Montserrat Vilella i la moció del PP sobre BCN World: diputada pel 'no', regidora pel 'sí'

Una representant de Junts pel Sí vota de manera contradictòria en només 24 hores

Imatge d'arxiu de Montserrat Vilella amb l'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor d'Ara Reus, Jordi Cervera
Arnau Garcia
04/03/2016
3 min

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres una moció del PP en suport al projecte BCN World i ha instat a la Generalitat a evitar celebrar un referèndum "per determinar si la ciutadania de Catalunya hi és favorable". La regidora de CiU, Montserrat Vilella, hi ha votat a favor després d'haver-se oposat a una moció semblant al Parlament, el passat dijous, com a diputada de Junts Pel Sí.

D'aquesta manera, s'afegeix als pronunciaments similars que municipis com Tarragona o Salou han fet les últimes setmanes.

Els text ha comptat amb dinou vots a favor (CiU, C's, PSC, PP i Ara Reus) i vuit en contra (ERC i la CUP). Malgrat acabar donant suport a la moció, CiU i Ara Reus s'han mostrat favorables a celebrar una consulta, segons l'ACN, i han demanat votar els diferents punts de la moció per separat. Els populars s'han mostrat sorpresos pel suport d'aquests dos grups al fet que "la Generalitat desisteixi de celebrar el referèndum".

Llocs de treball o precarietat?

El convergent Marc Arza ha agraït que el projecte "s'hagi adaptat al territori" els darrers anys i ha admès que cada cop agrada més al seu grup. Per la seva banda, el regidor del PSC, Andreu Martín, ha plantejat que el Barcelona World pot ser una solució a la "manca d'ocupabilitat" del territori, encara que ha plantejat reserves pel que fa a la possible precarietat dels nous llocs de treball.

Aquest aspecte és el que més preocupa a la CUP, que ha mostrat una opinió diferent a la resta de grups sobre el macrocomplex. Xavier Angelergues ha instat als altres electes que es preguntin si "aquests són els llocs de treball que volen pels seus fills".

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, ha etzibat que oposar-se al projecte seria un "suïcidi" per la renúncia a "molts llocs de treball". En un sentit semblant, el popular Sebastià Domènech ha cridat a deixar de "posar pegues" al projecte per no posar en perill l'augment de l'ocupabilitat, que assegura que Barcelona World suposarà. Per últim, Dani Rubio, d'Ara Reus, ha elogiat que el projecte pot reactivar alguns sectors, i ho ha exemplificat amb el de la construcció.

Els difícils equilibris interns

El Parlament de Catalunya va rebutjar, aquest dijous, una proposta similar del PP, amb els vots contraris de Junts Pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP. Precisament, la diputada de JxSí i regidora de CiU, Montserrat Vilella, va votar diferent en dos textos semblants només amb un dia de diferència. Junts Pel Sí va explicar ahir dijous a l'ARA el vot contrari a la moció al Parlament "per no alterar el diàleg intern i extern per trobar el millor acord possible" i va qualificar d'oportunista el text presentat pel PP.

La moció també ha dividit als tres partits que donen suport al govern municipal de la ciutat. Mentre que Ara Reus i CiU han votat a favor de la proposta, ERC, l'altre partit de govern, ho ha fet en contra. Els republicans van abstenir-se en els casos de Salou i Tarragona, fent equilibris entre la proposta del líder del partit, Oriol Junqueras, i les opinions favorables al territori, però a Reus s'hi han oposat. La republicana Noemí Llauradó ha justificat el vot contrari pel fet que "dóna suport a qualsevol preu" al projecte.

Un projecte bloquejat

L'acord de govern entre Junts Pel Sí i la CUP va deixar BCN World a l'aire, ja que incloïa que no es tramitaria el Pla Urbanístic necessari fins que no s'arribés a un consens entre els dos grups. A l'espera de la creació d'una comissió per "estudiar cap on avançarà el projecte", el projecte està enrocat, per tant.

Per desbloquejar la situació, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont va proposar una consulta sobre el projecte, i més endavant, el vicepresident, Oriol Junqueras, va assegurar que en aquesta votació hi hauria de participar tot Catalunya. Aquestes dues idees van generar reticències als municipis afectats, sobretot que el fet que s'obri el referèndum al conjunt del territori català, que van aprovar mocions de suport al projecte i contra la proposta del dirigent republicà.

Tarragona i Salou van manifestar que, en tot cas, qui haurien de participar en la consulta plantejada serien els veïns de la comarca del Tarragonès o els de Salou o Vila-Seca, respectivament.

stats