Reneix l'Herboristeria del Rei al barri Gòtic Barcelona, la més antiga de Catalunya
Amb més de 200 anys d'història, una ucraïnesa reobre un comerç del barri Gòtic que ha estat gairebé tres anys tancat
BarcelonaAl costat de la plaça Reial, enmig del barri Gòtic i envoltada de botigues de carcasses, comerços de cànnabis i locals de souvenirs, reneix l'herboristeria més antiga de Catalunya: l'Herboristeria del Rei. Fundat el 1818 i ubicat al carrer del Vidre número 1, aquest establiment va ser proveïdor de la casa reial el 1857 i al llarg de la seva història hi van passar personatges de renom, com Salvador Dalí, que n'era client.
El setembre del 2021 l'Herboristeria del Rei va tancar. Barcelona deia adeu a un altre dels seus comerços històrics per problemes amb l'encariment del preu del lloguer. El que havia de ser un comiat per sempre, però, ho ha estat només a mitges, perquè l'herboristeria ha reobert fa ben poques setmanes en mans d'una nova inquilina, Pavlinka Doroshenko, una emprenedora ucraïnesa i ciutadana de Barcelona des de fa vuit anys. “Sempre havia volgut fer alguna cosa per la ciutat. Fa un any vaig descobrir aquesta botiga i des del primer moment vaig saber que havia de ser meva”. En paral·lel, es dedica a la decoració i ajuda altres comerços a vendre més.
La idea és mantenir aquest lloc amb vida, diu la inquilina, mentre entra un client que l'estava escoltant. “Mantenir aquest lloc viu… És a dir, gastar. No venir aquí a dir que és tot molt bonic! Gastar”, comenta el client entre somriures. “Vinc a per cafè”. Mentrestant, un veí del barri entra a la botiga amb una bossa a la mà. Són productes i fotografies de record. Alguns clients fan les seves aportacions per ajudar-los a créixer.
En les seves dues setmanes d'activitat comercial, la botiga ha rebut una acollida càlida per part dels veïns i dels residents del voltant, que s'acosten a saludar Doroshenko i a agrair-li la seva tasca. Molts temien veure un nou local turístic o un negoci especulatiu que substituís el que hi havia hagut tota la vida. Alguns dels clients fins i tot venen de poblacions a més de 100 km de Barcelona per mostrar-li la seva gratitud i comprar-li productes.
“Hem lluitat per mantenir l'estil tradicional del lloc: utilitzem ingredients de qualitat, ho fem tot a mà i sense plàstics”, explica la nova responsable del negoci amb orgull. Entre els seus productes hi ha te, cafè, mel, cosmètica natural, espelmes, espècies, figures de ceràmica perfumades... “Vull que quan un client entri aquí senti al seu cor la història d'aquesta botiga i torni dos-cents anys enrere”, afegeix.
L'herboristeria la va fundar Josep Vilà. El 1857 va ser reformada completament amb el projecte de Francesc Soler i Rovirosa, pintor que va ornamentar el local amb decoracions vuitcentistes i isabelines a l'interior. Les estàtues, el sostre pintat i la font de marbre dels germans italians Baratta Rossi que encara presideix el local van fer que es convertís en Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).