DESASTRE ECOLÒGIC

La Ribera d’Ebre es conjura per “rebrotar” després de l’incendi

Els afectats s’organitzen per gestionar les ajudes

La Ribera d’Ebre es conjura per “rebrotar” després de l’incendi
Oriol Gracià
05/07/2019
2 min

La Palma D’ebreQuan Mario Sascubells va poder entrar a la seva finca als afores de la Palma d’Ebre, les columnes de fum ja quedaven força lluny, però les seves oliveres encara fumejaven. “Una de les oliveres centenàries estava incandescent, amb flama; la resta d’arbres -ametllers i una noguera-, completament socarrats. Un desastre, perquè s’haurà d’arrencar tot”, lamenta.

Quatre hectàrees de la seva propietat van ser calcinades per l’incendi que fa una setmana va arrasar el nord de la Ribera d’Ebre i l’extrem sud del Segrià. Per sort, el mas es va salvar de les flames. “Però el consol és poc quan has perdut allò que et donava de menjar. Perquè a diferència d’altres pobles afectats pel foc com Flix o Vinebre, on predominen els pagesos de cap de setmana, aquí a la Palma d’Ebre som molts els qui treballem les terres a temps complet, especialment des que fa uns anys es van transformar les terres de secà amb un nou rec”, explica.

La història del Mario és només un de tants drames que ha deixat el foc. Santiago Querol va perdre 35 hectàrees d’oliveres al terme de Flix, i els germans Pere i Robert Jornet, de la Torre de l’Espanyol, van veure impotents com es cremava la seva granja sense poder-hi fer res. El seu cas va despertar especial interès i va desencadenar una onada solidària que a poc a poc es va perfilant. La campanya de micromecenatge impulsada pel Grup de Pagesos Sonats (GPS) a través de la plataforma TotSuma ja ha recaptat més de 39.000 euros per reflotar l’explotació ramadera dels Jornet. Paral·lament s’han mobilitzat voluntaris -des de veterinaris fins a músics o escriptors- que amb l’etiqueta #Rebrotarem han ofert la seva col·laboració a les xarxes. “Estem contents de la resposta solidària de la gent i esperem que les diverses iniciatives serveixin per conscienciar la societat de la necessitat de preservar l’agricultura i els boscos. Ara bé, per notar-ne els efectes, aquestes campanyes s’han de complementar amb ajudes internacionals”, explica Mario Sascubells.

De fet, avui està previst que se celebri una reunió entre la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i les autoritats locals de la Ribera d’Ebre per treballar el pla de xoc i donar una resposta coordinada per fer front als efectes de l’incendi. Paral·lelament, per coordinar el flux solidari sorgit del teixit social, aquesta setmana s’ha constituït la plataforma Rebrotem.

El portaveu d’aquesta nova entitat, Roger Heredia, va explicar que “hi ha persones que ho han perdut tot i que necessiten ajuda urgent”. La plataforma aglutina l’entitat GPS (Grup de Pagesos Sonats) per gestionar els terrenys cremats, especialistes en xarxes socials, tècnics informàtics i tot tipus de voluntariat. La plataforma concentrarà els esforços en l’ajuda als damnificats.

“Ens volem coordinar amb els ajuntaments de la comarca que aquests dies estan inventariant els danys de l’incendi. Si cada ajuntament fa un catàleg amb la gent afectada, els diners de les diverses campanyes es posaran a la seva disposició perquè se’n faci un repartiment equitatiu”, va explicar Heredia. “És important posar-ho en marxa el més aviat possible”, va concloure.

stats