Tornaran quatre milions d’euros de les multes del primer estat d’alarma
Interior admet que és “complex” i el cost pot ser superior al recaptat
BarcelonaEl departament d’Interior tornarà les 23.000 multes que ja havia cobrat del primer estat d’alarma. El conseller Joan Ignasi Elena ha anunciat que la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar el confinament domiciliari posa “molt difícil” mantenir-les. Tot i que també ho veu injust, “perquè hi ha hagut incompliments de les persones” de les restriccions del covid, ha assegurat que la sentència és “molt taxativa”. El govern espanyol va ordenar divendres tornar les multes del primer estat d’alarma. Però Elena, en una entrevista a TV3, ha admès que era un procés que “té complexitat”, motiu pel qual “ara mateix es treballa per veure com es gestiona”.
El conseller ha dit que el retorn es farà “de la manera més fàcil”. Segons fonts d’Interior consultades per l’ARA, la idea del departament és ser proactiu en el procés administratiu de devolució; és a dir, que en principi no caldrà cap petició dels afectats. Interior ha obert 146.000 expedients per les denúncies del primer estat d’alarma posades pels Mossos d’Esquadra i les policies locals: a part de les multes cobrades, en tenia 63.000 més en tramitació i que també quedaran aturades. Ara el departament vol crear un equip de treball que es dedicarà a tornar els diners ingressats de les sancions, que sumen quatre milions d’euros.
El professor de dret administratiu de la Universitat de Girona Josep Maria Aguirre considera que el principal problema de l’administració per tornar els imports és que “no té la informació necessària”. Segons Aguirre, com que formalment és un “cobrament indegut”, en principi els afectats haurien de demanar que els tornin els diners, perquè si Interior actua d’ofici poden faltar dades per fer els pagaments. Aguirre recorda que abonar l’import d’una multa “té múltiples sistemes”, fins i tot l’opció de l’efectiu. A més, posa en dubte que si s’ha pagat amb una transferència bancària l’administració pugui utilitzar la informació del número de compte.
- Com s’ha de demanar? Interior encara no ha anunciat quin procés s’haurà de seguir per recuperar els diners de les multes, però és previsible que les pròximes setmanes comuniqui de quina manera els afectats poden demanar el retorn de les sancions pagades del primer estat d’alarma.
- Quin import es rebrà? En principi l’administració haurà de fer la devolució de l’import de la multa amb un interès de demora i legal del 3,75%: s’hauria de rebre una quantitat superior a la que es va abonar per la sanció. Per això es preveu que el cost del procés sobrepassi el recaptat.
Per això defensa crear un “mecanisme simple”, com per exemple una web, que es faci arribar als afectats perquè comuniquin les seves dades i els puguin tornar l’import. Pel que fa als terminis, des d’Interior encara no tenen clar quant es pot trigar, tot i que volen que sigui “com més àgil millor”. Aguirre precisa que la prescripció dels cobraments indeguts és de quatre anys: “Hi ha temps suficient”. Tampoc veu que hi pugui haver un col·lapse per tornar les 23.000 multes cobrades perquè la tramitació de cada denúncia havia de ser individual, però tornar els diners només requereix una “comunicació genèrica”.
Interès de demora i legal
Tanmateix, apunta que el cost de tornar les sancions pot ser superior a l’import recaptat de quatre milions d’euros. El professor explica que l’interès de demora i legal per un cobrament indegut és del 3,75%, un percentatge que l’administració haurà de sumar a l’hora de tornar cada multa. A més, Aguirre pensa que Interior “segur” que hi perdrà diners perquè també ha dedicat molts esforços administratius a cobrar les sancions. De fet, el departament –que en un any habitual gestionava 35.000 denúncies– va haver de reforçar la plantilla per l’allau de multes i perquè tramitar cada expedient implicava força temps.
Mentre Interior estudia com torna els quatre milions, el Tribunal Constitucional debatrà aquesta setmana si el segon estat d’alarma –el del toc de queda nocturn– també s’ha de tombar. Segons el resultat, l’administració podria haver de tornar encara més sancions.