SOCIETAT
Societat05/11/2012

Retrocés del català a la justícia

Les sentències en aquesta llengua reculen i ja només suposen el 13%

Laura Díaz-roig
i Laura Díaz-roig

BarcelonaLes xifres són contundents: només el 13% de les sentències publicades a Catalunya el 2011 es van escriure en català, segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La situació és encara més alarmat si es té en compte que el 2004 el percentatge era de més del 20%. "L'oficialitat del català en el món dels tribunals no està ben assumida", diu Jordi Nieva, catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia.

L'ús del català als jutjats –sigui oral i escrit–, no es correspon, ni de lluny, amb l'ús que en fan els ciutadans com a llengua habitual al carrer. Els motius són diversos però es poden resumir en dos: d'una banda, la poca tradició de fer oposicions a Catalunya –que provoca que hi hagi menys jutges, fiscals i funcionaris catalans– i, de l'altra, el costum del jurista de treballar en castellà.

Cargando
No hay anuncios

"No estem satisfets del nivell d'ús del català. Tenim les eines però ens calen reformes legislatives", assegura Carme Virgili, secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia de la conselleria.

Podeu llegir l'article sencer a l'Ara Premium.