ARQUITECTURA

Així serà la Sagrada Família al 2026

Les sis noves torres creixeran 70 metres per sobre de les actuals

Montse Riart
22/09/2016
3 min

BarcelonaLa imatge de la Sagrada Família que tenim al cap començarà a canviar a partir del mes vinent. L’icònic temple d’Antoni Gaudí afronta la dècada final de la seva construcció i en els pròxims cinc anys no només passarà a tenir una forma completament diferent a la que coneixem, sinó que gairebé duplicarà la seva alçada i es convertirà en l’edifici més alt de Barcelona: un gratacel de 172metres i mig amb sis torres centrals que culminaran la “voluntat de Gaudí d’anar cap al cel”, en paraules de l’arquitecte en cap del temple, Jordi Faulí.

El mes vinent l’equip de Faulí començarà a aixecar les sis noves torres centrals -dedicades a Jesucrist, la Mare de Déu i els quatre evangelistes-, que a poc a poc aniran superant en alçada els actuals pilars fins a superar-los en més de 70 metres. La construcció es farà amb una nova tècnica arquitectònica que s’ha provat en altres obres, però mai en una de tanta envergadura i alçada com la Sagrada Família.

Les torres centrals de la Sagrada Família s’acabaran el 2022 i la més alta, la de Jesucrist, arribarà als 172 metres i mig.

Pell de pedra i esquelet metàl·lic

En l’època de Gaudí els temples es construïen col·locant una pedra damunt d’una altra. Però per acabar les torres centrals de la Sagrada Família els arquitectes provaran un nou sistema de panells de pedra, d’uns 19 metres d’alçada per 14 d’amplada i amb forma de W i de M. Es construiran a peu de carrer, s’aixecaran amb una grua, es col·locaran per nivells -creant tres finestres triangulars a l’interior- i s’acoblaran en alçada amb formigó. No seran només de pedra. Per aconseguir que “resisteixin al vent i als sismes, tal com marca la normativa actual”, els panells tindran un esquelet metàl·lic que els impedirà oscil·lar per l’acció del vent i els farà més resistents, segons Faulí.

Durant cinc anys, fins al 2022, les grues aniran encaixant els 800 panells que caldran per aixecar les sis torres dins dels pilars metàl·lics que donaran forma a l’estructura de les torres. Tot i la idea de “lleugeresa” de les noves estructures, cadascun dels panells pesarà entre una i 24 tones. Els primers que es col·locaran són els de la Mare de Déu, que aniran rematats amb franges blaves. El color d’aquesta torre serà l’excepció. Les altres cinc, inclosa la més alta, lluiran tocs vermells, un dels tons predominants ja al temple de Gaudí. La gran torre central de Jesucrist, que serà la més alta i també la més ample de les sis, anirà coronada per una gran creu, tot i que aquest element probablement es col·locarà més enllà del 2026, l’any en què està previst que s’acabi “la construcció arquitectònica” del temple de la Sagrada Família. La decoració artística, segons ha reconegut l’arquitecte en cap del temple, s’allargarà uns quants anys més.

El gratacels de Gaudí

Les sis noves torres començaran a créixer des del nucli del temple el mes vinent. Durant el pròxim any l’equip de Faulí té previst aixecar set nivells de la torre de la Mare de Déu i tres dels evangelistes. Però fins al 2018 les construccions no seran visibles pels ciutadans des del carrer. A partir d’aquest moment el perfil del monument anirà canviant progressivament, i amb ell ho farà el de l’ skyline de Barcelona. A partir d’aquell any la torre de Jesucrist aixecarà els primers tres nivells, la de la Mare de Déu arribarà als tretze i les dels evangelistes als vuit.

Les sis torres s’acabaran el 2022. La de la Mare de Déu tindrà 140 metres, les dels evangelistes 135 metres i la de Jesucrist 172,5 metres, molt per sobre dels poc més de cent metres que tenen les 12 torres laterals actuals.

La façana de la Glòria

L’obra més llunyana és la façana de la Glòria, que començarà el 2022. Segons Faulí, els fonaments “estan posats” i la previsió és poder-la fer en quatre anys. L’accessibilitat, però, dependrà de la reconfiguració urbanística del carrer Mallorca, on s’hauria d’aixecar la gran rampa d’accés. L’arquitecte ha reconegut que de moment no hi ha “cap diàleg” amb l’Ajuntament d’Ada Colau per a aquest projecte, que en tot cas es farà a llarg termini.

Fins ara s’han acabat la sagristia i la portalada superior de la façana de la Passió -amb 18 columnes interiors-, les portes de la façana del Naixement i el portal sud de l’Esperança. La construcció de la Sagrada Família costa 25 milions d’euros cada any, que es financen amb les visites del temple -3.722.540 l’any passat-. Fins diumenge es faran tres jornades de portes obertes.

stats