El centre de menors de Rubí no es farà i se substituirà per una residència per a adolescents embarassades
Ajuntament i Govern també acorden un pla per millorar l'acollida de menors estrangers al municipi
BarcelonaEl centre per a una vuitantena de menors estrangers no acompanyats que el Govern volia instal·lar a Rubí, i que al maig va provocar manifestacions de rebuig d'una part dels veïns i del govern municipal del PSC, finalment no es farà. L'Ajuntament de Rubí i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies han arribat a un acord per construir en el seu lloc –l'antic Hotel Terranova, al barri de Can Rosés– un recinte residencial maternal de 15 places per atendre adolescents embarassades en situacions vulnerables i mares menors d'edat amb fills d'entre 0 i 3 anys.
Aquest és un dels acords principals, després de mesos de negociacions, entre la Generalitat i el consistori de Rubí, liderat per la socialista Ana María Martínez. El pacte, però, també preveu una segona part: la posada en marxa de diversos pisos (de quatre places) per a joves estrangers d'entre 16 i 21 anys repartits per diferents barris de la ciutat. Es tracta d'un "pla d'acció" per millorar l'acollida de menors estrangers migrats sols al municipi. Segons l'Ajuntament, un d'aquests pisos ja està "en funcionament", però ni el consistori ni Govern han concretat quantes places d'acollida es crearan. "Això està per definir, però ara ja no se'n necessiten tantes com fa un any", ha avançat l'alcaldessa de Rubí a l'ARA, Ana María Martínez.
"És un acord satisfactori –ha assegurat a aquest diari la secretària d'Infància i Adolescència del Govern, Georgina Oliva–. Calia fer un exercici de corresponsabilitat de les dues administracions i l'hem fet", ha argumentat, alhora que ha recordat que l'acollida de menors estrangers és "una qüestió de país". Tot i això, la responsable del departament admet que encara cal "molta pedagogia" per "sensibilitzar" sobre l'acollida de menors estrangers, tant socialment com institucionalment. "El que hem fet a Rubí no és la primera vegada ni l'última que ho farem; de vegades els conflictes esclaten fins i tot abans que el centre sigui una realitat: es posa el crit al cel quan no hi ha res definitiu", justifica Oliva.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Rubí ha matisat que "el desacord amb el centre de menors tenia base fonamentada per com s'havien fet les coses". "Tot i que l'inici [de les negocacions] va ser irregular -ha seguit Martínez- aquest acord demostra que quan les administracions treballen plegades es poden trobar punts de consens".
Capacitat per a 15 noies
El centre maternal per a adolescents tindrà una cabuda inicial de 15 places que a la llarga es podran ampliar. Es tracta, segons ha explicat la Generalitat a l'ARA, d'un equipament "necessari" que es posarà en marxa "d'aquí uns mesos", quan s'enllesteixin les obres, i que podrà acollir "noies de Rubí i també d'altres punts del territori" en situació de vulnerabilitat i amb escassa xarxa social. L'objectiu, tal com han explicat les dues administracions en un comunicat conjunt, és "millorar les potencialitats i capacitats d'aquestes noies perquè puguin desenvolupar el seu rol maternal de la millor manera possible". També es treballen hàbits saludables i capacitats laborals per a una vida autònoma o el retorn a la família, sempre que sigui possible.
Al seu torn, els pisos per a joves migrants estan destinats a nois que estiguin estudiant l'idioma, facin formació laboral i treballin per a la pròpia emancipació. Es tracta de recursos residencials dirigits per un equip educatiu que fa l'acompanyament a aquests joves cap a la vida adulta. A més, aquest equipament reduït va en la línia del que el departament ja va avançar aquest estiu: atomitzar els centres més grans en equipaments més petits per tal de millorar la inclusió social d'aquests nois.
El Govern i l'Ajuntament de Rubí remarquen que es tracta de la "millor solució" possible, però l'alcaldessa de Rubí ha admès a aquest diari que la solució actual tampoc acaba d'agradar a tots els veïns. "Si hi ha algú en desacord ha d'entendre que el recurs de la residència maternal és un equipament fantàstic i que tots els recursos han de tenir un espai", ha argumentat Martínez, que ha afegit: "Els veïns no podem decidir el que els posen al costat de casa: pot semblar una frase molt categòrica, però és que no són els veïns els qui han de definir com són els recursos d'un municipi; hi poden participar, però no definir", ha sentenciat.
Segons l'alcaldessa, el recurs residencial per a mares joves i els pisos per a menors responen a les necessitats i "encaixen perfectament" amb l'espai disponible.
Els menors de Sant Just seguiran en un hotel
El canvi de plans a Rubí, però, afecta directament la cinquantena de menors –la majoria subsaharians– que encara viuen de manera "temporal" en un hotel de luxe de Sant Just Desvern. El fet és que el centre del municipi del Vallès Occidental havia de servir per reubicar aquests nois que, tal com va explicar l'ARA al setembre, encara s'estaven a l'hotel de Sant Just. Ara la Generalitat ja treballa per trobar-los un altre destí.
"Seguirem en la línia de buidar els centres més grans, com aquest, per dividir els nois en equipaments més petits", ha explicat Oliva a aquest diari. Oliva també ha avançat que, durant aquest temps, les places lliures que han quedat després que marxessin nois que han sortit del sistema ja no s'han "reomplert" en el cas d'aquest hotel. "Treballem per distribuir els que queden i perquè finalment no en quedi cap", ha afegit la secretària.