Barcelona expedienta el propietari de La Rimaia per mantenir l'edifici buit

La jutgessa dóna 15 dies a les famílies amb fills que viuen a l'edifici perquè en marxin

L’immoble de la ronda de Sant Pau on hi ha la Rimaia és buit des que es va acabar el 1993 i des de llavors  ha estat ocupat i desallotjat diverses vegades. L’última ocupació, la sisena, va ser al febrer.
Ara
09/11/2016
2 min

BarcelonaNou capítol en la lluita pel futur del bloc ubicat al número 12 de la ronda de Sant Pau, conegut com la Rimaia, i que des del febrer torna a estar ocupat. L'Ajuntament de Barcelona ha informat aquest dimecres que ha obert un expedient al seu propietari, que podria comportar multes de fins a 500.000 euros, perquè considera que ha "incomplert la funció social" de l'immoble que recull l'article 41 de la llei del dret a l'habitatge. Ho hauria fet perquè l'edifici es troba buit des del 1993.

A més, avui mateix la jutgessa que ha ordenat el desallotjament cautelar de l'edifici ha pres declaració a un pare i una mare de dues de les tres famílies amb menors que viuen a la Rimaia, segons ha pogut saber aquest diari. Els ha requerit que desallotgin l'immoble en un termini de quinze dies, segons fonts que han tingut accés a la declaració. Es tracta de famílies que asseguren que no tenen cap altra opció per viure i, precisament per això, l'Ajuntament havia demanat temps per atendre-les. Encara que la jutgessa no ha resolt per ara el recurs dels habitants de la Rimaia en contra del desallotjament cautelar, tampoc l'ha suspès, o sigui que continua pendent d'executar quan s'acabi el termini de quinze dies.

Tot i que el bloc ha estat ocupat en sis ocasions en aquests últims 23 anys –l'última de les quals, al febrer–, el consistori barceloní considera que això "no és justificació per incomplir la llei" i assegura que ja hi ha jurisprudència en referència a aquesta qüestió. L'Ajuntament, de fet, manté un conflicte obert amb el propietari de l'immoble, fins al punt que ha demanat que se suspengui l'ordre de desallotjament dictada perquè al seu interior hi viuen famílies amb nens.

L'Ajuntament ha fet "diferents intents d'arribar a un acord amb la propietat per evitar el desallotjament de la finca", admet el mateix consistori en un comunicat, però lamenta que totes les fórmules que ha proposat per destinar els pisos a lloguer social "han estat rebutjades" pel propietari.

L'expedient obert pel govern municipal, que es basa en el fet que hi ha hagut una "situació anòmala" al bloc (així ho recull la llei catalana), se centra en cinc habitatges i apunta que pot suposar la imposició de "multes coercitives" de 5.000 euros per cada habitatge (25.000 euros en total). Ara bé, l'Ajuntament adverteix que les multes poden incrementar-se fins als 50.000 euros en un segon moment, 75.000 en tercera instància, i si "la infracció no és corregida durant el procediment i hi ha reiteració", podrien elevar-se fins als 500.000 euros.

Pel que fa a les famílies que viuen actualment a La Rimaia, l'Ajuntament assegura que n'hi ha quatre que es troben "en situació de vulnerabilitat", i per això està fent gestions, per "estudiar possibles solucions" per a ells.

stats