BENESTAR SOCIAL
Societat 13/09/2014

Retards en les mesures del ple sobre la pobresa

La Generalitat incompleix el termini de sis mesos de diverses resolucions aprovades pel Parlament al març

Auri Garcia Morera
4 min
Un home dormint en un portal a Barcelona.  La regulació  de l’habitatge protegit s’ha aprovat dins el termini fixat.

BarcelonaEl ple monogràfic sobre la pobresa celebrat al Parlament entre el 12 i el 13 de març va estar marcat per l’intercanvi de retrets i va acabar amb acords de mínims que les entitats socials van considerar insuficients. Tot i així, alguns punts de les resolucions aprovades van incloure compromisos concrets amb un termini de compliment de sis mesos, que s’ha superat justament avui.

El departament de Governació va enviar fa pocs dies al Parlament un llarg informe sobre el compliment dels acords del ple, que recull tot els avenços que s’han fet en cadascuna de les matèries. Sobre els cinc punts en què es va fixar un termini de sis mesos, l’informe no amaga que només una de les mesures s’ha fet realitat a temps. Les altres quatre, en canvi, arribaran amb retard.

La Taula del Tercer Sector avança que la percepció de les entitats no és positiva, però matisa que no farà el seu balanç del compliment fins que hagi escoltat les explicacions del president de la Generalitat, Artur Mas, durant el debat de política general de la setmana vinent. Fonts de la Generalitat apunten que el president podria anunciar al debat alguna de les mesures pendents.

Habitatge: Territori ja va aprovar al maig el règim jurídic d’habitatge protegit

El compromís amb un termini de sis mesos que el Govern sí que ha portat a la pràctica a temps és la reforma legislativa de l’habitatge protegit. El departament de Territori i Sostenibilitat va aprovar el 27 de maig el decret del pla per al dret a l’habitatge, que va introduir modificacions importants en la regulació de l’habitatge de protecció oficial.

L’objectiu era incentivar l’augment del nombre d’habitatges de protecció oficial, però els mètodes no han convençut a tothom. “El pla sembla més preocupat per facilitar la recuperació econòmica del sector”, va dir la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en un comunicat del juny. Considera que “només així s’entén que, a diferència dels països del nostre entorn, es fomenti amb diners públics la construcció d’habitatges en règim de propietat privada i es redueixin els terminis de protecció”.

Alimentació: Cap previsió per a la modificació de la cartera de serveis socials

En el ple sobre la pobresa CiU i ERC es van comprometre a “aprovar, abans de sis mesos, la nova cartera de serveis socials per incloure-hi, entre d’altres, el dret a l’alimentació per mitjà dels serveis i recursos de distribució d’aliments”. Amb el termini complert, la nova cartera de serveis socials no està aprovada i el departament de Benestar no té cap previsió de quan s’aprovarà.

L’informe sobre el compliment dels acords del ple enviat al Parlament pel departament de Governació només constata que durant aquests últims sis mesos “s’han definit els requisits del servei de distribució gratuïta d’aliments, amb el consens dels membres participants de la Taula de Distribució d’Aliments, per tal que pugui ser incorporat com un nou servei a la cartera de serveis socials”.

Dependència: La reactivació d’ajudes, pendent de concretar-se

Benestar va congelar l’estiu passat la concessió d’ajudes per pagar el geriàtric privat a persones en llista d’espera per a una plaça pública. El febrer d’aquest any es va anunciar que es reactivarien al setembre, i durant el ple de la pobresa del març es va precisar que es faria abans de sis mesos i que es limitaria a “persones que estan en una situació d’especial vulnerabilitat econòmica”.

L’informe de Governació diu que el departament “està elaborant la normativa que permetrà reprendre a la tardor aquesta prestació”, tot i que la consellera Neus Munté ha dit recentment que la reactivació es farà abans que acabi el mes. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) està a l’espera que es convoqui una reunió per concretar-ho.

Inserció: El nou sistema d’informació ha de funcionar durant aquest mes

Els problemes de gestió de la renda mínima d’inserció (RMI) han provocat molts maldecaps a les entitats que tramiten l’ajuda i els corresponents plans individualitzats d’inserció. En els últims mesos, les llistes d’espera i els entrebancs amb les feines temporals han anat desapareixent, però les entitats reclamen un nou sistema d’informació únic que faciliti la coordinació.

Una resolució del ple sobre la pobresa instava a “posar en marxa, en el termini de sis mesos a comptar de l’aprovació d’aquesta resolució”, aquest nou sistema d’informació. El departament de Governació admet en el seu informe que Empresa i Ocupació encara no el té a punt, tot i que assegura que la posada en funcionament està prevista per a aquest mateix mes de setembre.

Discapacitat: Un pla controvertit al sector que s’endarrereix fins a l’octubre

El ple de pobresa va instar el Govern a presentar un pla de polítiques actives d’ocupació per a persones amb discapacitat en un termini de sis mesos. El pla havia d’abordar la personalitat jurídica dels Centres Especials de Treball (CET) i l’atenció prioritària a persones amb dificultats especials, dos aspectes que generen controvèrsia al sector.

Representants dels CET d’empreses mercantils i amb majoria de treballadors amb discapacitat física van reclamar dimarts al conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que no prioritzi els CET sense ànim de lucre i amb majoria de treballadors amb discapacitat intel·lectual. Puig va respondre que el Govern és partidari d’un tracte diferenciat. La redacció del pla, però, encara no s’ha enllestit. Segons Governació, “es preveu tenir-lo enllestit aquest mes d’octubre”.

Munté presenta els avanços del pacte nacional

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, es va reunir dimecres amb representants de les entitats socials per presentar-los l’última versió de la seva proposta de pacte nacional de lluita contra la pobresa. Una modificació en què s’han inclòs, precisament, diverses qüestions pactades durant el ple sobre la pobresa, i també peticions plantejades anteriorment per les mateixes entitats socials. La nova versió introdueix 24 actuacions, que se sumen a les 147 ja previstes en l’esborrany anterior, i que estan relacionades amb l’alimentació, la pobresa energètica o l’ocupació de les persones amb discapacitat i els beneficiaris de la renda mínima d’inserció.

Enric Morist, membre de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector i coordinador de la Creu Roja a Catalunya, va celebrar després de la reunió que Benestar hagi incorporat algunes propostes de les entitats. Morist va tornar a demanar al Govern que prioritzi el suport a les famílies vulnerables. També va reclamar als partits que intentin arribar a acords.

stats