Revés judicial a part del pla hoteler de Colau
El TSJC declara nul el punt que obliga a perdre places si es fan grans reformes
BarcelonaL'allau de denúncies que els hotelers van presentar contra el Pla Especial d'Allotjaments Turístics de Barcelona, el Peuat, aprovat pel govern d'Ada Colau el gener del 2017, es va resolent. Ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet arribar al consistori un paquet de sentències que, tal com ha avançat 'La Vanguardia', considera nul el punt que fixa que els establiments a la zona de màxima restricció, el centre de la ciutat, hauran de perdre un 20% de les places hoteleres en el cas que s'hi facin grans reformes. Es tracta de l'article 15.4 i és, precisament, el punt que comuns i socialistes es van instar a reformar quan van segellar el seu acord de govern a la ciutat.
La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha confirmat avui que l'Ajuntament ha rebut les sentències i ha demanat "prudència" perquè encara "no són fermes" i el consistori sol·licitarà aclariments. Sanz ha recalcat que les sentències no posen en dubte la conveniència de la regulació. "No es posa en dubte que s'havia de fer", ha remarcat. La sentència recull que l'article és "nul de ple dret" per aspectes com entrar en contradicció amb la llei catalana d'urbanisme, que és una norma de rang superior al pla municipal i que no preveu el decreixement de places. Segons Sanz, de la desena de sentències que ha rebut el consistori, "la meitat són plenament favorables" i l'altra meitat demanen "revisar" alguns punts.
La mesura que obliga a perdre llits en cas de grans transformacions va ser molt qüestionada pel sector hoteler. Les que han transcendit ara són les primeres sentències que qüestionen algun dels articles del pla. De fet, a finals de maig va desestimar el recurs d'un promotor hoteler contra la regulació en la que era la primera resolució dels més de 120 contenciosos que s'han presentat contra el Peuat. Aquell recurs el va presentar un promotor hoteler –Hotel Ciutat de Barcelona– que volia obrir un establiment al carrer de Princesa i va demanar una indemnització de danys i prejudicis pel retard de la concessió de la llicència d'obres.
Des de l'oposició, la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha celebrat la resolució judicial i ha dit que ataca un article que el seu grup considera "irracional i injust". "Era una mesura clarament il·legal", ha dit Artadi, que ha recordat que el seu grup es va oposar a aquesta regulació en el moment del debat i ha demanat al nou govern municipal que modifiqui el pla i que ho faci parlant amb l'oposició i el sector. "Reclamem celeritat per aturar com a mínim aquesta part del Peuat", ha demanat, després de suggerir que no es recorri aquesta decisió i que no es "perdi més temps".
ERC, en canvi, ha lamentat que no es pugui aplicar aquesta mesura a favor del decreixement turístic. El regidor Jordi Coronas ha considerat que "era d'esperar" que és qüestionés alguna de les mesures del pla però ha defensat que, tot i així. és molt provable que les grans reformes en hotels s'acabin traduint en una reducció de places. Sobretot, si milloren categoria.