Habitatge

S'activen les multes per saltar-se la llei del lloguer: així intenten escapolir-se algunes immobiliàries

Encarir el preu respecte a l'anterior contracte o afegir despeses extres poden costar una multa a partir d'ara

Clara López Alcaide
i Clara López Alcaide

BARCELONAMig any després de l'aprovació de la llei que regula els preus del lloguer a través, entre d'altres, de la creació d'un índex de referència , el Govern ha anunciat que començarà a multar aquells contractes que no compleixin amb el text i avisa que ja en té 30 de detectats. El Sindicat de Llogateres veu les sancions com "un primer pas molt important" però defensa que la xifra d'incompliments és molt superior. "Després de set mesos en vigor, com que els expedients sancionadors no han arribat fins ara, una part del mercat immobiliari s'ha sentit legitimat per incomplir-la", explica a l'ARA el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera.

Aquestes són algunes de les pràctiques d'immobiliàries i propietaris que els poden costar una multa:

1.

Superar el preu del contracte anterior

Una de les infraccions més habituals és no complir amb una de les claus de la nova llei: el preu del lloguer només serà modificable a la baixa. En el cas que el preu d'un lloguer sigui inferior a l'índex, el propietari no podrà exigir als inquilins un preu superior perquè d'aquesta manera s'ajusti a la mitjana que marca la Generalitat. El sindicat assegura que hi ha "un gran nombre de propietaris que es limiten a complir amb l'índex de referència", un preu mitjà per metre quadrat que fixa la Generalitat, sense tenir en compte que no poden apujar el lloguer que figura a l'anterior contracte.

Cargando
No hay anuncios
2.

Afegir despeses extres com l'IBI o la comunitat

Una altra pràctica no permesa és apujar el preu afegint despeses extres com l'IBI o les despeses de la comunitat. El sindicat denuncia que, tot i que el decret 50/2020 prohibeix incloure al preu despeses que no apareixien al contracte anterior, moltes immobiliàries fan servir aquest argument per evitar abaixar preus. "Si l'anterior contracte no especificava com a extres l'IBI o les despeses de la comunitat, no es poden afegir", diu Palomera. El sindicat indica, a més, que tot i que el decret es va aprovar al desembre, afecta tots els contractes que s'hagin signat des que va entrar en vigor la llei, dos mesos abans, al setembre.

3.

Interpretació errònia de la llei

Un altre truc recorrent és el d'argumentar que la llei no s'aplica "perquè l'últim contracte no es va signar en els últims cinc anys", explica Palomera. El portaveu diu que aquesta afirmació és "falsa", ja que "la llei s'aplica en tots els habitatges que en el moment de l'aplicació hagin estat al mercat del lloguer durant cinc anys", independentment de quan se signin els contractes. "És una manera de mal interpretar la llei per poder dir que s'ha posat el preu d'acord amb l'índex", afegeix el portaveu.

Cargando
No hay anuncios
4.

Clàusula Berlín

La sorpresa per a alguns llogaters arriba quan detecten que als contractes hi figuren dos preus diferents. Alguns propietaris utilitzen l'anomenada clàusula de Berlín –que rep el nom per la pràctica estesa a la capital alemanya– per incrementar el preu. La forma és incloure al contracte una clàusula que estableix un preu de lloguer que s'ajusta als límits legals, però que també n'inclou un altre que passaria a activar-se si la llei es tombés per qualsevol motiu i deixés de tenir vigència. "És una clàusula il·legal, nul·la i abusiva", denuncia Palomera, i afegeix que el lloguer només pot variar en funció de l'IPC.