BENESTAR

Revés a l’Estat pels ajuts a les ONG

El Suprem tomba l’última maniobra per envair competències

El 2014 els contribuents catalans van aportar 54 milions als fons, però les entitats catalanes només van rebre 30 milions.
Auri Garcia Morera
10/06/2015
2 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem va tombar ahir l’última maniobra de l’Estat per continuar envaint les competències exclusives de les comunitats autònomes en l’àmbit dels serveis socials. El tribunal va tornar a donar la raó a la Generalitat i va anul·lar un reial decret de l’any 2013 que regulava les subvencions a entitats socials a nivell estatal.

La sentència recorda que “l’Estat no ostenta cap títol competencial que l’habiliti per regular la concessió de subvencions al denominat tercer sector”, de manera que només hi pot intervenir de manera genèrica i global, i ha de transferir els fons dels pressupostos a les comunitats autònomes perquè siguin elles les que concedeixin les subvencions.

El departament de Benestar Social i Família de la Generalitat va destacar en un comunicat que “aquesta nova sentència confirma la reiterada doctrina del Tribunal Constitucional sobre les subvencions estatals en matèries que no són de la seva competència”, demanant “la distribució territorial dels fons perquè siguin les comunitats les que regulin i duguin a terme les convocatòries”.

Pessimisme de la Generalitat

La consellera de Benestar, Neus Munté, va reclamar “el compliment íntegre de la sentència” en declaracions a l’ACN. Munté, però, es va mostrar “poc optimista”, recordant que l’Estat “no ha complert cap de les sentències anteriors” i afegint que l’actual govern espanyol “va en la línia contrària, amb una onada recentralitzadora”.

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social va expressar en un comunicat la seva “satisfacció”. Després de detallar que “ja hi havia 12 sentències anteriors” en la mateixa línia, el text afegia que “la importància d’aquesta nova sentència radica en el fet que el Suprem anul·la el nou sistema que havia articulat l’Estat per salvar i esquivar aquestes dotze sentències desfavorables”.

La maniobra del govern espanyol consistia a considerar les ONG com a col·laboradores de la secretaria d’estat de Serveis Socials i Igualtat, per poder atorgar-los ajuts de manera directa, impedint que ho facin les comunitats. La sentència del Suprem deixa clar, però, que no és acceptable que el decret reguli els ajuts “en els termes amb què ho fa”.

Repartiment injust

La Generalitat i les entitats socials catalanes denuncien que, al marge de la invasió competencial que suposa repartir els ajuts directament, l’Estat fa aquest repartiment de manera injusta. El 2014 els contribuents catalans van aportar 54 milions a través de la casella de fins socials de la declaració de la renda, però les entitats catalanes només van rebre 30,8 milions.

stats