Societat04/12/2012

Rigau abandona la conferència sectorial d'educació en desacord amb la proposta de Wert

La consellera d'Ensenyament revela que Wert ha proposat un text alternatiu a l'últim esborrany que continua sent molt "perjudicial" per a Catalunya

Ara/acn
i Ara/acn

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha abandonat aquest dimarts la conferència sectorial d'educació, quan la reunió encara no havia acabat, en desacord amb la proposta de reforma educativa del ministre José Ignacio Wert. Rigau ha revelat que, després que ella demanés la retirada de la proposta de reforma, el ministre ha presentat un text alternatiu a l'últim esborrany que "intentava pal·liar algun aspecte" però que continua sent molt "perjudicial" per a Catalunya.

Concretament, el nou text modifica el punt que feia que no calgués examinar-se de català per superar les proves finals d'ESO i Batxillerat. Tot i això, continua tractant la llengua catalana com una matèria no troncal. "La tracta com una llengua de segona, no reconeix el tracte que sempre ha tingut, i trenca el model lingüístic de Catalunya", ha afegit Rigau. "El ministre no m'ha sabut explicar a què responia aquesta necessitat de modificar el règim lingüístic que fixa la llei d'educació de Catalunya", ha detallat.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans, Rigau ha reiterat que la Generalitat considera que la llengua és un punt "innegociable" del model educatiu català i ha lamentat que el ministre Wert vulgui aprofitar la reforma de la Llei educativa per envair les competències que marca l'Estatut i fer marxa enrere a trenta anys d'immersió lingüística. De fet, ha lamentat que es tracti el català com a "llengua vernacla".

Un criteri que xoca amb el del ministre Wert, que a dins de la reunió ha assegurat que el seu projecte de Llei està "basat en el diàleg" i no busca establir categories de llengua, sinó garantir el compliment de la Llei i permetre que els alumnes que vulguin estudiar amb el castellà com a llengua vehicular ho puguin fer.

Cargando
No hay anuncios

La consellera, en canvi, ha recordat que la immersió lingüística és una fortalesa de la cohesió social a Catalunya i que el nou model que dibuixa l'esborrany del Ministeri configura un doble sistema d'ensenyament allunyat del que marca l'Estatut. "Voler malmetre això i possibilitar l'existència de centres separats en català i castellà i porta a trencar la cohesió social·", ha dit, "i això el govern no ho pot admetre".

Segons Rigau, el nou text que ha presentat el ministeri "no és suficient" i la Generalitat demostrarà ara "jurídicament" que "una disposició final no es pot trencar un model que té el suport de tota la societat catalana, que es farà sentir" perquè "cap ministre pugui alterar aquest tractament anàleg de la llengua".

Cargando
No hay anuncios

Segons la Generalitat, l'esborrany també és inconstitucional perquè tracta de manera diferent les dues llengües. "No només han volgut alterar la immersió sinó que no han respectat la pròpia constitució", ha dit Rigau, que ha recordat que el govern del PP "va començar parlant dels nacioonalismes excloents i ara parla d'un projecte de llei que canvia el model en un ús perniciós de la majoria absoluta".

La consellera ha assegurat que "si cal" el Govern de la Generalitat "continuarà defensant el model lingüístic català davant dels tribunals", tot lamentant que l'avantprojecte de llei posi en qüestió "l'estatus" de la llengua catalana.