MEMÒRIA HISTÒRICA
Societat24/07/2015

Retiren el bust de Joan Carles I de l’Ajuntament de Barcelona

L’equip de govern creu que la monarquia està “sobrerepresentada”

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

BarcelonaJoan Carles I ja no vigilarà més el ple de l’Ajuntament de Barcelona. Des de la Transició el seu bust observava atentament i, des d’un lloc privilegiat i elevat, els regidors del consistori. Ahir, però, dos funcionaris, sobre una escala i davant les càmeres i l’expectació dels periodistes, el van retirar. “Era una situació anòmala”, va dir el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Joan Carles I va abdicar fa un any i, per tant, el consistori considera que mantenint el bust s’estava incomplint la legislació vigent. Si serà substituït per un altre del rei actual, Felip VI, és una incògnita. “Parlarem amb la resta de forces polítiques per decidir com apliquem la normativa existent”, va dir Pisarello. “La normativa del 1986 diu que hi ha d’haver una efígie del monarca però no especifica com ha de ser”, va afegir el primer tinent d’alcalde. El destí del bust de Joan Carles I serà el Museu d’Història de Barcelona.

“A Barcelona hi ha una sobrerepresentació de símbols monàrquics”, va assegurar el comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech. “El bust de Joan Carles el van posar al mateix lloc on hi havia hagut el de Franco”, va detallar l’historiador. El de Franco el van col·locar el 1960, i el de Joan Carles I, durant la Transició. El bust del monarca, a més, estava posat sota un quadre pintat per Francesc Masriera en què apareix la reina Maria Cristina i el seu fill, Alfons XIII. “Quin sentit té aquest quadre actualment? Simbolitza un pacte de la monarquia amb les elits de Barcelona”, va afegir Domènech.

Cargando
No hay anuncios

“Hi ha una infrarepresentació de la simbologia més pròpia de la ciutat”, va reflexionar. L’historiador es refereix sobretot a la memòria més recent i especialment a la cultura republicana: “Barcelona no és una ciutat majoritàriament monàrquica. Hi ha una cultura molt plural i també republicana que està infrarepresentada”.

El govern també es replantejarà una revisió del nomenclàtor, les escultures i la iconografia monàrquica de la ciutat. En aquesta revisió, segons el consistori, es valorarà si aquesta simbologia monàrquica està lligada o no “a règims polítics incompatibles amb les llibertats democràtiques”.

Cargando
No hay anuncios

Una de les primeres actuacions que s’està estudiant és la restitució a la plaça Joan Carles I -coneguda com la del Llapis- de l’escultura al·legòrica de la República i el medalló dedicat a Pi i Margall, inaugurats durant la Segona República. Durant la dictadura, aquests elements van ser substituïts per una estàtua de la Victòria franquista. Amb la democràcia aquest símbol va ser retirat i l’al·legoria de la República es va reinstal·lar a la plaça Llucmajor, per la qual cosa el canvi s’haurà de pactar amb Nou Barris. El consistori també es planteja la renovació de la simbologia i iconografia de l’Ajuntament.