En directe
Coronavirus
18/03/2021

Vergés i Sàmper fan seguiment de la situació epidemiològica i de mobilitat pel covid-19

Vergés sobre l'estancament epidemiològic i la Setmana Santa: “Ens tocarà revisar les mesures de cara al 28 de març, tant si és per prorrogar-les com si no”

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que la voluntat del Govern és mantenir la flexibilització vigent de les mesures fins al 28 de març, però ha admès que si hi ha indicis d’una quarta onada o un augment de la pressió assistencial es prendran les decisions que calgui seguint exclusivament les dades epidemiològiques i sanitàries. “Ens tocarà revisar les mesures de cara al 28 de març tant si és per prorrogar-les com si no”, ha admès. La consellera ha insistit que fa mesos que el Govern busca l’equilibri entre la vigilància epidemiològica i la situació econòmica, social i emocional de la població, i que la flexibilització vigent s’ha fet per la millora dels indicadors que es va consolidar.

Vergés: “No sabem fins a quin punt la decisió de l’EMA serà prou clara avui"

“No sabem fins a quin punt la decisió de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) serà prou clara avui per poder prendre decisions o si s'agafaran uns dies més”, ha plantejat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha insistit que la vacunació és una eina clau per superar la pandèmia. En base al dictamen de l’EMA, ha dit, es prendran les decisions. De fet, el ministeri de Sanitat ja va anunciar ahir dimecres que, si l’EMA recomana mantenir la vacunació, convocaria immediatament un consell interterritorial de salut per decidir amb les comunitats autònomes si es reprèn la campanya.

Sàmper alerta d'un augment generalitzat de la mobilitat similar al període del setembre de l'any passat, quan no hi havia cap tipus de confinament

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que la mobilitat durant els dies feiners ha augmentat aquesta setmana entre un 2% i un 3%. A l’àrea metropolitana de Barcelona va augmentar un 9% dilluns i un 5% dimarts i dimecres, unes xifres similars a les que es registraven al període de setembre i octubre, abans dels confinaments perimetrals, i només un 5% menys que en l’època prepandèmica. Fora de l’àrea metropolitana també hi ha hagut un increment, que arriba fins al 10% “o més”, en paraules de Sàmper. El conseller ha avisat que aquestes xifres podrien augmentar aquest cap de setmana, el primer sense confinament comarcal per a les bombolles de convivència, i ha informat que es faran controls dinàmics als parcs naturals i a les zones de costa per evitar congestions i garantir la reducció de la interacció social, també a l’aire lliure. “Reitero: la mobilitat s’ha de fer amb precaució i sempre amb la mateixa bombolla de convivència”, ha insistit Sàmper.

Cauen les descàrregues de certificats de mobilitat i el Govern recorda que el confinament comarcal segueix vigent, tret de les bombolles de convivència

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet un toc d’alerta a la població després de constatar que cada vegada hi ha menys descàrregues dels certificats de mobilitat que permeten desplaçar-se fora de la comarca. “Hem passat de tenir-ne 80.000 a tenir-ne 40.000 en una setmana, i ahir ja només se'n van descarregar 15.000”, ha lamentat. Això suposa un 50% respecte a la setmana passada. Segons el conseller, aquest és un senyal que la població té una “percepció errònia” que el confinament comarcal ja no hi és. “Malgrat l’excepcionalitat per a les bombolles de convivència, el confinament comarcal es manté”, ha insistit. I ha afegit: "No s'ha de trencar mai la bombolla. No hauríem d'interaccionar amb bombolles diferents. Les dades són preocupants".

Salut avisa que els hospitals han entrat en una fase d'altiplà preocupant amb 423 malalts de covid

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha alertat que la pressió assistencial baixa massa lentament. Si la setmana passada la xifra de malalts a l'UCI queia un 8% respecte a la setmana anterior, aquesta setmana només ha baixat un 2%. “En aquest moment tenim 423 malalts de covid a les UCI i estarem bastants dies amb aquesta xifra o baixant molt poc, i ens quedarem entorn als 400 malalts”, ha admès. Segons Comella, els hospitals han entrat “en una fase d'altiplà” que preocupa les autoritats sanitàries de cara als propers dies, ja que sempre que es produeix una expansió de la pandèmia s'ha vist un patró semblant en els llits de crítics que s’ha acabat traduint en uns 400 nous ingressos. Si això es donés ara, s’arribaria als 800 ingressats a les UCI només per covid. En aquest sentit, Comella admet que hi ha inquietud sobre si, com ha passat en altres països, aquest comportament del covid anuncia una nova pujada de les infeccions i dels ingressos.

Catalunya ha posat 54.000 dosis de Pfizer des de la suspensió d'AstraZeneca, la majoria segones dosis

A l’espera que l’Agència Europea del Medicament (EMA) faci pública la seva decisió sobre la vacuna d’AstraZeneca, tant si recomana la seva administració com si opta per censurar-la, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat que la campanya de vacunació a Catalunya no s’ha aturat amb la resta de vacunes, especialment la de Pfizer, i que aquests dies s’han posat 54.000 vacunes. La majoria, ha detallat, s’han destinat a segones dosis. La setmana passada (del 8 al 14 de març), es van posar 111.008 dosis, segons la informació publicada a dadescovid.cat, i l'anterior (1-7 de març), 123.653. “Hem de seguir caminant cap a la immunització de la població i sabem que en unes setmanes ens arribaran més dosis, com Pfizer, que les duplicarem, i això vol dir que el ritme de vacunació augmentarà”, ha informat.

Vergés avisa que la corba de contagis ja no va de baixada

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que la corba de contagis no només s’ha estancat “claríssimament” sinó que ja no baixa. “Fins i tot alguns indicadors pugen lleugerament”, ha indicat, en referència a la taxa de contagis o Rt, que estima la velocitat de propagació del virus i que ja és a 0,99. Quan se supera el llindar de l’1, la pandèmia entra en fase d’expansió. “Això ens fa pensar que la prudència és la clau i que no podem abaixar la guàrdia”, ha subratllat Vergés, que ha recordat que la mobilitat s’hauria de fer només amb la bombolla de convivència.

El Govern fa seguiment de la situació epidemiològica i de mobilitat a Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, compareixen en roda de premsa per explicar la situació epidemiològica del covid-19 i de mobilitat a Catalunya. Vergés estarà acompanyada pel director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, mentre que Sàmper ho estarà del comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero i del subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado.