Una revolució per curar l’Alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall anuncia que finançarà projectes trencadors, diferents de les línies que ja s'investiguen

Mònica L.Ferrado
10/05/2012
3 min

BarcelonaEncara que s'estan esmerçant molts esforços per trobar remei a l'Alzheimer, no hi ha expectatives clares que amb les línies de recerca actuals es trobi algun tractament per aturar el progrés de la malaltia o guarir-la, almenys a mitjà termini. Per aquest motiu, la Fundació Pasqual Maragall, que està enllestint les línies de recerca que es faran als seus laboratoris, finançarà projectes de recerca del que s'anomena recerca transformativa, segons ha anunciat Jordi Camí, director de la Fundació. Són investigacions en àrees no explorades i que per tant impliquen el risc de quedar-se en res o trencar en tot i, per tant, fer una gran i inesperada troballa. I en Alzheimer el que cal és una revolució.

Un nou marc

En un context de crisi com l'actual, l'aposta de la Fundació no només sona a arriscada, sinó que a més no s'adiu amb la filosofia conservadora que s'està adoptant durant la crisi. "La recerca que es finança actualment (amb diners públics) és conservadora, acumula coneixement en unes línies ja marcades; és necessària però estem estancats i cal mirar a altres cantons si volem fer una descoberta", explica Camí.

Per tirar endavant aquest tipus de recerca cal buscar perfils científics que surtin de les vies convencionals. Majoritàriament, els que investiguen aquesta malaltia neurodegenerativa són metges, biòlegs i genetistes. La recerca transformacional busca mirades noves. Poden ser físics, matemàtics o enginyers, treballant junts en petits grups multidisciplinaris. Cal dotar-los de mitjans perquè els caps de recerca puguin dedicar-se a pensar i no a gestionar, explica Camí, com passa cada cop més, més en un context de crisi, en el qual els investigadors, convertits en gestors, han de dedicar molt de temps a buscar recursos per als seus grups.

Els diners amb els quals compta la Fundació són tots privats, de moment. "No tenim ni un euro de diner públic, encara que també estem presentant projectes per a fons competitius", diu Camí. De fet, no els ha sigut fàcil mobilitzar capital privat. Ja han tastat el primer plat de la crisi renunciant al gran edifici que havien de construir al costat de l'hotel Vela per un altre de més petit (4.000 m2), en el qual inverteixen 15 milions d'euros i que està situat al costat del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on actualment s'ubiquen les seves oficines. La Fundació La Caixa finança bona part del projecte.

Es busquen familiars de malalts

Per altra banda, la Fundació Maragall està ultimant ja la cohort, un gran grup de familiars de malalts d'Alzheimer joves als quals faran seguiment amb revisions mèdiques periòdiques durant molts anys per tal de detectar aquells canvis que poden donar lloc a la malaltia neurodegenerativa. Entre altres coses, es buscaran marcadors que permetin diagnosticar la malaltia en fases molt incipients. Ara es detecta, com a molt aviat, a prop dels seixanta anys. S'espera trobar la manera de detectar-la precoçment, als 30-40 anys. Els fàrmacs més prometedors en fase d'assaig podrien funcionar millor si es prenen des de joves per frenar la pèrdua neuronal, i no de més grans, quan ja no es poden restituir les parts del cervell danyades.

Per la recerca que es fa amb altres cohorts a altres països, formades per centenars de persones a les quals s'ha seguit des de fa uns vint anys, se sap que la diabetis o les malalties cardiovasculars són factors de risc. També es coneixen bé els gens d'un dels tipus de la malaltia, l'Alzheimer hereditari, que suposa entre un 1 i un 2% dels casos, i que predisposen a la malaltia, encara que perquè "s'activin" cal sumar-hi altres elements.

stats