alçària amb 12 estrelles de forja que rodegen la part inferior en forma ascendent.

Per sobre de la corona vindrà el fust, la part del mig del terminal, que fa 18 metres i que tindrà tota la superfície coberta amb un trencadís en tons blaus i blancs. Aquesta peça culminarà amb tres braços que sostindran l'element final, l'estrella. Aquest estel a la punta de la torre serà, de fet, el gran protagonista de la futura torre. De 7,5 metres de diàmetre i un total de 12 puntes, estarà fet tot amb cares de vidre i s'il·luminarà des de dins, segons ha explicat l'arquitecte en cap de la Sagrada Família. Faulí ha dit que l'efecte que tindrà la part final de la torre serà com de "llanterna", perquè la part del mig i l'estrella de vidre aportaran claror a la torre i aguantaran l'estel que semblarà descansar a dalt de tot "de manera lleugera" només per tres puntes.