El Ripollès denuncia la "deixadesa", la "perillositat" i la manca d'inversions de la línia R3

Els alcaldes lamenten que ni Foment ni Adif els han explicat les causes del descarrilament del tren

Els representants i alcaldes del Ripollès aquest dimecres a l'estació de Ribes de Freser
Maria Garcia
10/07/2019
2 min

GironaCop sobre la taula dels alcaldes i alcaldesses del Ripollès per l'estat de la línia R3 de Rodalies. Després que ahir a la nit descarrilés un tren entre Planoles i la Molina, avui els alcaldes de la comarca han denunciat la "deixadesa", la "perillositat", la "precarietat" i la "manca d'inversions" que arrossega aquesta via des de fa anys. "És una línia a la qual li falta molt de manteniment, les inversions són mínimes, i hi ha un estat total de deixadesa de les estacions i de les vies. Per part del ministeri de Foment la política és pràcticament d'abandonament d'aquesta línia", ha criticat el vicepresident en funcions del Consell Comarcal del Ripollès, Josep Coma.

A més, també ha denunciat que ni Adif ni Foment han informat als alcaldes afectats sobre l'accident: "No hem rebut cap informació oficial; sabem per la premsa el que ha passat, i no sabem si els desperfectes provocaran que s'interrompi la circulació del tren durant dies o durant setmanes, ni sabem les causes de l'accident ni les possibles vies de solució".

En aquest sentit, l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, ha reclamat que, si ni Foment ni Adif "són capaços d'invertir" en la infraestructura, "traspassin el servei a Ferrocarrils de la Generalitat". "Al municipi hi passa el cremallera, que és de la Generalitat, i no té res a veure amb el descuit i el desgast de la R3; nosaltres veiem la diferència d'una gestió i l'altra i no hi ha color", ha defensat Sanjaume, que ha titllat la via ferroviària de Rodalies de "perillosa" i "precària".

El tinent d'alcalde de Planoles Mariano Arranz ha afegit que la infraestructura també arrossega problemes d'accessibilitat i que quan reclamen les millores es troben "una taula buida": "Ningú ens escolta, no sabem on reclamar", ha lamentat el regidor.

Qüestió de seguretat

Una de les veus més crítiques al territori per l'estat de la via fèrria ha estat l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que ha carregat contra Adif i Renfe perquè, des del territori, estan "cansats" de la manca d'inversions "endèmica i crònica" i de les promeses incomplertes. A més, ha subratllat que les seves demandes ja no són una qüestió de "confortabilitat, de duració del trajecte o de la puntualitat", sinó que ara és tracta de "seguretat viària".

"No és que demanem que la línia millori, sinó que sigui segura" ha etzibat Piñeira que també ha recordat que l'incident ha succeit "just a les portes de la temporada turística que és importantíssima pel Pirineu".

De fet, tant Piñeira com la resta d'alcaldes han recordat la importància que té la línia ferroviària a la comarca. "És un eix prioritari perquè connecta l'àrea metropolitana amb el Prepirineu. I no és només per als turistes, també per als habitants que cada dia aafen el tren per anar a Barcelona o a Vic". "éss l’única alternativa de transport públic per connectar-nos amb Barcelona i ha de ser alternativa que funcioni i que sigui fiable i segura" han institit.

stats