2.000 robatoris violents més a Barcelona que a Madrid
A les dues ciutats s’hi ha produït un augment dels furts
BarcelonaMés robatoris violents a Barcelona que a Madrid, gairebé els mateixos furts a les dues ciutats i el doble d’homicidis a la capital espanyola. El balanç criminal del primer semestre d’aquest any indica que les dues ciutats més poblades de l’estat espanyol han viscut un augment de la delinqüència, tot i que el percentatge d’increment és superior a la capital catalana. Encara que Barcelona tingui prop de la meitat de la població de Madrid, de gener a juny s’hi han denunciat 7.000 robatoris amb violència i intimidació, gairebé 2.000 més que a la capital espanyola (el creixement percentual és a l’alça en els dos casos, però superior a Barcelona). La xifra inclou els robatoris violents al carrer, però també en domicilis i establiments i les estrebades.
Des de fa uns mesos, la policia apunta que alguns delictes que fa un temps eren furts ara s’han convertit en robatoris violents, perquè els lladres actuen amb més agressivitat. Sobre els furts, a Barcelona n’han comptabilitzat més de 56.000 aquest primer semestre i a Madrid han fregat els 58.000. A les dues ciutats s’hi ha produït un augment dels furts, menys accentuat que el dels robatoris violents, però en aquest cas la tendència s’ha començat a capgirar a Barcelona.
El balanç que va fer públic dimecres el ministeri de l’Interior només inclou el primer semestre, però els Mossos d’Esquadra han difós les dades de criminalitat mes a mes fins al juliol. Això permet constatar que al juny es van denunciar menys delictes a la capital catalana que en el mateix mes del 2018 (un 2% menys) i que al juliol van ser gairebé els mateixos que l’any passat. Aquest principi d’estabilització s’explica, en part, perquè els furts -que suposen prop del 60% dels delictes de Barcelona- s’han reduït al juny i al juliol a la ciutat respecte al mateix període de fa un any. Al juny s’han comptabilitzat un 1,8% menys de furts que el 2018 i al juliol un 3% menys.
Pel que fa als homicidis i als assassinats, el primer semestre a Madrid s’han produït sis morts violentes i a Barcelona tres. Tot i això, l’estadística oficial a la capital catalana del gener al juny no recull l’homicidi de l’alt càrrec de Corea del Sud que va morir després de patir una estrebada, i que al principi es va qualificar com un robatori violent.
L’efecte del turisme
Quan es compara la criminalitat de les dues ciutats també s’ha d’apuntar que, tot i que Madrid té el doble de població que Barcelona, la capital catalana rep uns cinc milions i mig més de turistes que l’espanyola. De fet, s’ha atribuït al turisme l’efecte crida d’alguns delinqüents, com els carteristes i els lladres de rellotges de luxe. Malgrat tot, els Mossos defensen que a Barcelona el percentatge d’increment de l’activitat policial ha sigut superior que el dels delictes.