S’acaben les visites religioses gratuïtes a la Sagrada Família
El temple prohibeix les rutes catequètiques guiades a l’interior i només en permet una a l’any per a 60 persones que gestionarà l’arquebisbat
Les visites religioses gratuïtes a l’interior de la Sagrada Família s’han acabat. Aquest és el missatge que va rebre el rector de la Sagrada Família, mossèn Lluís Bonet, per part de funcionaris del temple el mes de juny passat. Bonet fa més de 22 anys que és rector de la parròquia de la Sagrada Família i en fa més de deu que organitza visites catequètiques a l’interior i l’exterior del temple per a feligresos d’arreu del món que paguen la voluntat. Però aquest estiu els funcionaris van advertir-lo que a partir d’ara els feligresos només podran entrar a la basílica per la via tradicional: fent cua i pagant els 15 euros d’entrada.
En aquestes visites que feia el mossèn i una dotzena de voluntaris més s’explicava la història de la Sagrada Família i el pensament de Gaudí, combinat amb pregàries i amb cançons religioses. Tot i que l’explicació i el ritual es feien bàsicament a l’exterior del temple, al final de la visita s’entrava a la basílica, on habitualment es llegia un fragment del llibre de l’Apocalipsi i es resava. “Les nostres visites no tenen res a veure amb les turístiques. Nosaltres mirem de fer un pelegrinatge amb els fidels”, apunta. Segons assegura el mossèn, es duien a terme un mínim de dues visites al mes, amb grups formats per una trentena de persones, aproximadament. En total, calcula que al voltant de l’any podien moure un volum de 4.000 fidels. Al seu torn, la Sagrada Família va rebre un total de 3.260.880 visites durant tot el 2014.
Però si el mossèn tenia alguna esperança que aquestes visites podrien tornar a fer-se, a finals de setembre se li van esvair tots els dubtes. L’arquebisbat de Barcelona va enviar una carta a totes les diòcesis de Barcelona anunciant que a partir d’ara organitzaran una visita guiada gratuïta a l’interior de la Sagrada Família a l’any per als fidels, amb una capacitat màxima de 60 persones. Per tant, la carta anunciava que l’única visita religiosa que es farà en tot l’any a l’interior de la Sagrada Família la gestionarà l’arquebisbat i que es limitarà a una seixantena de fidels.
Davant d’aquesta carta, el mossèn va decidir fer un pas enrere, però va lamentar que l’arquebisbat no li hagués comunicat la decisió personalment. “Considero que aquesta forma de fer no és l’adequada i estic disgustat”, apunta Bonet, que afegeix que s’ha actuat per vies “impròpies”. A més, creu que l’arquebisbat ha tirat pel dret perquè “vol tenir el control de tot el que passa al temple”.
Objectiu: vetllar per la seguretat
Al seu torn, l’arquebisbat defensa que les visites de Bonet s’han de deixar de fer per qüestions de seguretat. “Les visites només poden ser dirigides per personal homologat i autoritzat per la fundació que gestiona el projecte constructiu de la Sagrada Família”, apunten fonts de l’arquebisbat.
En aquest sentit, afegeixen que així es garanteix que tothom que entra dins del temple està controlat i que no es cola ningú sense un previ control de seguretat. A més, apunten que d’aquesta manera es garanteix la qualitat de totes les visites que es fan dins de la Sagrada Família.
“Cal que es compleixi la legalitat vigent”, insisteixen les mateixes fonts. Des de l’associació professional de guies de Barcelona comparteixen la visió amb l’arquebisbat i celebren que s’hagin deixat de fer les visites religioses gratuïtes. “La Sagrada Família és un monument d’interès nacional, i només hi poden fer les visites guiades a l’interior els guies homologats”, apunten des de l’associació de guies.
A més, consideren que “tothom ha de seguir la mateixa normativa” i que des de la parròquia s’estava fent “ús d’un patrimoni que s’ha de mantenir i pagar”. En canvi, per a mossèn Bonet, si per entrar a la Sagrada Família s’obliga a pagar, “s’està equiparant el temple amb una botiga”. “No estic d’acord de fer pagar més de 15 euros perquè els feligresos entrin al temple, em sembla un escàndol”, apunta Bonet, que creu que s’ha de gestionar “d’una altra manera”. Segons el religiós, a l’església “sempre” s’hi ha de poder entrar gratis i afegeix que es pot garantir la sostenibilitat de la conservació del temple a través de les donacions. De fet, apunta que amb les donacions que van fer els feligresos per les visites religioses l’any passat es van recollir més de 20.000 euros per a la construcció de la Sagrada Família. “Nosaltres passem la col·lecta. Fer pagar no em sembla que sigui la manera de fer adequada de l’església”, apunta.
Per intentar desbloquejar la situació, Bonet va enviar una carta a l’arquebisbat -a l’antic i al nou arquebisbe- i a les diferents organitzacions que gestionen la Sagrada Família. Però ara com ara encara no ha rebut cap resposta. Bonet espera que amb l’arribada de Juan José Omella al capdavant de l’arquebisbat hi hagi canvis en la manera de funcionar i que això porti a tornar a autoritzar les visites religioses que organitzava la parròquia. “Jo podria rendir-me i dir que no faré més visites perquè l’organització m’ho ha prohibit. No obstant això, no ho penso fer, perquè crec que tinc raó”, explica el religiós.
“Invasió de l’espai públic”
Bonet creu que “el sentit evangèlic ha de passar per davant” i que es tracta de rutes que complementen les visites turístiques tradicionals. “Crec que tothom ha de ser lliure de poder entrar a l’església”, assegura el religiós, que afegeix que aquest hauria de ser el mantra que anés per sobre de tots els altres.
Amb l’esclat del turisme massiu a la capital catalana, els veïns de la Sagrada Família van començar a denunciar la invasió de l’espai públic per part dels turistes. Asseguraven que les cues de davant del temple perjudicaven la seva mobilitat al barri. Ara, a aquest debat cal afegir-li si el turisme religiós ha de tenir alguna preferència a l’hora d’entrar al temple. Stay tuned.
Reduir les places turístiques enalgunes zones, més a prop
Barcelona té zones amb més turistes que veïns. Així es desprenia de l’informe que va presentar aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona per abordar el pla especial de regulació d’allotjaments turístics (PEUAT) en una reunió dijous. En aquesta reunió, l’equip de Colau va plantejar que algunes àrees de la ciutat han d’anar cap al decreixement de places turístiques, que es mantingui l’oferta en algunes zones i que es permeti el creixement sostingut en d’altres. Segons fonts de l’Ajuntament, la majoria d’actors presents a la reunió van veure amb “bon ull” aquesta mesura i també amb la manera que ho està analitzant el govern. “Va ser una reunió satisfactòria”, apunten les mateixes fonts, que afegeixen que la pròxima trobada amb tots els agents es farà a finals de gener. La intenció del govern és que el PEUAT, que ha de permetre aixecar la moratòria hotelera, s’aprovi al març. En aquestes reunions hi participen diferents agents implicats i els grups polítics municipals.