Erupció a La Palma

Un nou terratrèmol de magnitud 4,9 sacseja La Palma

S'ensorra parcialment el con principal del volcà mentre que al con secundari augmenten les colades de lava

ARA
i ARA

BarcelonaMés moviments al cim del Cumbre Vieja. Un terratrèmol de magnitud 4,9 ha sacsejat la població Villa de Mazo a 38 quilòmetres de profunditat. El sisme, segons han explicat aquesta tarda des de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), s'ha notat a peu de carrer en molts punts de La Palma i, en algunes zones, amb intensitat IV. Es tracta del tremolor més gran des que van començar els sismes que van precedir l'erupció del volcà, ara ja fa més d'un mes.

Aquestes sacsejades, a més, podrien augmentar. El comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) adverteix des de fa dies de la possibilitat que es registrin terratrèmols d'intensitat VI, considerats "lleument perjudicials". Això vol dir que podrien caure alguns petits objectes i els mobles, per exemple, es podrien desplaçar lleugerament. En ocasions, els sismes d'aquest nivell també poden trencar plats i gots i produir alguns danys en edificacions.

Cargando
No hay anuncios

Al matí, l'Institut Vulcanològic de les Canàries ja havia informat de l'ensorrament parcial del con principal del volcà de La Palma, que fa més d'un mes que està en erupció. Paral·lelament, el sismògraf de l'IGN Itahiza Domínguez assegurava que ara hi ha emissió de colades més a l'oest del con secundari, que durant les últimes hores també ha patit diversos desbordaments de lava, segons han detectat des del punt d'observació de Tajuya.

"La dinàmica està canviant i caldrà avaluar-ho amb més dades al llarg del dia", apunta Domínguez al seu compte de Twitter. El comitè científic que assessora el Pevolca insisteix que el procés eruptiu estrombolià es caracteritza per una variació constant del con, o els cons en aquest cas, i que poden sorgir nous focus al voltant del centre eruptiu principal.

Cargando
No hay anuncios

El Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha penjat un vídeo en què es pot apreciar l'activitat "intensa i diversa" de quatre boques eruptives: emissió de cendra i piroclasts, activitat estromboliana i profusió de lava amb desgasificació blanca. En un altre vídeo més recent també s'observen diversos canals de lava actius sobre la resta de l'extensió ocupada per les diferents colades.