5.000 rodes, una herència incòmoda
El síndic obre una investigació perquè ningú vol pagar els 100.000 euros per tancar l’abocador d’Arenys
Arenys De MarEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació per l’acumulació de més de 5.000 pneumàtics des de fa més d’una dècada en una parcel·la del terme municipal d’Arenys de Mar, situada prop de la riera de Torrentbó, en una zona boscosa al límit amb el Parc Natural del Montnegre-Corredor.
Els pneumàtics els va comprar l’antic propietari de la parcel·la, Pepín Gil, per construir-hi talussos, però no els va utilitzar mai, i així l’espai es va convertir en un abocador. Quan ell va morir seguien allà i els seus familiars no van voler fer-se càrrec de l’herència, que incloïa les rodes, per l’alt cost que suposaria la seva retirada, aproximadament uns 100.000 euros. Així, aquesta parcel·la no té ara cap propietari legal. Els pneumàtics passen desapercebuts per a la majoria, ja que estan lluny del nucli urbà, però els veïns que els tenen a tocar de casa saben perfectament que hi són i el risc que comporten. Ja ho han denunciat diverses vegades, però fins ara “tothom s’ha passat la pilota”, expliquen, i ningú ha fet res.
Els hereus no accepten la finca
L’Agència Catalana de Residus desvia les competències de la “gestió dels espais degradats” a l’Ajuntament d’Arenys de Mar. El consistori, per la seva banda, explica que el 2007 va enviar diversos requeriments als hereus de la finca perquè netegessin la zona, però també se’n desdiuen perquè no es volen fer càrrec de l’herència. De manera que, tal com diuen els veïns, ningú se n’encarrega. I el síndic sembla que ho avala, ja que ha remarcat que malgrat el temps que fa que existeix l’abocador, “no es coneixen actuacions ni de l’Ajuntament d’Arenys de Mar ni de l’Agència de Residus que hagin solucionat la situació i hagin restituït el medi ambient”. Els veïns opinen que si ara se’n torna a parlar, és a causa de l’incendi de l’abocador il·legal de pneumàtics que va tenir lloc a Seseña (Toledo) al maig. “Si aquí passés el mateix i es calés foc, imagina el que podria passar... Hi ha un munt de pneumàtics i a més a més al mig del bosc...”, apunta preocupat Manuel Lineros, un dels veïns.
Però un possible incendi no és l’únic risc que implica l’abocador. L’aigua que acumulen els pneumàtics a l’interior també suposa un problema, ja que contribueix a l’expansió de plagues d’insectes. A més a més, tal com ha alertat el síndic, també és molt perillosa la “pol·lució constant” que causa la degradació química dels pneumàtics per la seva “toxicitat elevada”.
L’Ajuntament assegura que és conscient de tota la problemàtica que comporta l’abocador i, com que no hi ha un hereu per passar-li la factura del cost de la seva clausura, i el consistori no pot fer-se’n càrrec, ha demanat la col·laboració de la Fiscalia de Medi Ambient i de l’Agència de Residus de Catalunya per tancar-lo. De totes maneres, el síndic ha recordat que els municipis tenen competència exclusiva en matèries de protecció del medi ambient, seguretat en llocs públics i disciplina urbanística, i ha demanat al municipi que activi els mecanismes necessaris per “garantir la protecció del medi ambient”. De moment, està previst que l’Ajuntament i l’Agència de Residus es reuneixin el 2 de setembre.