10.000 abonats sense aigua per la canonada trencada a la Vall d'Hebron
A causa del trencament, l'hospital ha hagut de tallar el subministrament durant dues hores i deixar en espera les operacions programades
BarcelonaUna de les principals arteries de trànsit de Barcelona, la Ronda de Dalt, ha quedat inundada a primera hora de la tarda d'aquest dijous a causa del trencament d'una canonada a la zona de l'Hospital de la Vall d'Hebron. La fuita, que ha enganxat de ple els cotxes que circulaven per la via, ha obligat a tallar preventivament el trànsit, que s'ha reprès cap a les 17.00 h. Segons la companyia d'aigües Agbar, una baixada de tensió ha estat la causa de l'avaria que ha provocat que s'aturés de cop el circuit de l'aigua. Aquest cop d'ariet, com es coneix en l'argot tècnic, ha produït, al seu torn, que la canonada rebentés i l'aigua sortís expulsada de manera massiva. El restabliment del subministrament d'aigua s'està fent de manera progressiva, però a l'Hospital de la Vall d'Hebron ja torna a funcionar "amb normalitat", tal com ha informat Agbar.
Agbar calcula que l'incident, que ha passat a l'altura del carrer Arquitectura amb el passeig de la Vall d'Hebron, ha deixat 10.000 usuaris sense servei, entre els quals l'Hospital de la Vall d'Hebron. L'hospital ha hagut de tallar el subministrament i ha aturat preventivament les operacions programades, fins que han recuperat el corrent d'aigua. Amb la reserva d'emergència, el centre atén els pacients d'urgències i continua les operacions que hi havia en marxa al quiròfan. Durant l'estona que l'hospital usava l'aigua dels dipòsits, els serveis d'emergències mèdiques (SEM) han traslladat els pacients susceptibles d'arribar a la Vall d'Hebron a altres centres sanitaris. A les 18.30, però, s'han reobert les urgències.
Des de la companyia, afirmen que la fuita ja està "aïllada" i que "aviat" deixarà de sortir aigua, segons la cap de comunicació d'Aigües de Barcelona, Victòria Martínez Fraile. Tot i això, no hi ha cap termini previst per resoldre la fuita. Mentrestant s’està treballant amb fonts alternatives d’altres pous per abastir els 10.000 subministraments afectats. En aquest sentit, Albert Ventosa, el cap de dia dels Bombers de Barcelona, ha explicat que un cop s'ha restituït el subministrament elèctric s’intentarà tornar a portar aigua als afectats. “Com que la fuita no està localitzada no podem tornar a donar servei d’aigua per la mateixa xarxa de distribució. Aigües de Barcelona, amb un grup de bombeig auxiliar i utilitzant una xarxa secundària, impulsarà l’aigua prioritàriament a l’hospital”, ha comentat.
La manca d'aigua que ha afectat l'Hospital ha provocat que es cancel·lessin tres endoscòpies i dues operacions de pròtesi de genoll. El gerent de l'hospital, Vicenç Martínez Íbáñez, ha explicat que la incidència "no ha tingut cap impacte sobre els pacients" ja que les operacions quirúrgiques programades per a aquesta tarda s'han fet amb tota normalitat, excepte aquestes cinc intervencions que s'han suspès, ja que el dipòsit d'aigua de reserva de l'hospital té capacitat per emmagatzemar l'aigua suficient per subministrar-ne a tot el complex durant dos dies. Això ha permès que es fessin petites accions mèdiques com esterilitzacions, entre d'altres.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha activat el protocol d'incidències de les companyies de subministrament per resoldre al més aviat possible l'avaria.
Segons han informat el Servei Català de Trànsit i l’Ajuntament de Barcelona, com a conseqüència de la incidència les retencions s'han allargat fins al Nus de la Trinitat i s'han produït talls intermitents a la calçada central, on només hi ha un carril operatiu, ja que els altres dos, més un lateral –que dóna a les sortides 4 i 5–, han quedat inundats a l'alçada de la plaça Karl Marx.
La Ronda de Dalt ha quedat reoberta una hora i mitja més tard que es produís el trencament. Primer Trànsit ha decidit reprendre la circulació dels dos carrils centrals i, més tard, també s'ha obert el lateral. Al lloc dels fets hi segueixen treballant tres dotacions de Bombers que estan comprovant que no hi hagi cap afectació dels serveis de llum i gas. Els serveis de clavegueram estan netejant alhora els imbornals de la via per ajudar a buidar d'aigua la ronda.
Una resposta amb la "màxima eficàcia"
El conseller de Salut, Toni Comín, ha agraït a l'hospital la "resposta amb la màxima eficàcia" que ha dut a terme. Comín ha aprofitat per afirmar que el pla d'emergències del centre és eficient.
A més, Comín també ha explicat que obrirà un diàleg amb la companyia d'aigües Agbar per evitar que una situació així es repeteixi, tot i que ha remarcat que la causa "és totalment exterior" i que la resposta que han ofert els serveis d'emergències ha estat "ràpida, coordinada i àgil".