Qui s'ha endut un drac de ferro forjat del Barri Gòtic?

Ningú sap explicar qui va fer desaparèixer aquest element característic de la Baixada de Santa Eulàlia ni quan

BarcelonaNingú sap quan va passar i encara menys qui ho va fer, però des de fa alguns dies –que podrien ser un parell o dues setmanes, depenent de la versió– el drac de ferro forjat que presidia la façana de la Baixada de Santa Eulàlia quan es troba al carrer Sant Sever, al Barri Gòtic de Barcelona, ja no és al seu lloc. Un petit forat a la paret delata que hi va ser i que algú se'l va endur. Ho va denunciar diumenge un veí a través de Twitter amb la imatge de l'abans i el després, i des de llavors a la zona tot són conjectures sobre el que pot haver passat: des d'un acte de gamberrisme fins a un accident amb el camió de les escombraries. Tampoc l'Ajuntament s'explica encara on pot haver anat a parar el drac.

Cargando
No hay anuncios

"Que desaparegui i ningú en sàpiga res és un símbol més de la deixadesa del barri", diagnostica Daniel Santillo, president de l'Associació de Comerciants del Call, que després de consultar els botiguers de la zona conclou que no hi ha cap indici sobre el que podria haver passat. Aventura que la desaparició s'hauria produït durant els últims dos dies i que, fins que no es va donar l'alerta a les xarxes, "ningú se n'havia adonat". Entén que pot tractar-se d'un exemple més del "vandalisme" que es viu a la zona i lamenta una "pèrdua" més de les coses que singularitzen el Gòtic.

No és la primera vegada que algú s'endú elements del patrimoni del barri. Ja va passar, per exemple, amb l'escultura que culminava la font de la plaça de Sant Felip Neri que va desaparèixer poc després de ser inaugurada el 1962, i que ningú sap on va anar a parar. "Que desapareguin figures d'aquest tipus és un fenomen que es dona amb certa assiduïtat a Barcelona, sobretot si són en edificis privats", apunta l'escriptor i apassionat de Barcelona Xavier Theros, que recorda que encara no sabem on són algunes de les fonts Wallace que hi havia a la ciutat o també algunes de les torxes que hi havia davant l'edifici de la Catalana del Gas, al Portal de l'Àngel, que van desaparèixer d'un dia per l'altre. En el cas del drac, del qual no és fàcil trobar informació –no figura al catàleg de patrimoni de l'Ajuntament–, apunta que podia ser el símbol d'una antiga botiga d'antiguitats. Durant uns anys, a sota del drac hi havia penjats els rètols de dues botigues veïnes, una de perfums i una de roba, ara tancades. Fonts municipals asseguren que l'Ajuntament continua investigant què pot haver passat.