MEMÒRIA HISTÒRICA
Societat30/05/2016

El resultat de la consulta no tanca la polèmica a Tortosa

L’alcalde demana respecte pel resultat i els partidaris de la retirada no tiren la tovallola

Roser Royo
i Roser Royo

TortosaFinalitzada la consulta, el monument a la Batalla de l’Ebre que Franco va inaugurar a Tortosa el 1966 continua sent un maldecap per a l’Ajuntament. L’alcalde Ferran Bel va demanar ahir respecte per l’opinió dels tortosins i tortosines, que per una majoria clara, un 68,75% enfront d’un 31,25%, han decidit mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo. Si la convocatòria de la consulta ja va ser qüestionada i criticada arreu del país i fins i tot s’hi van posicionar en contra entitats com Òmnium o el Memorial Democràtic, el fet que s’hagi acabat apostant per mantenir-lo encara ha aixecat més polseguera, sobretot a les xarxes socials, ja que s’ha titllat els tortosins i tortosines d’antidemocràtics i fins i tot s’ha demanat el boicot a l’Ebre en temes tan sensibles com la defensa del riu.

“Tortosa no ha votat Franco”, opinava aquest diumenge Artur Gaya, cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, al seu bloc La farola del Fangar al portal cultural Surt de Casa. “Els ciutadans que han participat en la consulta han decidit conservar-lo, no per raons ideològiques sinó de sentiment, paisatge urbà, costum, influència de les informacions rebudes durant la campanya o fins i tot una certa manca de coneixement sobre els darrers 50 anys d’història del territori. Podem compartir-ho o no, però és el resultat d’una consulta on no es debatia franquisme i democràcia, sinó reinterpretar o retirar un monument”, argumenta, i assenyala que ell hauria optat per retirar-lo i també qüestiona la necessitat de la consulta i si corresponia només als tortosins decidir sobre aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

El fet que no siguin raons ideològiques ho apunta també Maite Hernández, antropòloga especialista en drets humans i impulsora de Terra Enllà, una empresa de rutes turístiques als espais de la Batalla de l’Ebre, una de les quals és sobre la Tortosa de la Guerra Civil i que acaba davant del monument franquista. N’expliquen la història i la polèmica actual des de tots els punts de vista. Un 65% dels que fan la ruta són de Tortosa i els han sondejat sobre si el mantindrien o el retirarien. El percentatge de les respostes que els han anat donant fins ara és pràcticament clavat al de la consulta. “No ens va sorprendre gens el resultat”, assenyala Hernández, que explica que s’han trobat amb gent d’esquerres i independentista que és partidària del seu manteniment.

“Molts el veuen realment com un monument als dos bàndols. D’altres consideren que és un monument històric i que per tant s’ha de mantenir. Alguns perquè forma part intrínseca de la ciutat i els molesta que des de fora els diguin que l’han de treure”, detalla Hernández. “Pel que fa als partidaris de retirar-lo, el perfil és bàsicament gent propera a ideologies d’esquerra, gent que ha patit la repressió franquista o bé que sent empatia pels que l’han patida”.

Cargando
No hay anuncios

La ciutadania ha opinat, ara caldrà veure com es materialitza la reinterpretació d’un monument de quaranta-cinc metres d’alçada enmig del riu, amb símbols clarament feixistes com una gran àliga amb les ales esteses, una creu de Sant Jaume que simbolitza la croada o una inscripció ben visible des del marge esquerra del riu on diu: “ A todos los combatientes que hallaron la gloria en la Batalla del Ebro ”. “Un monument així no es pot reinterpretar”, va manifestar la portaveu de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes, Ester Bages, la mateixa nit de la consulta. Des de la Comissió continuaran treballant per la retirada.